Ursula Wångander har blivit modell efter 50.

1:57

Efter reklamen: 90-talets supermodeller – det här gör de i dag

(1:57)

Ursula Wångander fick tidigt höra att hon skulle passa att jobba som modell, men under uppväxten med en ensamstående mamma hade hon inte råd med de kostnader början på en sådan karriär innebär.

I stället jobbade hon med annat från att hon va 16 år gammal, och vid 19 års ålder åkte hon ner till Milano för att försöka sig på livet som modell. Där fick hon höra att hon skulle få ner i vikt – något som irriterade henne. I stället för att banta eller lägga om kosten så insåg hon att hon inte var beredd att offra vad som behövdes för att slå stort som modell. Efter en period i Tokyo så lade hon modellkarriären på hyllan, och prioriterade sin nya kärleksrelation i stället.

I stället lade hon om och blev stylist, ett fält hon trivts med och varit framgångsrik inom – fram till för tre år sedan. Då fick hon nämligen som 51-åring frågan om att bli modell för internationella modehuset Balenciaga, som ville ha med henne på sin modevisning.

– Det är fruktansvärt roligt. Jag älskar att göra det, gå visning. Det är som att stå på scen. Jag ville bli skådespelerska som ung, och här får jag också chansen att gå in i en roll, säger Ursula Wångander till Dagens Nyheter.

Vännerna visar att kläderna är lika snygga oavsett vilket kropp man har

Ursula gör succé som modell efter 50

Efter modevisningen i Paris har uppdragen avlöst varandra, och före pandemin tillbringade hon mycket tid i Paris. Där brukade hon visa upp kläder för kunder i så kallade show rooms.

– Vissa dagar är det så klart skitjobbigt att se sig själv i spegeln. Man känner sig som 34-35 i sinnet, och sedan ser man i spegeln att man blivit äldre. Allt faller liksom. Men jag vet ju att jag inte skulle få modelljobben utan det. Jag får ju dem för att jag ser äkta ut. Och jag tycker om mig själv – det är mitt liv i varje rynka.

Hannah blev spottad efter på gatan för sitt utseende – nu är hon modell

Modellyrket har också inte påverkat hennes syn på sitt utseende negativt som man kanske kan tro. Snarare är det tvärtom för Ursula, som nu fyllt 54 år.

– Jag har aldrig tyckt om mig själv mer än jag gör nu. Känner ett lugn i kroppen och själen och tycker om den jag är. Det är det mest fantastiska med att bli äldre, säger Ursula till tidningen.

Utvald läsning

Femina