I lördagens avsnitt av Nyhetsmorgon var sommeliern Maya Samuelsson bjuden till studion för att prata om vilka drycker som passar till julbordet. För programledaren Jenny Strömstedt, 47, presenterade Maya diverse olika viner och cider, både med och utan alkohol.

På programmets Facebooksida har TV4 lagt upp klippet från lördagens Nyhetsmorgon och i kommentarsfältet är det tydligt att många tittare har starka åsikter om beslutet att visa upp alkoholhaltiga alternativ i morgonshowen.

TV4, varför anser ni att julen och alkohol hör ihop och har med detta inslag? Julen är barnens högtid och alkohol har inget på julbordet att göra”, skriver en person i en kommentar.

”Inte svårt alls, vatten eller läsk. Alkohol o julmat hör inte ihop i alla fall inte så länge barn finns med o det brukar det ju göra en tid som jul!”, skriver en annan.

TV4:s svar efter tittarnas kritik mot alkoholen i Nyhetsmorgon

Inlägget på Facebook har i skrivande stund nästintill 200 kommentarer. Nu har TV4 kommit med ett svar till de missnöjda tittarna.

”Vad tråkigt att du upplevde det så. I inslaget presenterades även sex stycken alkoholfria alternativ. Det syftades heller inte enbart till julafton utan även till julborden veckorna innan det”, skriver kanalen i en kommentar.

Har tidigare kritiserats för inslag med alkohol

Detta är inte första gången som tittarna reagerar på att TV4 väljer att visa upp alkoholhaltiga drycker i Nyhetsmorgon. Senast i september uppmärksammade flera människor att det ofta är mycket fokus på vin och öl i programmet.

TV4 valde även då att besvara kritiken i en kommentar på Facebook.

”När det gäller förekomsten av alkohol i programmen tänker vi givetvis noga på vad vi visar och inte. Då det förekommer i Nyhetsmorgon är det i form av konsumentjournalistik. Vi försöker dock alltid att vara återhållsamma kring det. Dessutom händer det inte sällan att vi också provar alkoholfria alternativ”, skrev TV4 då.

Text: Jonna Axelsson, Foto: TT, Skärmdump Nyhetsmorgon

Läs mer: 

Nyhetsmorgons Soraya Lavasani gravid med sitt andra barn

Jenny Alversjö tillbaka efter jul: “Känner mig stark”

Hanna Hellquist om sin alkoholism: ”En fruktansvärd skam”