Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Vi förklarar varför Australien är med i Eurovision

01 maj, 2016 
Att Australien är med i Eurovision Song Contest är inte helt självklart. Vi förklarar varför Australien med Dami Im i spetsen är med i tävlingen i Stockholm.
Annons
australien-eurovision-song-contest
Dami Im tävlar för Australien med låten Sound of silence i årets upplaga av Eurovision song contest.

Under lördagens tävling av Eurovision Song Contest i Stockholm tävlar Dami Im för Australien med låten Sound of silence. Men många frågar sig varför Australien ens tillåts delta i tävlingen.

Och svaret är något oklart.

Befolkningen i Australien har alltid älskat Eurovision och följt tävlingen år efter år. När Eurovision Song Contest fyllde 60 år under 2015 tilläts de därför att göra ett gästspel och delta i tävlingen. Enda chansen för dem att få vara med under fler år var om de vann, sades det då. Guy Sebastian, som representerade landet förra året, kom på en femteplats, men ändå är landet representerade även i år när tävlingen avgörs i Stockholm.

Annons

EBU-chefen Jon Ola Sand har berättat för SVT om beslutet.

– Återkopplingen vi har fått från tittare, fans, press och tv-kanaler efter att Australien var med i Wien har varit överväldigande. Vi tror starkt att Eurovision har potentialen att utvecklas till ett globalt event. Australiens fortsatta medverkan i tävlingen är ett spännande steg i den riktningen. Det återstår att se vad eventet kan utvecklas till i framtiden, säger han.

Annons