Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ulf Brunnbergs kritik mot nya Saltkråkan – kollegan slår tillbaka

25 maj, 2021 
Ulf Brunnberg och Louise Edlund Friberg.
Skådespelaren Ulf Brunnberg är skeptisk till att det ska göras en ny Vi på Saltkråkan, och tycker att det är politiskt korrekt.
Nu möter han tidigare kollegan Louise Edlind Friberg, känd som Malin i Vi på Saltkråkan, som tycker om att det ska göras en ny version av klassikern.
– Jag kan inte förstå att människor inte har nåt allvarligare att hetsa upp sig på, säger Louise i SVT.
Annons
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Det var i slutet av april som SVT gick ut med att man ska göra en ny version av den gamla klassikern Vi på Saltkråkan, med nya skådespelare och i en modern tappning.

Så fort beskedet kom orsakade det mängder av reaktioner, både på kultursidor, i debatter och på sociala medier.

Vi på Saltkråkan-skådespelaren Louise Edlind Friberg, som spelade Saltkråkan-Malin i originalet, tycker det är bra att man gör en ny version som kan ge en bredare bild av vad Sverige är i dag, och vara mer inkluderande.

– Jag tycker att ”Saltkråkan” kan få fortsätta vara en gemensamhetsskapande bild av Sverige. Men en bild som är lite breddad och inte så väldigt blond och blåögd. Hade vi gjort den i dag, hade jag inte behövt färga håret fejkblont, säger hon i SVT-programmet Mötet.

Annons

Ulf Brunnberg kritiserar en ny Saltkråkan-version: ”PK”

I programmet, som höres, möter hon sin tidigare kollega Ulf Brunnberg, som i stället är ordentligt kritisk mot beslutet att göra en ny version.

– Du kan inte komma in där med vattenskoter, bakåtvänd keps, Ipad och vad det nu kan bli. Det är inte Saltkråkan. För mig är helt sjukt att man gör om ”Saltkråkan”. Det är självmål – punkt slut, tycker Ulf Brunnberg, som inte heller tycker om att man gjort nya versioner av Jönssonligan, där han spelade Vanheden i originalen.

Louise EdliSnd Friberg tycker att folk läser in för mycket i att det görs en ny version.

– Reaktionerna är överdrivna. Det är storm i ett vattenglas. Jag kan inte förstå att människor inte har nåt allvarligare att hetsa upp sig på, säger hon i Mötet.

Louise Edlind Friberg som Malin i Vi på Saltkråkan.

I en kommentar till Expressen säger Ulf Brunnberg att han tycker det är slöseri med skattepengar.

– Det är pk, politisk korrekt. Ska Farbror Melker springa runt med behå och trosor? Eller hur tänker de, undrar han.

Annons