Artikeln innehåller reklamlänkar

Visste du att man för en mysig inredning helst ska ha tre till fem ljuskällor per rum? Rätt belysning kan göra stor skillnad, men lamporna i sig är också dekorativa inredningsdetaljer. Särskilt bordslampor finns i flera vackra former och uttryck. Vi har samlat elva favoriter som tack vare sin tidlösa design står sig i hemmet år efter år.

1. JWDA Table lamp, Menu

JWDA bordslampa från Menu

Den här minimalistiska bordslampan är designad av Jonas Wagell för Menu. Lampan har en fot i antingen mässing, stål, grått, svart, vit marmor eller bronserad mässing. Kupan som omsluter ljuskällan är gjord i vitt opalglas och ger ett jämnt sken. Finns att köpa här (länk till butik).

2. Night Owl, Fritz Hansen

Night Owl bordslampa från Fritz Hansen i helsvart

Night Owl är en elegant liten bordslampa som formgavs av Nicholai Wiig Hansen för Fritz Hansen år 2016. Skärmen är oval, medan basen är konformad och lampan ger ett varmt sken som är riktat nedåt. Lampan finns i fyra utföranden. Finns att köpa här (länk till butik).

3. Rund bordslampa, Ellos Home

Rund bordslampa i opalglas från Ellos Home

Tidlös rund bordslampa i opalglas som passar de flesta inredningsstilar. Lampan blir en dekorativ detalj på hyllan, byrån eller fönsterbrädet. Finns att köpa här (länk till butik).

4. Panthella mini bordslampa, Louis Poulsen

Gul bordslampa Panthella mini från Louis Poulsen

Den här bordslampan blir en tidlös färgklick i inredningen. Panthella Mini formgavs av Verner Panton för Louis Poulsen och finns i många snygga färger. Lampan har tre ljusstyrkor och skärmen har en vit insida som gör att det mjuka ljuset både reflekteras nedåt och ut i rummet. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

5. Taccia Small bordslampa, Flos

Taccia bordslampa från Flos

Den här stilsäkra bordslampan designades av Achille och Pier Giacomo Castiglioni år 1962. Sedan dess har den blivit en storfavorit, både för den moderna designens skull, men även för att den reflekterar ljuset på ett vackert sätt i en stor båge. Skärmen är gjord i transparent glas och foten i aluminium finns i silver, svart, brons och lila. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

6. Leimu bordslampa, Iittala

Bordslampa i grönt tonat glas från Iittala

Stilfull bordslampa i grönt, tonat glas. Lampan, som ingår i Iittala-serien Leimu, har formgivits av Magnus Pettersen och finns i grönt, orange och grått glas. Finns att köpa här (länk till Åhlens).

7. Oscar bordslampa, Watt & Veke

Oscar bordslampa från Watt & Veke

Stilren bordslampa med bred fot i ask och rundad kupa i vitt opalglas. Lampan ger ett mjukt, jämnt sken när den är tänd och passar därför i såväl hall som vardagsrum. Lampan finns även i en större storlek. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

8. Kizu bordslampa, New Works

Kizu bordslampa från New Works

Den här skulpturala, moderna lampan från New Works är formgiven av Lars Tornøe och ett blickfång i sig. Bordslampan har en elegant fot som finns i antingen vit eller svart marmor. Finns att köpa här (länk till Rum21).

9. Gräshoppa, Gubi

Gräshoppa bordslampa från Gubi

En klassisk bordslampa formgiven av Greta M. Grossman för Gubi. Stativet är framåtböjt och den roterbara skärmen har formen av en kon, vilket riktar ljuset och därför gör lampan lämplig även som en skrivbordslampa. Finns i många olika färger, bland annat i en vacker vinröd nyans och en fin gråblå ton. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

10. Binic bordslampa, Foscarini

Binic bordslampa från Foscarini

Liten, lekfull bordslampa formgiven av Ionna Vautrin för Foscarini. Formen har fått sin inspiration från fyrtorn och lampan finns i grått, turkost, gult, rosa, vitt och blått. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

11. Ava bordslampa, Åhléns

Ava bordslampa från Åhléns

Stilren bordslampa i något större storlek med skärm i vit textil och ben i ek. Lampan ger ett mjukt sken när den är tänd. Finns att köpa här (länk till Åhlens).

Läs mer:

15 populära taklampor som finns i butik just nu

Så lyckas du med belysningen – och missarna att undvika

15 snygga golvlampor till hemmets alla rum

13 snygga badrumslampor som är IP 44-klassade

Mest läst