Många av oss har koll på flera av skådisarna från succéserien Vänner, oavsett om det har gällt deras karriärer eller privatliv. Jennifer Aniston som spelade Rachel verkar aldrig komma ur rampljuset. Både hennes fortsatta skådespelarkarriär i film och på tv och hennes privatliv har varit uppmärksammat även sedan Vänner lade ner 2004.

Matt LeBlanc som spelade Joey fick sin egen serie som hette just Joey. Lisa Kudrow som spelade Phoebe har spelat i ett flertal filmer som fått uppmärksamhet, till exempel thrillern The girl on the train från 2016 där hon spelar mot Emily Blunt. Courteney Cox som spelade Monica har gjort roller i både Scream-filmerna och i den egna serien Cougar Town.

Matthew Perry som spelade Chandler har under tiden både under och efter Vänner tyvärr blivit mest omtalad för att ha olika hälso- och missbruksproblem.

David Schwimmer är regissör och skådespelare

David Schwimmer som Ross Geller i Vänner.

David Schwimmer som Ross Geller i Vänner. Med den laminerade listan.

Men vad hände egentligen med Ross?

David Schwimmer, som spelar Ross, har det gått utmärkt bra för. Att du inte har sett så mycket av honom är för att han har hållit hus en hel del bakom kameran som regissör och producent och som röst till tecknad film. Bland annat var han regissör för Little Britain USA under 2008.

Som skådespelare minns du honom kanske som Captain Herbert Sobel i Band of brothers från 2001. Då hade Vänner fortfarande tre år kvar i tv-rutan.

David Schwimmer i Band of brothers tillsammans med Damian Lewis.

David Schwimmer i Band of brothers tillsammans med Damian Lewis.

Stor roll i Madagaskar

David Schwimmer gjorde rösten till giraffen Melman i Madagascar.

David Schwimmer gjorde rösten till giraffen Melman i Madagaskar tillsammans med Jada Pinkett som flodhästen Gloria, Ben Stiller som lejonet Alex och Chris Rock som zebran Marty.

Rollen som den lite ängsliga Ross Geller i Vänner gjorde David Schwimmer perfekt som rösten till den minst sagt ängsliga, hypokondriska och rädda giraffen Melman i den tecknade succéfilmen Madagaskar från 2005. Den rollen höll han fast vid, även i filmens uppföljare.

Samma år som den första Madagaskar-filmen kom gjorde David Schwimmer också debut på teater på West End i London i uppsättningen Some girls.

David Schwimmer spelar teater på West End i London 2005.

David Schwimmer spelar teater på West End i London 2005.

Han har också haft större filmroller i den svarta komedin Big nothing från 2006 där han spelar ofrivillig brottsling och i Nothing but the truth där han spelar mot bland andra Kate Beckinsdale och Matt Dillon.

Väntar in besked om en Vänner-reunion

David Schwimmers biroll i American crime story om fallet OJ Simpson, gjorde att han nominerades till en Primetime Emmy Award, men han vann inte.

Hans senaste film var Netflixfilmen The laundromat från 2019. I den spelar David Schwimmer mot a-listskådisar som Antonio Banderas, Gary Oldman, Meryl Streep och Sharon Stone.

Under senaste tiden har envisa rykten sagt att det kommer att bli en Vänner-reunion. Efter att Vänner-skådisarna själva och tv-bolaget också har hintat om det så väntar vi bara på det direkta beskedet.

Engagerad i arbete mot sexuella övergrepp

Vid sidan av sitt skådespeleri är David Schwimmer mycket engagerad i ett Los Angeles-baserat center för kvinnor och barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkter. Han har också varit aktiv i kampanjen för att man ska lagstifta mot de narkotikaklassade läkemedlen Rohypnol och GHB, som båda har använts som våldtäktsdroger.

David Schwimmers privatliv, kärlek och barn

På det privata planet har David Schwimmer inte varit så utsvävande att skvallerpressen har haft så stor anledning att skriva om honom. Under Vänner-tiden ryktades det om att han dejtade flera olika kändisar, till exempel sångerskan Natalie Imbruglia.

Mellan åren 2010 och 2017 var han gift med den brittiska konstnären och fotografen Zoë Buckman. De har också en dotter som föddes 2011, men paret skilde sig under 2017.

Den nu 53-åriga David Schwimmers nuvarande relationsstatus är oklart men det ryktas om att han dejtar en betydligt yngre kvinna, något som inte är bekräftat.

Foto: TT

 

Läs mer:

Nya Vänner-hinten – rykten om en reunion har tagit fart igen

12 oväntade kändisar som har varit med i Vänner

Bildspecial: Så ser Vänner-skådisarna ut i dag

Utvald läsning

Femina