världens sorgligaste låtar

Musik har en stark förmåga att påverka vårt sinnestillstånd. En ledsam låt kan få dig att fyllas av sorg och vemod, medan en pigg discodänga gör dig glad och energisk. Nu har teknikens landvinningar gjort det möjligt att göra en känslomässig gradering av musik som strömmas i Spotify, skriver Café.

Musikjätten har konstruerat en algoritm som mäter hur sorglig en låt är. Det är så klart lite knepigare än vad det låter. Men verktyget mäter i all fall flera olika parametrar i låten för att fälla avgörandet. Bland annat energi och valens (en psykologisk term för hur vi reagerar känslomässigt på olika stimuli).

”Låtar med hög valens låter mer positiva (glada, pigga, euforiska) medan låtar med låg valens låter mer negativa (ledsna, deppiga, arga)”, enligt Spotify.

Listettor från 60 år

Nu har dataforskaren och journalisten Miriam Quick på BBC använt verktyget för att reda ut vilket som är den sorgligaste låten någonsin. För att begränsa urvalet har Quick tagit alla ettor från den amerikanska Billboard-listan mellan 1958 och 2018 och kört dem genom analysverktyget.

Och bilden nedan ger en fingervisning om hur låtarna hamnar på skalan mellan jättelycklig och heldeppig. Hey Ya! med Outkast är alltså rena lyckopillret medan ”My heart will go on” med Celine Dion är sorgligare.

glada och sorgsna låtar

En grafisk beskrivning av hitlåtar på en skala från glad till ledsen. Bild: BBC

Ur BBC:s sökande efter den sorgligaste låten bland Billboard-ettorna utkristalliserar sig slutligen en ”fem-i-depp-topp”. Ur svensk synvinkel är kanske trean, Elvis Presleys ”Are you lonesome tonight” mest bekant.

De 5 mest sorgliga låtarna

1. The First Time Ever I Saw Your Face – Roberta Flack ( 1972)

2. Three Times a Lady – Commodores (1978)

3. Are You Lonesome Tonight? – Elvis Presley (1960)

4. Mr Custer – Larry Verne (1960)

5. Still – Commodores (1979)

Nu ska man givetvis minnas att urvalet är gjort av ett analysverktyg. Roberta Flacks låt är till exempel en kärlekssång om än långsam och vädjande vacker. Commodores likaså. Elvis pärla ”Are you lonesome tonight” är kanske mer klassiskt sorglig till tema och melodi.

För det finns ju en rad andra faktorer att ta hänsyn till när vi blir rörda av en låt. Kanske var det den första låten du dansade till med en svunnen kärlek, kanske har du hört den spelas på en begravning eller har något annat minne som kommer till ytan när du hör den.

Läs också: Här är dina mest spelade låtar från året som gått

Maskiner missar känslor

”När en maskin ser en låt ser den bara en vågform. Den fattar inte riktigt konceptet med tid som är betydelsefullt”, säger dataforskaren Charlie Thompson till BBC.

Maskinen kan inte känna nostalgi, har inga drömmar och känner inga rädslor som en människa kan göra.

Sorgligare på svenska

Vissa låtar handlar ju också om tragiska händelser som är svåra att värja sig emot. Speciellt om de är på svenska. Ta till exempel ”I en sal på lasarettet” om den lilla bröstsjuka flickan som tynar bort i sin säng till en vemodig melodi.

Alla har vi våra egna gråtlåtar oavsett vad Spotifys analysverktyg säger. Vilken är din?

Källa: BBC, Café

Läs också: 21 sorgliga filmer som får dig att gråta

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Utvald läsning

Femina