Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

TV4-männens mustaschkamp för cancer får tittarna att reagera

12 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTv4.
TV4-programledarna Anders Kraft och Martin Järborg har anslutit sig till Movember, där män växer ut en mustasch i kampen mot prostatacancer.
Men det fina initiativet faller inte i god jord hos alla tittare.
– Tittarna som helhet är inte nöjda. Det är delade läger om skägget ska tillbaka eller allt ska bort, säger Martin Järborg.
Annons
Se Cancerfondens film härBrand logo
Se Cancerfondens film här

Under november pågår Mustaschkampen, eller Movember, där män uppmanas odla mustasch i förmån för kampen mot prostatacancer. Några av de som har hakat på kampen är Martin Järborg och Anders Kraft på TV4:s Nyhetsmorgon respektive TV4:s nyhetssändningar.

Martin Järborg har en personlig relation till cancerformen, då den drabbade hans pappa, som senare gick bort i levercancer. Även andra släktingar har gått bort i cancer.

– Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Det budskapet behöver hamras in. Upptäcks det tidigt är utgången allt som oftast god. Men man måste testa sig!

Anders Kraft håller med, och trycker på vikten av att som man låta sig undersökas för att eventuell cancer ska upptäckas i tid. Han tror att många män drar sig för att gå till läkaren för att de är ovana vid intima undersökningar, men påpekar att det numera bara krävs ett blodprov initialt.

Martin Järborg vill uppmärksamma prostatacancer.

– Det känns angeläget att uppmärksamma något som många drabbas av men som få pratar om, även om det börjar bli lite bättre. Om man inte kollar regelbundet, och i tid, så riskerar man livet eller i alla fall stora problem. Plus att vi behöver forska mer!

Annons

Både ris och ros för TV4-männens mustaschkamp

Den fina avsikten till trots så har dock både Anders Kraft och Martin Järborg mötts av en del kritiska kommentarer från de många TV4-tittarna, som inte kan förstå varför programledarna valt att odla mustasch helt plötsligt.

– Det är både ris och ros. Jag utgår från att TV4 skyddar mig från de värsta men senast häromdagen fick jag mail och då var det ”Micke” som undrade hur cheferna kan låta mig se ut så där, haha. Sen finns det ju de som skriver toksnällt och tycker man är sexig så det väger ju upp, säger Anders Kraft.

– När någon är förgrymmad så tackar jag för att de tittar på våra sändningar och uppmanar dem att googla ”movember” och ”prostata-cancer”.




För Martin Järborg är det fler män än kvinnor som tycker att han passar i mustaschen.

– Tittarna som helhet är inte nöjda. Det är delade läger om skägget ska tillbaka eller allt ska bort. Jag får några enstaka hejarop, men det är rätt få som kopplar till Movember. Generellt sett kan jag konstatera att kvinnor är mer benägna att tycka att den är hiskelig, medan män är något mindre negativt inställda. Vad jag svarar? Med en mustasch-emoji på alla negativa kommentarer, säger programledaren för Nyhetsmorgon och svarar på frågan varför män generellt är tröga på att testa sig:
– Strutsmetoden antar jag. Skönt för stunden, potentiellt förödande på längre sikt.

Anders Kraft med sin mustasch i sändning.


Hur länge har de behövt odla då? Martin Järborg erkänner att han passade på att raka av sig sitt sommarskägg till en färdig mustasch för kampen.

Annons

– Jag fuskade. Jag hade helskägg – nåja, jag har usel skäggväxt – och rakade helt enkelt bort skäggdelen lagom till Movember. Dels på grund av att mustasch är snyggt, men framför allt för att haka på rörelsen, säger han.

För Anders Kraft gick det snäppet snabbare.

Ett par timmar tog det väl. Inte som Järborg som började i mars, skojar nyhetsankaret.

Detta är mustaschkampen

Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets årligen återkommande kampanj för att lyfta medvetandet kring prostatacancer och manlig hälsa. Humor och allvar blandas för att uppmärksamma och informera. Att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och att en tidig upptäckt räddar liv vill Mustaschkampen ska bli allmänt känt.
Mustaschen är kampanjens signum.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons