tuva novotny
1:03

Efter reklamen: Sigrid Bernson - 5 saker du inte visste om stjärnan

(1:03)

Tuva Novotny var bara 17 år gammal då hon fick sitt stora genombrott, i rollen som truliga tonåringen Nora Strandberg, dotter till karaktären Rebecka Bovallius nära vän, designern Ylva Strandberg, i tv-såpan Skilda världar.

– Jag såg det nog som en safari då. Jag tyckte det var spännande, men jag var inte alls säker på om det var något jag ville göra i långa loppet, har Tuva berättat för Svenska Dagbladet, om skådespelardebuten.

Tuva Novotny är uppvuxen i Åmot i Värmland, näst äldst av fem syskon. Mamma heter Barbro Hedström och är skulptör, pappa är född i Tjeckien, heter David Novotny och är regissör.

tuva novotny

Tuva Novotny slog igenom 1996, i rollen som Nora Strandberg i såpan Skilda världar. Hon var med i serien fram till 1999.

Charles Hammarsten/TT

Hur gammal är Tuva Novotny?

Tuva Moa Matilda Karolina Novotny föddes den 21 december 1979. 2022 är året hon fyller 43 år. Skådespelarkarriären startade, som sagt, tidigt. Detta trots att Tuva inte alls var särskilt säker på sig själv i ungdomen.

– Du ska veta att jag led av ett enormt dåligt självförtroende och dålig självkänsla som ung. Jag var ett skämt att jobba med de första åren, jag pratade så tyst, så tyst. Samtidigt hade jag någon form av självklarhet i mig, har hon berättat för Dagens Nyheter.

Under åren har Tuva hunnit med att göra ett sextiotal roller. Både på teaterscenen, på tv och på film. 2021 såg vi henne i Bonusfamiljen, exempelvis. Men Tuva har också gjort flera produktioner utomlands. Bland annat storfilmen Eat, Pray, Love och Annihilation. Sedan några år tillbaka är Tuva också regissör. Hon började med att regissera några avsnitt av norska serien Dag och Lilyhammer.

tuva novotny och pernilla august

2018, under inspelningen av Britt-Marie var här, en filmatisering av en bok av Fredrik Backman. Pernilla August spelar huvudrollen som Britt-Marie och Tuva Novotny regisserar

Björn Larsson Rosvall/TT

– Jag har nog alltid fått höra att jag är ett regiämne, jag satte upp pjäser och ”regisserade” mina syskon som liten. Så jag ville, men kände aldrig att jag hade på fötterna. Men så regisserade jag några avsnitt av Dag och seriens skapare Øystein Karlsen sa bara: ”Äh, det klarar du”. Och så började jag skriva Blind spot. Men utan honom hade jag nog aldrig gjort det, har hon sagt i en intervju.

tuva novotny instagram

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar Tuva Novotny vad hon behöver för att må bra. ”Jag behöver träna, tid för att tänka och göra andra saker än att jobba. Och jag behöver inte titta på sociala medier. Den disciplinen kring mitt välmående är viktig för mig”, säger hon till SvD.

Anders Hansson/TT

Därefter har hon gjort tre filmer: ovan nämnda Blind spot, Britt-Marie var här och den just nu aktuella Diorama. Den nya filmen utforskar tvåsamheten.

– Har man någon relation till parrelationer och tvåsamhet, så har man någonting att hämta i filmen. Det spelar ingen roll hur man är lagd sexuellt, vilken könsidentitet man har eller hur gammal man är. Jag tror verkligen att det finns grejer man kan hämta där, för alla. Jag kunde själv hämta massor i den forskningen. Och tycker man om filmen, sprid det, så att andra går och ser den! För vi kan tillsammans hjälpas åt att göra den svenska filmtraditionen till något mer blomstrande än vad den är just nu, har Tuva berättat för Filmstaden.

Var bor Tuva Novotny?

