Säsong 7 av  Game of Thrones har äntligen premiär. Och som vi har väntat!

Alla som har följt karaktärerna genom chock, tragedi och förödelse som till exempel ”Red Wedding” (när Stark-klanen slaktas på ett bröllop) och ”Unbowed, Unbent, Unbroken” (när Sansa Stark blir våldtagen av Ramsay och Theon tvingas se på) har nog tänkt samma sak. Vad är det för fel på de här människorna?

I ett försök att svara på den frågan har amerikanska psykologen Kirk Honda gjort ett antal podcasts där han har försökt diagnostisera några av karaktärerna utifrån det han sett i serien. Det här är vad han kom han fram till.

Ramsay Bolton

Diagnos: Sexualsadistisk störning, sadistisk personlighetsstörning, antisocial personlighetsstörning/psykopati

Enligt Kirk Honda är Ramsay den mest problematiska karaktären i Game of Thrones. Detta på grund av den enorma njutning han får av att skada andra – även när det sadistiska beteendet inte lönar sig för honom i långa loppet – och dessutom den fullständiga bristen på ånger.

Honda tror att Ramsays störningar sannolikt kommer från han biologiska koppling från Roose Bolton, som också har uppvisat märkbart psykopatiskt beteende, men även hans svåra barndom.

Joffrey Baratheon

Diagnos: Uppförandestörning, och sadistisk personlighetsstörning

Här tror Honda att det handlar om en specifik form av sadistisk personlighetsstörning, nämligen tyrannisk sadism, och det är för att Joffrey njuter av att både verbalt och fysiskt skada och förgripa sig på andra med hjälp av sin makt.

På grund av att Joffrey är minderårig vill Kirk Honda dock inte sätta för många diagnoser. Man brukar nämligen vänta med sådant tills personerna är vuxna och deras personligheter har tagit form. Därför väljer Honda diagnosen uppförandestörning då Joffrey visar på ett mönster av att bryta mot andras rättigheter.

Som möjliga orsaker radar Kirk Honda upp flera punkter: Övergrepp av pappan, en frånvarande mamma, trauma från föräldrakonflikt och våld, att han ”ser ut som en tjej” och blir retad (står i böckerna), inavel, att mamman drack när hon var gravid, att han har fått höra att han är bättre än andra och dåligt föräldraskap.

Cersei Lannister

Antisocial personlighetsstörning/psykopati

Cerseis diagnoser är inte lika självklara, inleder Honda. Och det är framför allt på grund av hennes position som kvinna i ett oerhört patriarkalt samhälle. Hon har dessutom blivit marginaliserad och utstått övergrepp från såväl far som make medan hon var ung, och hon är ständigt omgiven av en kontext där makt värderas högst.

Allt detta kan tyda på att hennes psykopatiska drag inte är på grund av hennes personlighet utan snarare ett resultat av omständigheter och miljö. Till skillnad från Joffrey och Ramsay använder Cersei sina antisociala handlingar för att få makt och det är möjligt att hon, ur sitt perspektiv, agerar för överlevnad.

Förutom de antisociala dragen påpekar även Honda att Cersei kan vara alkoholberoende, även om hon inte uppvisar några fysiska symtom på detta.

”Hon verkar dricka för att hantera stressen, som ju är enorm, och det är inte ovanligt att människor självmedicinerar på det här sättet.”

Sandor Clegane (Hound)

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

Den posttraumatiska stressen härstammar från de varaktiga och extrema övergrepp som Hound fick utstå från sin bror. Bland annat brände brodern, Gregor Clegane, honom i ansiktet som barn vilket ärrade honom för livet och resulterade i en extrem rädsla för eld.

Vissa kanske tror att Sandor är psykopat eller sadist, men Honda är tveksam då han visar på både empati och ånger vid ett flertal tillfällen, särskilt när det kommer till Arya och Sansa Stark. Han verkar inte heller skada för sin egen nöjes skull.

”Andra kliniker kanske skulle sätta etiketten psykopati på grund av att han visar upp okänslighet och viss njutning när han skadar andra, men enligt min åsikt kan det härstamma från hans jobb, precis som för någon i militären under krigstid,” säger Kirk Honda som också påpekar att Hound uppvisar liknande alkoholproblematik som Cersei.

Theon Greyjoy

Stockholmssyndromet

Kirk Honda jämför Theon Greyjoys erfarenheter med någon som blir misshandlad av sin partner.

”Han blir undergiven för att rädda sitt eget liv,” förklarar han.

Theon förlorar sin identitet som ett resultat av sitt trauma, något som kan hända när förgriparen straffar beteenden och tankar som bygger på identitet. Förlusten av identitet förvärras av pressen från Theons pappa och syster som vill att han ska vara hänsynslös – en egenskap som går stick i stäv med moralen han lärt sig från sin tid med klanen Stark.

På grund av detta känner Theon en enorm skuld och skam som bidrar till att han tror sig förtjäna att bli straffad. I böckerna är det dock inte lika tydligt att Theon känner ånger.

För att höra samtliga analyser i sin helhet kan du gå in på Kirk Hondas hemsida, du hittar den här. Den 17 juli drar alltså den sjunde säsongen igång, som verkar bli den näst sista, och teasern avslutas med orden: ”There is only one war that matters: The great war. And it is here.”

Källa: Business InsiderPsychology in Seattle

Artikeln publicerades först på ELLE.