Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

11 inredningstips som ger medelhavskänsla till sommarhuset

06 jul, 2020 
AvNanna von Knorring
sommarhus-02
Behöver du idéer för hur du kan piffa till sommarhuset? Inspireras av materialvalen, detaljerna och lösningarna som gör det här drömlika Gotlandshuset till en riktig medelhavsoas!
Annons

För den som är ute efter en bostad i centrala Visby finns nu chansen att flytta in i den här drömvillan byggd år 1700, som under de senaste åren har renoverats med varsam hand. Huset har sju rum fördelat på 183 kvadratmeter, trädgårdstomt och dessutom ingår två lägenheter om knappa 100 kvadrat i ytterligare en byggnad på tomten, som en ny ägare även kan använda som butikslokal.

För oss som inte har möjlighet att köpa bostaden finns dock flera tips och idéer att hämta. Den här bostaden innehåller mycket inspiration för såväl villa som lägenhet – men särskilt för dig som vill skapa samma magiska medelhavskänsla i sommarhuset.

Man kan nämligen tro att man befinner sig i Italien såväl inuti huset som i den vackra trädgården, som har persikoträd samt flera uteplatser och lösningar som skapar känslan av en medelhavsoas.

Foto: Emma Jönsson Dysell för Fastighetsbyrån/mäklare: Thomas Sandelius

Inspireras av det vackra huset – och sno stilen med våra tips för att skapa samma härliga känsla med medelhavsvibb i sommarhuset!

Annons

1. Utsidan sätter tonen

Vacker sommarhus i Visby på Gotland
Foto: Emma Jönsson Dysell

Sommarhusets känsla sätts redan på utsidan. En vacker fasad, här i putsat vitt med charmiga fönster med spröjs, och en fin trädgård ger en hint om den genomgående stilen i huset.

2. Inred mysiga platser för avkoppling

Terrass med utomhussoffa
Foto: Emma Jönsson Dysell

Ett sommarhus ska bjuda in till avkoppling och ro under lediga dagar. Inred mysiga platser såväl inom- som utomhus. Vi älskar den här soffan på terrassen som blir husets härligaste plats för en lässtund, kopp kaffe eller en tupplur.

Annons

3. Sommarens grönska

Vackert grönt kök i lantlig stil
Foto: Emma Jönsson Dysell

Plocka in sommarkänslan genom att anamma sommarens grönska inuti huset. Det här vackra huset har ett handgjort drömkök som går i ljusgrönt, en färg som matchas snyggt med fönstrets spröjs samt örter i kruka på fönsterbrädet.

4. Välj hållbara material

Matplats med stengolv
Foto: Emma Jönsson Dysell

Ett tåligt stengolv är ett självklart val i Italien – så varför inte även i Sverige? Naturmaterialet är slittåligt och åldras dessutom vackert.

Annons

6. Satsa på trä

Hall med väggar i pärlspont
Foto: Emma Jönsson Dysell

Ett annat hållbart materialval är allas nordiska favorit trä. Klä väggar i fin pärlspont, lägg på paneler eller satsa på andra detaljer i trä för att skapa stilen i sommarhuset.

5. Bädda i linne

Säng bäddad med linnelakan
Foto: Emma Jönsson Dysell

Inred sovrummen med vackra, lätta textilier med fin struktur för att ge den somriga känslan till inredningen. Franskt lin är ett utmärkt val oavsett säsong, eftersom det är både hållbart och skönt mot huden.

Annons

7. Glöm inte hängmattan

Inspiration för hängmatta i trädgården
Foto: Emma Jönsson Dysell

Vill du slappa i såväl sol som skugga och se molnen röra sig sakta över himlen en ledig sommardag? Se till att ha en hängmatta och gör plats för den i trädgården! Den här bohemiska varianten för tankarna till betydligt sydligare breddgrader.

8. Ta vara på omgivningen

sovrum med arbetsplats vid fönster
Foto: Emma Jönsson Dysell

Ska du ibland jobba från sommarhuset? Eller kanske skriva en egen bok? Oberoende av vad du vill jobba med så är det en god idé att inreda med ett skrivbord framför fönstret, istället för att placera det längre in i rummet. Då tar du till vara på ljuset och får njuta av omgivningarna genom fönstret, vilket gör det än trevligare att sitta vid skrivbordet – precis som i ett av sovrummen ovan.

Annons

9. Sommarens färgpalett

sommarhus med ljusblå väggar
Foto: Emma Jönsson Dysell

Inred för sommar inomhus året om genom att välja säsongens allra vackraste färger till inredningen. Ljusblå väggar och detaljer påminner om årets soligaste dagar även under den mörkaste tiden på året.

10. Satsa på gedigna material

Uteplats i sommarhus på Gotland
Foto: Emma Jönsson Dysell

Satsa på naturmaterial som trä och sten även i trädgården. De står sig år efter år och får en fin patina när de åldras och slits. De ger dessutom precis den rätta rustika och genuina känslan som för tankarna till Italien i den här vackra trädgården.

Annons

11. Bygg en utedusch

Snygg utomhusdusch i sommarhus
Foto: Emma Jönsson Dysell

Vad ger väl mer sommar- och frihetskänsla än att kunna duscha utomhus? Perfekt för att enkelt kunna svalka sig under sommarens varmaste dagar och vid bryggan efter doppet.

Se fler bilder och läs mer om huset i bostadsannonsen här.

Läs mer:

Annons