Sedan flera år tillbaka bor Tuva Novotny i Danmark, närmare bestämt i Köpenhamn. Hon har också arbetat mycket i Norge. Detta gör att Tuva Novotny behärskar både norska, danska, tjeckiska och engelska flytande. Förutom svenskan då. Tuva Novotny har i ett flertal intervjuer berättat om sin starka integritet. Hon är rejält privat, och hon finns exempelvis inte på sociala medier. Tuva Novotny har alltså inte någon Instagramprofil.

tuva novotny

Tuva Novotny på premiären av filmen Annihilation.

Jim Ruymen/UPI/Shutterstock

– Jag använder mig förstås av den digitala världen, men inte i självbespeglande syfte. Jag förstår att det finns människor som hittat en samhörighet där, men jag är mer rädd för identitetsförvirring. Jag skulle vilja uppfordra alla att läsa Alone together och Reclaiming conversation av Sherry Turkle som har skrivit väldigt nyktert om beroendet som skapas och vad kontakter utan fysisk närvaro kan leda till hos barn. Som bristande empatisk förmåga. Det skrämmer mig, har Tuva Novotny berättat för DN.

Hon fortsätter:

– Jag skulle i alla fall spy om jag lade upp något på mig själv.

Hur lång är Tuva Novotny?

Tuva Novotny syns sällan i vimlet. Men på ELLE-galan 2022 gjorde hon ett undantag. Då besökte hon röda mattan tillsammans med Pia Tjelta, som spelar huvudrollen i Tuvas nya film Diorama. På ELLE-galan syntes Tuva i en svart klänning, en klänning som avslöjade att hon är gravid och väntar barn under 2022. I en intervju i TV4 har hon hintat om att bebisen kommer inom kort.

– Det var lite svårt att undvika en nio månaders gravidmage från den vinkeln, sa Tuva i Nyhetsmorgon.

tuva novotny

Tuva Novotny på ELLE-galan 2022, tillsammans med vännen och kollegan Pia Tjelta.

Karin Törnblom/TT

Och på tal om röda mattor och att synas... Tuva Novotny är alltid stilsäker. Med sina 163 centimeter över jorden klär hon i det mesta. Men hon har satt upp vissa regler då hon ska plåtas för tidningar och liknande. De lyder: inte mer smink än hon skulle ha annars – och ingen retuschering.

– Nej då, det är inte så strängt, men mitt existensberättigande ligger inte i att vara tillgänglig, utan tydlig. Det gör det lättare för andra att förhålla sig till mig. Kanske är vissa rädda att verka avvisande om de avgränsar sig själva, men jag upplever att de flesta tycker det är skönt att jag inte deltar i den konforma utseendehetsen, har hon sagt till DN.

Vem är Tuva Novotny gift med?

I mars 2007 nåddes medierna av att Tuva Novotny skulle bli mamma för första gången. Hon väntade smått med den danske äventyraren Nicolai Bjerrum Lersbryggen. En tid senare föddes dottern Ella Bjerrum Lersbryggen, som i dag är 15 år.

tuva novotny

Tuva Novotny har bott i Köpenhamn i 18 år. Innan dess i England och Tjeckien.

Anders Wiklund/TT

Tuva Novotnys barn

Tuva Novotny pratar inte gärna om sina barn. När DN frågade om dem i en intervju förra året sa hon kort att ”dem lämnar vi utanför.” Men hon avslöjade att också barnen, precis som hon själv, är flerspråkiga.

– Vi pratar norska, svenska och danska till vardags. En gång började min pappa prata tjeckiska med dem, men då satte jag stopp. Det får vara någon måtta.

Så lever Tuva Novotny 2022

Det är mycket som händer för Tuva Novotny under 2022. Hennes film Diorama har, som sagt, precis kommit ut.

I höst, hösten 2022, syns Tuva Novotny dessutom i Lars von Triers Riket Exodus. I nya Riket-serien, som kommer att sändas på Viaplay, spelar hon mot de svenska kollegorna Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård och Ida Engvoll.