Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Unika kändisbilderna i Sagolika kvinnor-kalendern 2020

18 nov, 2019 
AvNina Nyström
Bilder på Stina Wollter, Dagny Carlsson och Carina Berg från Sagolika kvinnor 2020
Kalendern Sagolika kvinnor av fotografen Caroline Roosmark porträtterar kändisarna på ett sätt du definitivt aldrig sett dem. Kolla in de starka bilderna och deras betydelse här!
Annons

Den första utgåvan av kalendern utkom 2004 som en motreaktion till de klassiska utvikskalendrarna, och samtidigt ett sätt att stödja Fryshusets verksamhet. Från början var kalendern en hyllning till både män och kvinnor som gjort starka avtryck och gick då under namnet Årets kvinnor och män. Sedan dess har många av våra största kultur- och nöjesprofiler porträtterats i kalendern. Årets upplaga beskriver Caroline Roosmark själv som en samling ”håll käften-bilder”.

Sara Danuis i Sagolika kvinnor
Sara Danius som Jeanne D’Arc i Sagolika kvinnor-kalendern 2019.

2015 tog projektet en paus på grund av personliga skäl, men tre år senare, 2018, startade Caroline Roosmark upp det igen. I kölvattnet av #metoo bestämde hon sig för att kalendern nu enbart skulle fokusera på att lyfta kvinnor och förra årets upplaga frontades av en legendarisk bild på Sara Danius som Jeanne D’Arc. Kalendern bytte då namn till Sagolika kvinnor.

Annons

I årets kalender medverkar bland annat Dagny Carlsson, Stina Wollter, Carina Berg, Katarina Wennstam, Camilla Läckberg. En del av intäkterna går till Fryshusets projekt ”Barn till ensamma mammor”.

Fotografierna och bildtexterna är fantastiska hyllningar till kvinnorna och den betydelse deras röst haft, här är några av dem:

Dagny Carlsson:

Dagny Carlsson

”Den gamla drottningen anländer vid en tid när det finns tröstande tecken på en upprättelse för äldre kvinnors anspråk på vishet och makt. Inte längre jagade som häxor eller sedda över axeln som grå tanter. Inte bortglömda på underbemannade äldreboenden och tilltalade som barn. Nu tar hon plats på tronen i skogsgläntan med sin långa livserfarenhet av värnande. En lekfull flik av klänningstyget tittar fram under manteln. Sparven vid hjärtat tittar ut genom det åldrade ansiktet, samma sparv som aldrig blir för gammal för nyfikenhet och för länge sedan försonats med att det varaktiga är förändring. Kronan ska hon snart lägga ner bland höstlöven. Och sväva över skogen på snabba vingar.”

Stina Wollter:

Stina Wollter

”Gunnar Ekelöf skrev dikten Samothrake under andra världskriget. Där ror människor på ett skepp, övergivna av världen. De sjunger om att hitta styråran och om segergudinnan Nike som ska hjälpa dem hitta hamn. Även idag färdas flyktingar över Egeiska havet. Även de drömmer om att en gång få bli Nike, sårbar, men ostoppbar. Att alla en gång ska komma fram och få leva i fred, i miljarder olika skepnader, att det finns en plats för oss, vilka vi än är.”

Camilla Läckberg:

Camilla Läckberg

”Fin flicka. Ful flicka. I en nykonservativ tid rycker strömlinjeformade karriärister ut och gör kontor av de röda gemaken. De hukar bakom skärmar och glömmer sina löften, men hon glömmer inte och snart släpper hon varghundarna lösa. Riv ner skärmarna. Flytta lojaliteten bort från de svekfulla. Ut ur den gyllene buren. Än är det tid att älska och älskas”

Katarina Wennstam:

Katarina Wennstam

”Purpur, vitt och grönt, de brittiska suffragetternas färger, symboliserade rättvisa, renhet och hopp. Medan andra höll tal var Emmeline Pankhursts rörelse inte sansad och välavvägd. Suffragetterna hungerstrejkade och skrev slagord med vattenfast bläck på parlamentets väggar. De hånades för att vara hysteriska och okvinnliga. De krävde sin rätt och vann.”

Julia Dufvenius:

Julia Dufvenius

”Hon hade lärt sig att hantera aggressiva män genom att le och vara vänligt överseende. En dag gick det inte längre. Han som skulle vara en auktoritet krympte i takt med varje brodersdunk till förövaren. Den karmiska lagen kunde inte längre dövas med att hålla andan. En dag blev hon en visselblåsare på allvar, stannade inte längre i kulisserna utan gick rätt ut på scenen och sa sanningen.”

Annons

Se alla bilder och bildtexter, och beställ kalendern på: Roosmark.com. Där kan du också läsa mer om Fryshusets projekt Barn till ensamma mammor.

Här är alla medverkande i kalendern Sagolika kvinnor 2020:

Januari – Stina Wollter

Februari – Marika Carlsson

Mars – Camilla Läckberg

April – Katarina Wennstam

Maj – Julia Dufvenius

Juni – Carina Berg

Juli – Alexandra Pascalidou

Augusti – Alexandra Rapaport

September – Mikaela Laurén

Oktober – Marie Göranzon

November – Sarah Dawn Finer

December – Sheridan ”Cherri” Hersi

 

Foto: Caroline Roosmark

Bildtexter/motiveringar: Åsa Mattson

Läs mer: 

|newsletter]

Annons