Nike Louis Vuittonskor svarta eller vita?

Vi har varit här förut. Det började med den vit-guldiga eller blå-svarta klänningen och fortsatte med en vit eller blå väska och vidare till ett par Havaianas som var ännu mer förvirrande. Var de svarta och blå, bruna och svarta eller vita och guldiga?

Men icke desto mindre är det här återkommande frågor som splittrar vänskapskretsar och orsakar soffsovning i parrelationer – vilken färg är det egentligen? Och man KAN bara inte låta bli att ha en åsikt – för alla andra har ju fel!

Den här gången gäller det återigen en sko och när frågan lyftes på Twitter tidigare i veckan, så var diskussionen i gång igen.

Är Louis Vuitton-skorna svarta eller vita? Här är svaret

För undertecknad är skorna solklart svarta, men tydligen finns det folk som ser dem som vita? Och – de har tydligen också rätt?

Skorna är ett par vita Nike Air Force 1, med en konstigt lyster eller reflektion i det mörka Louis Vuitton-mönstret på överdelen av skon samt på det mönstrade underlaget.

Och här är skorna på en annan bild (ja, här är de vita).

Skorna som delar internet. Här tydligt vita.

Därför ser folk olika färger på skorna

Förklaringen till förvirringen ska vara att skorna är vita med självlysande detaljer och tyget är ljusreflekterande så när man tar en bild i dunkelt ljus kan det bli just den här effekten, förklarar någon som har koll på Twitter.

Redan vid den svart-blåa vs. vit-guldiga klänningen fick vi förklaringen till denna optiska synvillan. När det finns fler olika sorters motsättande ljus får våra hjärnor inte de ledtrådar som vanligtvis hjälper oss att se färger. Så då kompenserar hjärnan helt enkelt själv och försöker sålla bort den förvrängning av färgerna som ljuset skapar. Sedan fyller den i luckorna utifrån tidigare erfarenheter.

Men alltså – för oss som ser svart på den första bilden är det helt omöjligt att fatta att det är samma sko på bilderna… 

Läs mer:

Bilden som delar internet i två läger: Är det en flod eller en mur?

Den här bilden kan avgöra om du har ett synfel – vem ser du på fotot?

Foto: krispymade/_MasterSalah

 

Mer läsning

Femina