Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Tomas Ledin om depressionen och hustrun Maries stora stöd

27 maj, 2022 
AvElin Jonsson
Fotograftt
tomas-ledin-depression
Nu öppnar Tomas Ledin upp om den tuffa tiden där han säger sig ha drabbats av depression och bara sov sig igenom dagarna.
Annons
Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsaBrand logo
Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa

Bara veckor efter stora konserten som firade sångfågeln Tomas Ledins, 70, karriär och 50 år som artist öppnar han upp om de tuffa åren på 80-talet i en intervju med Tomas Andersson Wij, 50, i podcasten Hundåren.

Tomas Ledin om intensiva tiden: ”Det gör ju ont”

Tomas Ledin släppte debutalbumet Restless mind 1972, och succén blev ett faktum och med åren kom han att bli en stor och folkkär artist i Sverige. Tomas Ledin fick en stor skara fans som slet och drog i honom, vakterna hade ett tufft jobb vad gäller att hålla borta tjejerna som ville få fatt på Tomas Ledin, säger han i podden.

– Det har jag varit med om några gånger. Men det var ju nästan lite läskigt. Första sommaren när jag åkte in folkparkerna 1972 med Jerry Williams, då hände det där några gånger, säger han och fortsätter:

Annons

– Att bli sliten i håret, det gör ju ont. Eller om någon ska köra ner händerna i brallorna på en, det är inte så skönt. Där kan vi snacka om att bli antastad, förklarar han samtidigt som han understryker att han inte såg det som ett problem, men att det vid vissa tillfällen var lite läskigt.

Här ser vi Tomas Ledin tillsammans med sällskap, och stjärnan Ted Gärdestad våren 1980.

Tomas Ledin om depressionen

Åren efter genombrottet gick, han spelade på stora scener och arbetade hårt med musiken. Men 1984 tog luften slut, säger han nu.

– Lite som att gå in i väggen, eller om det är en mitt-i-livet-kris, säger han när han minns tillbaka på året då han lät meddela att han ville lägga ner artistkarriären för gott.

Tomas Ledin berättar att det var ett ”illa genomtänkt beslut”, men att kampen mot att slå stort utanför Sveriges gränser till slut tog kål på honom.

Annons

– Jag fick en depression. Men jag kanske var deprimerad redan innan jag slutade. Det där åt på mig, att det inte funkade. Då säger jag att det inte funkade, för det var det internationella som inte funkade. I Sverige kände jag mig ju väldigt uppskattad.

Tomas Ledin om hustrun Maries stora stöd

– Ganska snabbt gick jag in i ett komaläge där jag sov bort dagarna. Jag måste ha varit ohyggligt utarbetad, säger han och förklarar även att vid hans sida under den svåra tiden stod hela tiden hans hustru Marie Ledin.

– Hon var nog den som tog det lugnast. Hon var den som var den vuxna i rummet, i alla fall hemma hos oss. Medan jag bara deppa ur och bara låg och tittade i taket så sa hon till mig: Men Tomas, låt det ta lite tid, det kommer bli bra det här, säger han i Hundåren.

Tomas och Marie Ledins kärleksresa

Det har gått 39 år sedan Tomas Ledin gifte sig med Marie Andersson, och sedan dess har det varit ett av den svenska musikbranschens mest stabila par. Men innan de gifte sig, när Tomas var 31 år och Marie 26 år, hade Tomas lite svårt att vinna över Maries pappa, musiklegendaren Stikkan Andersson.

– Han var otroligt misstänksam när den där popsångaren var tillsammans med hans lilla prinsessa, hans enda dotter, har Tomas Ledin berättat för Aftonbladet.

Stikkan Andersson och Tomas Ledin kom senare, med åren, att få en fin relation.

– Jag tyckte väldigt mycket om honom, det måste jag säga...

– Och lärde mig väldigt mycket av honom, helt klart, säger Tomas Ledin till tidningen.

Tomas Ledin har varit gift med sin Marie sedan 1983, och paret har sönerna John och Theo tillsammans.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Foto: TT/Instagram

Annons