Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

11 tips när du tar hem en ny växt

04 mar, 2019 
AvAnna Asplund
Tips och knep när du tar hem en ny växt
Vad ska man tänka på när en ny växt flyttar in? Skaffa lite grönare fingrar direkt, med 11 enkla tips och knep.
Annons

Det kan ta lite tid att lära känna en ny krukväxt. Men det finns enkla och smarta sätt att få växter att trivas hemma hos dig från start. Här är 11 tips!

1. Ge inte växten för mycket kärlek

En luftfuktare är ett bra tips för växter
Foto: Ikea/Livet hemma

De ömma känslorna brukar vara på topp när man kommer hem med en ny favoritväxt. Men stopp: Din växt behöver lite space. Det allra vanligaste sättet att ta kål på krukväxter är faktiskt att vattna dem för mycket.

Ta reda på hur mycket (eller lite) vatten växten vill ha – och ge den tillräckligt med egentid.

2. Tänk på växtens ursprungsmiljö

Har du soliga söderfönster eller skuggigt norrläge? Det är lätt att bli inspirerad av alla snygga växtfoton på Instagram och svepas med i trender. Men när du inreder med växter är det viktigaste att placera dem där de får det ljus de behöver. Och det beror på vad som är naturligt för växten: Är det en djungelväxt som flyttar in så kan det vara bra att ställa den en bit in i rummet, medan pelargoner trivs på soliga platser.

3. Välj rätt kruka

Lerkruka kan vara ett bra tips
Foto: Ikea/Livet hemma

Om din nya växt gärna torkar mellan vattningar, eller om du själv har en tendens att vattna för mycket, kan det vara bra att plantera växten i en lerkruka (med hål i botten) utan innerkruka. Leran drar till sig vatten från jorden, så att den torkar fortare.

Annons

Om du brukar glömma att vattna, eller har skaffat en växt som vill ha fuktig jord hela tiden: Tänk tvärtom och välj en innerkruka av plast. Då torkar växten inte lika snabbt.

4. För lite ljus för växten? Köp två!

En tumregel är att växter med mörka blad klarar skugga bättre. Men alla växter behöver ljus för att överleva, till och med garderobsblomman.

Om du har bestämt dig för att inreda med en ny växt i ett hörn som är för mörkt för den: Låt växten stå ljusare en del av tiden. Eller köp två av samma och byt plats på dem regelbundet, så de turas om att få tillräckligt med ljus.

5. Känn på vikten om växten behöver vattnas

Foto: Chris Tonnesen för Northern lighting

När är det dags att vattna din nya växt? Att bara känna efter med fingret i jorden kan vara lite lurigt, för även om ytan är torr finns det ofta vatten kvar längre ner. Lyft krukan och känn efter hur tung den är; när jorden har torkat blir den lättare.

Annons

6. Blötlägg lerkrukor innan du planterar i dem

Många väljer att bada blomkrukor av terrakotta innan man planterar växter i dem. Lägg krukan i blöt i ett par timmar, så att det bubblar om den. Blötläggningen ska göra så att krukan inte drar åt sig lika mycket av vattnet som du ger din växt.

7. Släpp klätterväxter fria

Klätterväxt i fönster på Balsamingatan – Foto Alice Johansson
Foto: Alice Johansson för Lundin fastighetsbyrå

Klättrande växter, som den populära porslinsblomman, är virade runt ställningar i blomsterbutikerna. Och det är praktiskt eftersom de har långa rankor – men hemma kan du släppa växten fri om du vill. Ett fint sätt att inreda är att låta en växt klättra runt en dörrkarm eller ett fönster – eller hänga ner från en hylla.

8. Spraya växten – om den gillar det

Om du vill pyssla mycket med dina växter kan du gå loss med blomsprutan varje dag. Men ta först reda på hur din nya växt vill ha det: Det finns växter som varken uppskattar sprayning eller duschar, även om många gör det.

9.  Kolla om växten är djurvänlig

Ta reda på om krukväxten är giftig för katt och hund
Foto: Plantagen

Många växter har växtsaft som kan vara irriterande för en hund eller katt – eller till och med giftig. Stora växter är ofta svårare att ställa utom räckhåll, så satsa på djurvänliga sorter.

Annons

Har du ett djur som gillar att bita i växter, vill du kanske ha även de ofarliga ifred av estetiska skäl. Ställ krukorna så tätt att din katt eller hund inte kan hoppa upp till dem – eller sätt dem på hyllor och i amplar.

10. Ställ en vattenskål bredvid växten

Luften inne är ofta torr – särskilt på vintern. Och många växter blir gladare av en luftfuktare. Ett sätt att göra luften lite mindre torr, är att ställa en skål med vatten vid ett varmt element.

11. Sätt nya växter i karantän

För att skydda din hemmadjungel mot ohyra: Titta på bladens undersidor när du köper en ny växt eller tar hem en stickling. Och placera din nya växt lite avsides från de andra de första två veckorna, så blir det enklare att ta hand om eventuella överraskningar.

Läs mer:

Annons