Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Tunn is av Lena Endre och Bianca Kronlöf – ny serie på C More

25 sep, 2019 
AvEmma Castman
Lena Endre och Bianca Kronlöf aktuella i ny dramaserie om klimatet på C More
Under året har Lena Endre och Bianca Kronlöf arbetat med ett nytt spänningsdrama för C More. Serien heter Tunn is – och riktar strålkastarljuset mot klimatfrågan.
Annons

Våren 2020 har Tunn is premiär på C More och TV4, en ny originalserie som beskrivs som ett spänningsdrama som utspelar sig i en storslagen arktisk miljö.

Serien inleds med att ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland, och parallellt med det försöker arktiska rådet enas om ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen. Bakom avtalet står Sveriges utrikesminister Elsa (Lena Endre), vars politiska rådgivare Viktor (Alexander Karim) befinner sig ombord på det attackerade fartyget. Attacken sätter utrikesministerns avtal i gungning och hemma i Sverige inledes en kamp mot klockan för Säpo-agenten Liv (Bianca Kronlöf) som är gravid med Viktors barn.

Tunn is är som fingret på pulsen av vår tid, vilket känns otroligt spännande och kul att ha fått jobba med. Det är en spännande serie med flera trådar: Dels den politiska kampen kring klimatförändringarna, dels min karaktärs kamp mot klockan för att rädda sin kidnappade man. Det är en viktig och spännande serie med hög puls och något som kommer att beröra alla – den oengagerade klimatförnekaren till den i allra högsta grad medvetna klimataktivisten, säger Bianca Kronlöf i ett pressmeddelande.

Annons

Serien är ett personligt projekt för Lena Endre

Tunn is är ett personligt hjärteprojekt för Greenpeace-ambassadören Lena Endre, som för sex år sedan befann sig på ett möte med alla ursprungsbefolkningar runt Arktis. Sedan dess har hon utvecklat idén ihop med producenten Søren Stærmose.

Tunn is är en viktig serie som dramatiserar en kamp som i allra högsta grad är verklig – här och nu – och som vi måste ta på allvar. Den handlar om klimatförändringarna, om ursprungsbefolkningen och självständigheten för Grönland och om hur kortsiktiga intressen hindrar mänskligheten från att fatta beslut som är avgörande för vår existens, säger Lena Endre i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Serien är baserad på en idé av mig och producenten Søren Stærmose. Det har varit en lång resa med många utmaningar. Søren har jobbat envetet för att utveckla manus, hitta regissörer, teamarbetare, co-producenter och finansiering – och nu står vi här. Det har varit en fantastisk upplevelse att spela in under det arktiska klimatets tuffaste period – i januari till mars innan isen smälter – med svenskar, norrmän, danskar, grönländare, finländare, islänningar, amerikaner, ryssar och balter. Jag är oerhört glad att vi har kunnat fullfölja vår dröm och vår vision sedan sex år tillbaka.

Det finns inget exakt premiärdatum för Tunn is, men den väntas ha premiär på C More och TV4 våren 2020.

Här är trailern till Tunn is:

Foto: Saga Sig/Yellowbird

Läs mer:

Annons