Kronprinsessan Victoria

TT

Kronprinsessan Victoria har varit ärlig kring vilka svårigheter hon har tvingats hantera i livet. Hon har pratat öppet både om sina ätstörningar och sin dyslexi.

Men Victoria bär på ännu en medfödd nedsättning, som färre känner till. Hon lider nämligen av prosopagnosi.

Kronprinsessan Victoria bär på en dold sjukdom

Victoria bär på en dold sjukdom.

Victoria bär på en dold sjukdom.

I folkmun brukar prosopagnosi kallas för “ansiktsblindhet”. Det brukar klassas som en sjukdom och ungefär 2,5 procent av världens befolkning bär på den.

– Jag har mycket svårt att komma ihåg namn och ansikten och det är ett stort minus i min roll, har kronprinsessan sagt i en intervju med tidningen Föräldrakraft.

– Jag försöker verkligen lära mig namn och ansikten men de ”sätter sig” inte.

“Det kan vara en oerhörd belastning”

Expressens hälsoreporter Anna Bäsén tog saken vidare och pratade med psykologen Görel Kristina Näslund om fenomenet ansiktsblindhet. Det kan låta som en mild åkomma, men personer med prosopagnosi upplever ofta sin sjukdom som väldigt påfrestande.

– Ansiktsblindhet är sannolikt särskilt vanligt bland personer med dyslexi. Av de 60 ansiktsblinda jag intervjuat led varannan också av dyslexi, har Görel berättat för Expressen.

– Det kan vara en oerhörd belastning. Den som inte känner igen människor kan lätt uppfattas som snorkig.

Just detta har P1-profilen Ludwig Rasmusson, som också lider av prosopagnosi, berättat om.

– Jag har gjort så många besvikna, det är nog det värsta, säger han. Jag har varit runt och föreläst om mina böcker på bibliotek och haft fantastiska möten med människor. Intelligenta, roliga och värda att känna igen. Men trots att jag verkligen försökt går det inte, har Ludwig sagt i en intervju med sajten Doktorn.

Läs mer:

Därför har Victoria brutit med vännerna – sveket blev för mycket!

Victorias ord fick programledaren att gråta: ”Jag står bakom dig”

Här dyker Victoria upp – i Silvias 34 år gamla klänning