Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tv-kvinnornas bortglömda karriärer – innan de blev programledare

30 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Modell, Fröken Sverige, skådespelare och jazzsångare.
De här tv-profilerna hade oväntade karriärval innan de blev folkkära programledare i några av våra största tv-program.
Annons
TV: Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
TV: Det här gjorde programledarna innan SVT

Jessica Almenäs

Jessica Almenäs har varit en populär tv-programledare och profil sedan hon i början av 2000-talet började jobba på tv-travet. I många år var hon programledare i Nyhetsmorgon och Let's dance på TV4, innan hon efter en utbrändhet bytte till Kanal 5, där hon gör Superstars och har varit programledare för OS-sändningar.

Men innan Jessica Almenäs började jobba med tv livnärde hon sig som modell. 1998 tävlade hon som Fröken Jämtland i Fröken Sverige-tävlingen, där hon kom tvåa efter Jessica Olérs.

Jessica Almenäs i Fröken Sverige.
Jessica Almenäs tävlade i Fröken Sverige och blev modell.

Karin Magnusson

I dag är Karin Magnusson en framstående SVT-programledare i Morgonstudion. Men vad många kanske inte minns är att hon innan år av att producera tv-program och läsa nyheter, faktiskt var panelmedlem i Kristian Luuks kultprogram Knesset på ZTV, där ambitionen var att ta oseriösa ämnen på allvar. Tillsammans med folk som Eva Röse, Henrik Schyffert och Johan Renck diskuterade Karin högt och lågt.

Annons

Sofia Rågenklint

Sofia Rågenklint är en folkkär programledare i SVT, och har precis tagit över programledarjobbet för Fråga doktorn efter Suzanne Axell. Men precis som Jessica Almenäs så började Sofia Rågenklints bana i offentligheten i Fröken Sverige-tävlingen. 1999 tävlade hon som Fröken Dalarna, och hon hamnade på en tredjeplats.

Sofia Rågenklint i Fröken Sverige.
Sofia Rågenklint, till vänster, kom trea i Fröken Sverige.

Babben Larsson

Under 2000-talet ansåg många att Babben Larsson var Sveriges roligaste kvinna, med hennes medverkan i R.E.A-gänget, hyllade ståupp-shower och inspel i Parlamentet. I dag är hon populär tv-profil som haft egna intervjuprogram och nu leder omåttligt populära Bäst i test på SVT.

Annons

Men faktum är att Babben redan på 80-talet satte upp shower och gjorde ståupp. Men efter att ha turnerat i många år valde hon på 90-talet att ta ett stag tillbaka och i stället föreläsa om friskvård och bli jazzsångerska.

Babben Larsson.
Babben kämpade med ståuppandet innan hon blev jazzsångerska.

Camilla Kvartoft

Som programledare för några av SVT:s allra tyngsta produktioner, Veckans brott och Agenda, är Camilla Kvartoft sinnebild av seriös journalist för många svenskar.

Men innan hon slog sig in på sin långa SVT-bana så testade Kvartoft andra saker, och sökte till Scenskolan, där hon inte lyckades komma in. På grund av att hon växt upp med Peter Settman och Annika Lantz fick hon dock en roll i Ronny och Ragge-filmen Byhåla 3, tillsammans med Lantz.

Annons

– Vi fick en vecka på Kanarieöarna, då var Ronny och Ragge jättestora så turisterna stod som klasar runt inspelningen för att få autografer. Vi spelade över och gjorde buskisteater och det var inte så svårt för oss – det var ju det vi kunde, har Camilla Kvartoft berättat.

Camilla Kvartoft och Annika Lantz.
Camilla Kvartoft och Annika Lantz i Byhåla 3.

Malin Olsson

SVT-programledaren Malin Olsson är en älskad barnprogramledare, och har även varit programledare för många andra produktioner på SVT.

Men liksom kollegan Sofia Rågenklint började Malin sin mediala karriär genom att vinna Fröken Sverige 2001, och sedan representera Sverige i Miss Universum-tävlingen.

Efter det satsade Malin på en artistkarriär med bandet NG3 – som först hette Nasty Girls 3. Gruppen blev mest känd för låten The Anthem som gjorde bra ifrån sig på listorna, innan Malin lämnade 2005 för att satsa på tv-karriären.

Annons
Malin Olsson i NG3.
Malin Olsson i NG3.

Petra Mede

Petra Mede är en av landets mest hyllade programledare, som har lett både Melodifestivalen och Eurovision song contest flera gånger, och nu är programledare för Let's dance på TV4.

Men under hela uppväxten var det dansen som var Petra Medes fokus. Hon utbildade sig på Balettakademien och satsade på en proffskarriär. Men när hon var i 20-årsålder skadade hon allvarligt ryggen, och blev långtidssjukskriven. Efter tio år av sjukskrivning och smärta bestämde hon sig för att satsa på att bli komiker – och resten är historia.

Petra Mede 2008.
Petra Mede när hon slog igenom som komiker.
Annons
Se också: Jessica Almenäs 5 saker du vill vetaBrand logo
Se också: Jessica Almenäs 5 saker du vill veta
Annons