daniel victoria

11 år har gått sedan den där tisdagen den 24 februari 2009. Den där historiska dagen då kronprinsessan Victoria äntligen fick förlova sig med sin Daniel Westling.

I ett pressmeddelande meddelades högtidligt att:

Daniel och Victoria

Daniel och Victoria eklaterar sin förlovning.

”I dag den 24 februari 2009 har förlovning eklaterats på Kungliga slottet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.”

Senare samma dag var det dags för pressträff. Klockan 17:00 mötte de lyckliga tu journalisterna och fotograferna i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet.

Daniel Victoria

En av de allra första bilderna på Daniel och Victoria, 2002.

– Vi har behövt den här tiden, svarar Victoria och Daniel på frågan om varför det tagit så många år för dem att slå till.

Med orden sju svåra år brukar man, lite skämtsamt, beskriva olika typer av utmaningar i livet. Men för kronprinsessan Victoria och Daniel var det verkligen sju svåra år. Bokstavligen.

Prinsessan Lilian

Prinsessan Lilian och hennes prins Bertil, 1976.

Det är många som känner till kärlekshistorien mellan mannen av folket och kvinnan av börd. Vi har hört den otaliga gånger. Hur kronprinsessan Victoria år 2001, på lillasystern Madeleines rekommendation, började träna på lyxgymmet Master Training på Regeringsgatan. Hur hon där träffade Daniel Westling, Ockelbosonen som ägde gymmet och som också agerade personlig tränare till vissa av gymmets kunder. Hur de klickade med varandra direkt, och senare började umgås. Hur de gick på bio och åt middag. Hur de senare förälskade sig. Förlovade sig. Gifte sig och fick två små barn, prinsessan Estelle och prins Oscar. Hur de levde lyckliga alla sina dagar i det solgula Haga Slott i Hagaparken.

Men det många inte vet är att den här kärlekslyckan, som vi i dag kanske tar för given, föregicks av en stor kris som varade i flera år. En kris som påverkar kronprinsessan Victoria och Daniel än i dag. Denna kris berättar man nu om i nya avsnittet Svensk Dam Doku. 

Villa Solbacken

Lilians hem, Villa Solbacken.

Lilian

Prinsessan Lilian vid sina familjefotografier.

Prinsessan Lilians stöd till Victoria och Daniel

Många i Victorias och Daniels närhet trodde inte på relationen. Många var emot deras förhållande. Men en person som alltid fanns där var prinsessan Lilian, hustru till Bertil. Hon hade själv upplevt hur det var att kämpa för sin kärlek och hon förstod vad paret gick igenom.

Svensk Dam Doku

– Lilian stöttade dem verkligen. På många sätt. Tidigt hade hon ett inramat foto på Victoria och Daniel hemma på Solbacken, för att visa sitt stöd, berättar Margareta Gotthardsson, redaktionschef på Svensk Damtidning, i podcastavsnittet Victoria och Daniel och krisen bakom kärlekslyckan.

Här kan du höra avsnittet i sin helhet!

Foto: TT

Mer läsning

Femina