bergstrom

I bioaktuella ”En underbar jävla jul” möts en modern släkt för att fira jul tillsammans: en salig blandning av bonusbarn, exmakar och svärföräldrar, från ett flertal olika kulturer. I centrum står paret Simon och Oscar, som väntar barn tillsammans med sin vän Cissi – men inte har vågat berätta det för sina respektive familjer.

Filmen utspelar sig under själva julafton, som blir en mer dramatisk dag än någon i släkten kunnat ana.

– Det som händer i filmen är mycket av det som händer i vårt samhälle idag, vilket lockade mig. Och i regissörsstolen får jag möjligheten att påverka helheten, berättar Helena Bergström, som spelar Simons mamma och även regisserar filmen, till Femina.se.

Vad hoppas du att biopubliken tar med sig från filmen?

– Hopp! Att olikheter är något att värdesätta och eftersträva. Så hoppas jag att publiken både får skratta och gråta, innan de går vidare mot en gemenskap och öppenhet.

Var det någon scen som var särskilt utmanande att spela in?

– Att göra hela filmen var en utmaning, men samtidigt helt fantastiskt. Att få regissera elva briljanta skådespelare var en glädje och att samtidigt spela en av rollerna resulterade i en väldigt avslappnad stämning på plats.

Filmen berör fördomar kring olika typer av kulturer och sexualiteter. Hur upplever du att attityden ser ut i Sverige idag?

– Jag upplever att vi lever i ett oerhört hårt klimat i dag. Därför är det nödvändigt för oss att kommunicera med varandra. Filmen tillåter oss att få skratta åt oss själva, med oss själva, samtidigt som vi blir berörda.

Vad är en underbar jul för dig?

– Att få vara med familjen utan en massa måsten. Lugnet är ju det vi strävar efter, men många gånger infinner sig inte det.

Hur firar du själv jul i år?

– Vi åker till New York med familjen. Det ska bli underbart att få rå om varandra, dessutom i en av världens mest spännande städer.

Några nyårslöften inför 2016?

– Att vi ska stötta och fortsätta hjälpa varandra genom den svåra tiden vi lever i dag.

 

FOTO EERO HANNUKAINEN/ZAP PR

 

Missa inte att läsa:

Ulrika Norberg: ”Var snäll – både mot dig själv och mot andra”
Niklas Strömstedt: ”Jag tänker sluta be om ursäkt”
David Lagercrantz: ”Går det åt helvete blir det ingen fortsättning”
Jonas Karlsson: ”Nu vågar jag tro på att jag är författare”

Utvald läsning

Femina