Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

TV4-paret uppmaning till kändisarna: Låt barnen vara i fred

03 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Henrik Alsterdal med maken Anders Philblad, och Margaux Dietz.
Debatten om kända föräldrar som väljer att visa upp sina barn inför miljonpublik på sociala medier har gått het den senaste tiden.
Nu väljer TV4-paret Henrik Alsterdal och Anders Philblad att berätta om beslutet att hålla sina barn borta från rampljuset.
– Låt ungarna vara ifred tycker jag, säger Henrik Alsterdal till Aftonbladet.
Annons
6 kändisbarn som har gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
6 kändisbarn som har gått i sina föräldrars fotspår

Under våren har kändisars barns vara eller icke-vara i sociala medier varit en het potatis. Att influencers och kändisar får fler följare och även kan tjäna pengar på sponsrade samarbeten där de har med sina barn har fått många att reagera.

Efter att influencern Margaux Dietz exmake Jacob Liebermann vädjat offentligt till exet att sluta visa deras son i hennes sociala medier har ämnet tagits upp ordentligt på bordet, och allt fler har börjat ta ställning mot att exponera små barn på exempelvis Instagram.

– Om jag ska vara ärlig så känns det jättetråkigt att inte visa upp Arnold längre i mina sociala medier. För hela mitt liv handlar i princip om att vara mamma, det är det största som någonsin hänt mig, sa Margaux Dietz i ett klipp på sin Youtube-kanal, efter att ha beslutat sig för att sluta visa upp sonen.

Annons

Anitha Clemence och Carina Bergfeldt slår tillbaka mot kritik

SVT-profilen Carina Bergfeldt har också kritiserats för att hon visar upp sonen Hamilton inför sina 150 000 följare på Instagram – något hon röt ifrån mot med en gång.

”Jag förstår faktiskt inte för mitt liv hur det skadar honom”, svarade hon på Instagram.

Anitha Clemence, som har två barn med exmaken Calle Schulman, tycker inte man behöver hålla barnen helt borta från sociala medier – i stället tycker hon att folk kan avfölja henne om de inte gillar det.

– De är ju en del av mig och mitt liv. Ibland visas de upp då de är en del av det. Det är ju inte jag som ska regleras i frågan, det är ett stort missförstånd. Det är snarare ”tittarna” som borde byta kanal om dom ogillar innehållet, säger hon till Aftonbladet.

Henrik Alsterdal och Anders Philblad visar inte barnen

TV4-paret Henrik Alsterdal och Anders Philblad har två barn tillsammans, och har tagit ett aktivt beslut att inte visa sina barn offentligt.

Annons

– De har ju inte själva bett om att få bli exponerade. Däremot lägger vi ofta ut bilder och filmer där barnen är med utan att deras ansikten syns. Det går finfint att visa upp familjelivet utan att hänga ut barnen tycker jag, säger Alsterdal till Aftonbladet.

Han tycker det är bättre om barnen får bestämma själva när de blir äldre, men kritiserar kändisars vana att tjäna pengar på sina barn.

– När barnen blir större får de själva bestämma om de vill vara med på Instagram. Just nu känns det inte som att de har något intresse av det. Jag har aldrig ångrat beslutet att låta barnen vara anonyma. Jag kan själv reagera och tycka det är direkt olämpligt när influencers till exempel använder sina barn i olika reklamkampanjer. Barnen är för unga för att förstå konsekvenserna av att bli exponerade i kommersiella sammanhang. Låt ungarna vara ifred, tycker jag, säger Henrik Alsterdal till Aftonbladet.

Annons