Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

12 fina sätt att inreda med mönstrad tapet i sovrummet

27 jun, 2019 
AvNanna von Knorring
Rogivande och lugnt eller ombonat och mysigt? En mönstrad tapet kan sätta den rätta känslan i sovrummet. Inspireras av 12 fina sätt att inreda med tapet i sovrummet.
Annons

Glöm enfärgade väggar om du är det minsta sugen på att tapetsera! Ett tapetserat sovrum kan bli precis lika snyggt som ett målat – och till och med bättre.

Harmoniskt, mysigt och vackert. Visst är det så man vill att sovrummet ska vara. Men det betyder inte att man ska backa från att inreda med mönster. En tapet på väggen kan nämligen göra under för helhetsintrycket och mönster behöver varken vara dominerande eller svåra att inreda med. Med rätt färgval och balans i rummet kan en tapet bidra till precis den stil man är ute efter.

Här guidar vi dig till tolv inspirerande sätt att inreda med mönstrad tapet i sovrummet:

1. Mörkt och ombonat med mönster

Ombonat sovrum med mörkblå mönstrad tapet från Boråstapeter
Foto: Boråstapeter

En tapet ramar in sovrummet och får det att kännas mer ombonat. Är du ute efter en maxad mysfaktor i ditt sovrum är en något mörkare, mönstrad tapet rätt väg att gå.

Annons

Djupa nyanser av blått, brunt och grönt är fina val när det kommer till mönstrade tapeter i sovrummet. Matcha gärna tapeten med överkast eller andra inredningsdetaljer i samma färgskala för att fullända det mysiga intrycket. Tänk dock på att mörkare tapeter kan få rummet att upplevas något mindre.

2. Ljust och varmt i ett

Ljus persikorosa tapet i mysigt sovrum
Foto: Scandinavian Wallpaper

Varma färger i sovrummet ger ett ombonat intryck, men genom att välja ljusa nyanser känns rummet fortfarande luftigt.

Ljus gammelrosa, persikotoner och andra ljusa nyanser inspirerade av en solnedgång är alla fina val i sovrummet. Med ett mönster eller en grå underton i tonas färgen ner något och tar inte över för mycket.

Annons

3. Prova en randig tapet

Randig tapet från Boråstapeter i sovrum
Foto: Boråstapeter

En randig tapet är en klassiker som finns i många varianter. Ju smalare rand du väljer, desto mildare intryck. På avstånd kan en smalrandig tapet till och med ge intrycket av ett enfärgat rum.

För den som hellre satsar på en maximalistisk tapet som gör ett stort intryck lönar det sig att välja en tapet med ordentligt breda ränder.

4. Välj en vacker tapet med små blad

Småbladig tapet i sovrummet från Sandberg Wallpaper
Foto: Sandberg Wallpaper

Ett småbladigt mönster är ett favoritmotiv hos många, särskilt i sovrummet. Det är ett mönster som är lätt att gilla och det tar inte för sig allt för mycket i ett rum.

Annons

Tapeter med småbladigt mönster går ofta i ljusa pasteller eller milda nyanser av grönt, vilket bidrar till en vilsam helhet.

5. Romantiskt blommigt på tapeten

Inred sovrummet med blommönstrad tapet
Foto: Rebel Walls

Inspireras av den klassiskt engelska inredningsstilen och låt maximalistiska blommönster ta plats i sovrummet. En blommig tapet ger sovrummet en romantisk atmosfär med ett charmigt, lantligt inslag.

Tips! Plocka upp färgerna i mönstret i mindre detaljer för att binda samman och balansera intrycket i sovrummet.

Annons

6. Vilsamt blått

Harmoniskt sovrum med ljusblå, mönstrad tapet
Foto: Scandinavian Wallpaper

Blått är en av de populäraste färgerna att inreda med i sovrummet, mycket tack vare att den skänker en harmonisk och lugnande stämning till rummet.

Ljusa nyanser av blått är vilsamma för ögat och passar särskilt bra i små sovrum eftersom de ger känslan av ett större rum. Satsa på en mönstrad tapet i olika nyanser av blått för en rogivande oas.

7. Mysig maximalism med mönster

Maximalistisk tapet som skapar ett mysigt sovrum
Foto: Engblad & Co

För den som gillar inredning som gör ett statement kan en tapet med ett maximalistiskt mönster vara det som skapar den rätta känslan i sovrummet. Den eklektiska tapeten balanseras snyggt med neutralare färger i övrig inredning och monokroma ytor.

Annons

Precis som mörka mönstrade tapeter så verkar den maximalistiska tapeten förminskande, vilket gör den till ett bra val i det stora sovrummet som ska göras mer ombonat och sammanhängande.

8. Satsa på en grön palett

Harmonisk grön tapet i sovrummet
Foto: Scandinavian Wallpaper

Precis som den blå färgpaletten så är även den gröna färgskalan populär i sovrummet. Färgen är skön för ögat och sägs fungera naturligt stresslindrande, vilket gör den till ett utmärkt val i anslutning till sängen.

En mönstrad tapet med olika nyanser av grönt ger sovrummet ett intressant helhetsintryck, utan att ta över.

Annons

9. Förgyll sovrummet med tapeten

Sätt guldkant på sovrummet med en tapet med detaljer i guld
Foto: Mimou

Ute efter ett lyxigt hotelliknande sovrum? Med hjälp av en mönstrad tapet kan du förgylla sovrumsinredningen.

Den här Art déco-inspirerade tapeten med blanka, gyllene detaljer sätter guldkant på sovrummet och skiftar vackert när solens strålar lyser in genom fönstret.

10. Geometriskt och minimalistiskt

Grafisk tapet till sovrummet från Engblad
Foto: Engblad & Co

Det går att inreda med mönstrad tapet även i det minimalistiska hemmet. Satsa på ett enkelt och avskalat geometriskt mönster som ger en intressant detalj till sovrummet, utan att vara den som fångar ögat först.

Annons

Den som vill hålla det minimalistiskt och harmoniskt i sovrummet väljer med fördel en tapet med bottenfärg i nyanser av grått eller beige.

11. Somrig känsla året om

Somrig mönstrad tapet med blommor och växter från Boråstapeter
Foto: Boråstapeter

En mönstrad tapet med motiv och inspiration från naturen och dess granna färger ger sommarkänsla i sovrummet – året om.

Tapeten piggar upp, men med en ljus och harmonisk grundfärg kan den fortfarande passa in i sovrummet. Särskilt snygg blir den som fondvägg och blickfångare – kanske som ett annorlunda alternativ istället för en sänggavel?

Annons

12. Grafiskt svart och vitt

Svartvit tapet i sovrum – snyggt och grafiskt
Foto: Esoft/Fastighetsbyrån/mäklare: Erika Holmén

Föredrar du att hålla det svart och vitt? Det behöver inte betyda att du måste nöja dig med helvita väggar.

Satsa istället på en mönstrad tapet som går i kontrasterande svart och vitt eller en fin gråskala. Färgkontrasten ger en fin grafisk effekt i rummet oavsett vilket mönster du väljer.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons