Zara Larsson har haft ett storslaget år. Hon har gästat två av USA:s största talkshows, Ellen DeGeneres och Jimmy Fallon, hon har sålt dubbel platina i USA (alltså över två miljoner exemplar) med singeln ”Never forget you” och hon har invigt fotbolls-EM i Frankrike med David Guetta och deras låt ”This one’s for you”.

I slutet av september släpptes även singeln Ain’t my fault som kommer vara huvudsingeln till hennes kommande studioalbum som väntas släppas inom kort.

Men Zara Larsson är också aktiv på annat håll. Via sina sociala kanaler når hon totalt cirka 3,5 miljoner följare och det använder hon sig ofta av för att säga ifrån när hon ser något i samhället som hon tycker är fel.

 I sitt sommarprat 2015 sa hon bland annat att om hon hade startat ett politiskt parti och alla hennes följare hade röstat på henne skulle hon komma in i riksdagen.

– Jag är ju jätteaktiv på min Instagram och allt jag använder så det är klart att jag kan göra något utan att gå in i politiken på så sätt. Jag kommer fortsätta säga vad jag tycker och tänker så länge jag… andas, tänkte jag säga. Det är sån jag är och jag tycker det är viktigt att få uttrycka mig och att andra lyssnar på mig, det har jag velat hela mitt liv, säger hon i en intervju med vårt systermagasin ELLE.

Den stora majoriteten av de som tar del av hennes meddelanden är naturligtvis positivt inställda, men det finns också en högljudd skara som ofta attackerar henne för hennes uttalanden. Zara Larsson säger dock att hon har vant sig – och lärt sig att ignorera dem.

– Jag har lärt mig nu på senaste tiden att jag verkligen inte bryr mig. För det är inte en kotte som har kommit fram till mig, ansikte mot ansikte, och sagt (allt otrevligt de skriver, reds. anm). De bara gömmer sig bakom sina privata konton med noll följare och noll foton, och det är ju lite tragiskt att folk verkligen sitter och skapar såna konton för att bara spy ut hat. Men de som vill lyssna de lyssnar, och jag är inte här för att läxa upp Sveriges befolkning heller.

Zara Larsson vill också ge ett råd till de människor som förargar sig över saker de inte förstår: Använd Google, och umgås utanför din trygghetszon.

– Allt handlar ju om okunskap, och det kanske är lite pinsamt 2016, då alla ”ska vara medvetna”, att fråga om saker. Men som sagt, eftersom det är 2016: Google är din vän. Det finns hur mycket som helst och det är bara att googla sånt som du inte förstår, och umgås med människor som lär dig grejer. Man får sig ögonöppnare när man hänger med andra människor.

Zara Larsson rekommenderar till exempel att följa Makthavarna på Instagram för att få inblick i andra människors liv och lära sig om andra perspektiv.

– Det handlar om rasifierade, främst tjejer, som gästpostar varje vecka. Jag följer och jag läser och jag lär mig grejer hela tiden som jag kanske inte hade haft en aning om annars, för jag är ju supervit liksom.

Här kan du läsa hela intervjun med Zara Larsson på ELLE!