Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

11 enkla och fina sätt att julpynta

20 nov, 2019 
AvNanna von Knorring
Kom i julstämning i hemmet – det behöver varken vara krångligt eller särskilt dyrt. Vi har samlat elva snygga och minimalistiska tips som ger julkänsla.
Annons

Kanske ska du inte vara hemma i jul eller så vill du inte lägga allt för mycket tid, energi eller pengar på pyntet. Oavsett vad, så behöver det inte innebära att hemmet måste sakna julkänsla helt! Gör det inte för svårt för dig själv. Du behöver inte förvandla hemmet till en tomteverkstad bara för att det är december.

Skapa julstämning med några få, väl valda dekorationer. Att inreda med enkla medel är dessutom perfekt för dig som föredrar avskalat pynt och inte vill ge upp din inredningsstil.

Här listar vi elva enkla tips att inspireras av till det årliga julpyntet:

1. Sätt din egen färg på julen

Dukning i grönt med hyacint till julen
Vacker grönt kombinerat med snitthyacinter. Foto: Åhléns

Julen behöver inte betyda att hela hemmet går i nyanser av rött. Välj en egen färg som du förknippar med julen, gärna en du redan har i hemmet, och dekorera med den istället. Det kan vara allt från grått till grönt och kommer garanterat ge en personlig festkänsla i hemmet.

Annons
Grå julinredning med eukalyptus
Stilrent i grått med mjuk grönska i form av eukalyptus. Foto: Broste Copenhagen

2. Välj en minimalistisk juldukning

Enkel och fin juldukning från Ikea
En vacker juldukning går att skapa med enkla medel. Foto: Ikea

Att ge festdukningen julkänsla behöver inte vara krångligt. En enkel kvist med kottar, barr eller bär ger en touch av jul till finporslinet och några levande ljus drar upp myskänslan vid middagen.

Annons

3. Ge kransen en minimalistisk julkänsla

Krans med hängande julgransdekorationer
Pimpa kransen med julpynt för en personlig detalj på dörren. Foto: Tine K Home

Höstens dörrkrans får en snygg juluppdatering när den kompletteras med några julgranskulor eller en vacker bjällra som hängs upp med sidenband. Ingen krans? Det är även snyggt (och riktigt enkelt!) att hänga några julgransdekorationer i ett kluster för sig.

4. Dekorera kvistar med julgranspynt

Kvistar med julgransdekorationer
Minimalistisk och vackert med dekorerade kvistar. Foto: Broste Copenhagen

Skippar du julgranen i år? Låt inte julgransdekorationerna damma i en låda för det. Dekorera några kvistar med dina favoriter för ett minimalistiskt blickfång. Vill du ha en mer klassisk julkänsla kan du satsa på en praktisk liten rumsgran.

Annons

5. Skapa julstämning med en adventsstjärna

Vit julstjärna i fönster, från Watt & Veke
Julstjärnan behöver inte kompletteras med ljus eller ens hängas upp. Foto: Watt & Veke

En adventsstjärna är en klassisk julprydnad som gör mycket för känslan i hemmet. Du behöver inte ens hänga upp den eller komplettera med en ljuskälla om du inte vill, här ovan har den placerats stående i fönstret som en vacker dekoration.

Dessutom finns adventsstjärnan i dag i alla tänkbara former och färger för att du ska kunna göra ditt julpynt precis så personligt som du vill.

Stor julstjärna i fönstret
Välj en adventsstjärna i mörkare färg för att skapa kontraster i inredningen. Foto: Jotex

6. Ge ljusstaken en juluppdatering

Ljusstake från Ferm Living med röda stearinljus
Levande ljus ger julkänsla direkt! Glöm dock inte att hålla dem under uppsikt och att släcka dem när du lämnar rummet. Foto: Ferm Living

Juldekorationer är för många synonymt med levande ljus och fina ljuskällor. Men det behöver inte betyda adventsljusstakar eller tomteformade ljus.

Annons

Plocka fram dina ljusstakar och ge den vanliga ljusstaken en juluppdatering med mörkröda, gröna eller snövita stearinljus för en hemtrevlig julkänsla.

7. Låt kransen flytta in

Stor julkrans och mörkgrön sammetssoffa hos Ikea
Kransen är lika snygg inne som ute. Foto: Ikea

Låt en maffig krans sätta julstämningen inomhus. Föredrar du den avskalade julstilen och vill skippa traditionella dekorationer kan en stor krans till och med ersätta julgranen.

Här har man inrett med en avskalad variant gjord enbart av granris. För ytterligare myskänsla har kransen fått sällskap av en ljusslinga, mörkgröna nyanser, fluffigt fårskinn och sammet med lyster.

Annons

8. Byt ut textilierna

Jul hemma med krans, levande ljus och textilier
Rött, rutigt, sammet och fluffigt fårskinn – det finns mycket att välja på bland julens mysiga textilier. Foto: Zara Home

Ett enkelt och praktiskt sätt att dekorera för julen är att byta ut sina textilier i hemmet till varma alternativ som ger en ombonad känsla. De textila detaljerna är dessutom tidlösa och kan hänga med från början av hösten och hela vintern ut.

En rutig pläd, fluffiga prydnadskuddar, mjuk sammet eller vackert vintervita sängkläder är alla fina alternativ som kan ge den rätta juluppdateringen i sov- eller vardagsrummet.

Sovrum med julkänsla och textilier i vitt och grönt
Vackert vintervita och crèmefärgade sängkläder ger en minimalistisk julkänsla i sovrummet. Foto: Jotex

9. Skapa stilleben med julpyntet

Julgranskulor i färgat glas från House Doctor
Julkulor i tonat glas är riktigt snygga, oavsett om de hänger i granen eller ställs på ett fat. Foto: House Doctor

Julpyntet kan användas på fler ställen än i granen eller på kvistar. Ett enkelt knep är att skapa stilleben med några dekorationer i olika storlekar.

Annons

Dessutom kan det vara riktigt snyggt och effektfullt att samla några få, fina juldekorationer i grupp på ett ställe, istället för att sprida dem över hela hemmet.

10. Gör DIY-juldekorationer

Enkelt DIY julpynt med apelsinskivor
Gör din egen girlang med torkad apelsin. Du hittar instruktionerna till girlangen på bilden här. Foto: The Merry Thought

Låt din kreativa sida ta över och skapa något eget för att få både miljö- och budgetvänligt julpynt. En girlang med naturliga inslag som granris och torkade apelsinskivor blir en fin detalj och doftar ljuvligt under arbetsprocessen.

Dessutom kan du lägga ambitionerna på en nivå som passar dig. Några små dekorationer till ljushållarna eller runt en burk ger en subtil dos av jul i hemmet.

Annons
DIY-julpynt med torkad apelsin
Några små dekorativa detaljer kan ge den subtila julkänslan du är ute efter. Foto: Ikea

11. Pynta sovrummet med ljusslingor

Avskalat sovrum med ljusslingor som ger julkänsla
Hundratals varma små ljuskällor skapar en närmast drömsk atmosfär i vinter. Foto: Granit

Ljusslingor är utan tvekan en av de stora favoriterna när det kommer till detaljer i hemmet under vinterhalvåret. När man vill skapa myskänsla i juletider blir de särskilt fina i sovrummet.

Kombinera med sänghimlen, lägg dem på fönsterbrädan eller skapa en personlig, kreativ lösning. Satsa gärna på en slinga med flera små ljuskällor för en drömlik, minimalistisk känsla.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons