Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

11 smarta städtips för dig som är lat

28 feb, 2017 
AvIda Gustafsson
Med de här tipsen kommer du lägga mindre tid på städning, men ändå ha ordning där hemma. Visst låter det helt fantastiskt? Läs mer om det här!
Annons

Är du av typen att du tycker att städa är ett nödvändigt ont och att det tar alldeles för mycket tid? I så fall är de här tipsen för dig.

1. Mikrostäda på högsta effekt

En mikrovågsugn blir riktigt äcklig efter en tids användning. Men med det här snabba superknepet blir den lättare att rengöra. Ställ in en skål som du fyller med två delar vatten och en del vinäger och kör på full effekt i tre minuter. Sen är det bara att torka ur mikron med en trasa.

2. Ha en soppåse på köksbänken när du lagar mat

Att städa efter matlagningen är riktigt jobbigt om det byggts berg av lökskal, paprikastjälkar och annat smått och gott under processens gång. Gör det i stället till en vana att ta upp en tom soppåse eller kompostpåse och ställ den bredvid skärbrädan och släng grönsaksresterna där samtidigt som du lagar mat.

bäddad säng med ljusgrå linnelakan
Foto: HM Home/arkiv

3. Bädda sängen innan du kliver upp

En bäddad säng ger alltid ett städat intryck. Men att stånka runt och stå och bädda på morgonen är inget för den late. Testa i stället för att sitta kvar i sängen på morgonen, börja med att puffa kuddarna, rätta till täcket nere vid fotändan och se till att det ligger slätt på sängen. Sedan smiter du ut ur sängen – som då är bäddad och klar!

Annons

4. Investera i mörka handdukar

Vita och ljusa handdukar är snyggt och fräscht. Men efter ett tag kommer de att få fläckar som kan svåra att få bort. Ge dig inte mer problem med tvätten utan köp handdukar i mörkare nyanser som döljer fläckar som inte går bort i tvätten.

dusch-somn
Foto: Shutterstock

5. Köp en gummiskrapa till duschen

Att skrubba bort kalkfläckar som byggts på under flera veckor på kaklet i duschen är en otroligt tidsödande syssla. Köp en gummiskrapa till duschen och använd den varje gång efter du duschat, så blir den stora duschrengöringen inte lika jobbig. Om du är extra lat kan du köpa en särskild leave on-duschspray som du använder direkt efter din dusch.

Annons
dorrmatta
Foto: Shutterstock

6. Köp en bra dörrmatta

En riktigt bra dörrmatta hindrar smutsen från att komma in och din städning kommer att gå lättare.

7. Städa lite hela tiden

Att ställa tillbaka saker där de hör hemma är ett säkert kort för att få ordning där hemma. Försök att bygga upp en vana att varje gång du går till ett annat rum eller en annan del i ditt hem, ta med dig något som hör hemma där.

01.-ikea-stockholm-700x467 (1)
Foto: Ikea

8. Bli minimalist

Den som har mest saker när en dör har förmodligen också mest damm och smuts. Ju mindre saker du har att damma och torka av, desto snabbare går det att städa och du får mer tid till annat!

Annons

9. Fodra dina formar!

Lägg aluminiumfolie i botten på en formen innan du bakar grönsaker i ugnen så är formen ren på direkten när maten är klar.

inneskor-med-katter
Foto: Shutterstock

10. Köp mjuka inneskor

Minska ditt dammråttsbestånd med mjuka morgontofflor eller strumpor. Tyget verkar som någon form av magnet och samlar på sig damm och hårstrån under tiden som du går runt i ditt hem som vanligt. Det enda du behöver göra är att samla ihop det som fastnat på sulorna och slänga i soporna.

Annons

11. Utnyttja din diskmaskin

Diskmaskinen är nyckeln till mer fritid och mindre städning för den late. Den kan användas till så mycket mer än att bara köra tallrikar, glas och kastruller. Här kan du även rengöra barnens plastleksaker (undvik för din egen skull de elektriska eller batteridrivna!), skor (så länge de tål vatten), sportutrustning, och smutsiga verktyg.

diskmaskin700
Foto: Shutterstock
Annons