Artikeln innehåller reklamlänkar

Under det mörka vinterhalvåret i Sverige bränner vi gärna ljus. Levande ljus bidrar inte bara med värme och en ljuspunkt i hemmet, utan vrider även upp mysfaktorn rejält. Och det är något många gillar, eftersom vi i Sverige använder 18 000 ton ljus per år, enligt Svanen.

De flesta ljus kan dock vara dåliga för både din hälsa och för miljön. Många ljus är nämligen gjorda av paraffin, en restprodukt från oljeindustrin som bidrar till växthuseffekten när de brinner. Dessutom bidrar ljusen till en ökning av luftburna partiklar i våra hem, som i sin tur bidrar till att skapa luftföroreningar och som kan ha en skadlig påverkan på vår hälsa. Redan 2014 varnade det norska Folkhälsoinstitutet att värmeljus av paraffin kan liknas vid passiv rökning. Även Naturskyddsföreningen i Sverige har varnat för de skadliga partiklarna som frigörs från paraffinljus.

Genom att enbart använda ljus av stearin, bivax eller vegansk rapsvax minimerar man riskerna för både hälsan och miljön. Ett enkelt knep när man är i butik är att hålla utkik efter Svanenmärkta ljus. De uppfyller kriterier om att mer än 90 procent av råvarorna i ljuset är förnybara och testas för bland annat sotbildning och tungmetaller.

Här listar vi tolv ljus – från kron- och blockljus till doft- och värmeljus – som är miljövänliga:

1. Blockljus, Granit

miljövänliga grå blockljus från granit

Snyggt blockljus i Svanenmärkt stearin och färg. Blockljuset finns i tre olika storlekar samt i grått, beige och brunt. Färgmatcha, mixa fritt eller ha ett ljus för sig själv. Finns att köpa här (länk till butik).

2. Värmeljus, Clas Ohlson

Svanenmärkta värmeljus som är miljövänliga

Svanenmärkta värmeljus i stearin med koppar i glas som kan återanvändas och fyllas med stearin. Finns att köpa här (länk till butik).

3. Stearinljus i färg, Indiska

Rött svanenmärkt stearinljus

Svanenmärkt stearinljus som finns i många fina färger, bland annat i vinrött, blått och blekrosa. Finns att köpa här (länk till Indiska).

4. Svanenmärkt ljus, Lagerhaus

Svanenmärkt ljus i flera färger från Lagerhaus

Miljömärkt ljus gjort av stearin som finns i en mängd olika färger, bland annat rosa, mintgrönt, svart och grönt. Finns att köpa här (länk till butik).

5. Kronljus 30-pack, Åhléns

Storpack med miljövänliga vita kronljus i stearin

Ett miljömärkt storpack som är perfekt för dig som gärna använder ljus. Vita stilrena kronljus tillverkade i 100 procent stearin. Finns att köpa här (länk till Åhlens).

6. Blockljus, Lagerhaus

Grönt svanenmärkt blockljus

Svanenmärkt blockljus i stearin med slät yta. Ljuset finns i grönt, rött, gult och ljusgrått. Finns att köpa här (länk till butik).

7. Cylinderformat ljus, Lagerhaus

Cylinderformat ljus från Lagerhaus

Cylinderformat vitt ljus i stearin med en brinntid på 28 timmar. Ljuset är tillverkat i stearin för hand. Finns att köpa här (länk till butik).

8. Doftljus, Clas Ohlson

Miljövänligt doftljus

Doftljus som finns i tre olika storlekar och flera olika doftsättningar, här med doft av äpple och kanel. Ljuset är vegetabiliskt och gjort i biologiskt nedbrytbar vax som inte innehåller paraffin, petroleum eller palmolja. Finns att köpa här (länk till butik).

9. Miljömärkt kronljus, Delsbo Candles

Miljömärkt stearinljus från Delsbo Candles

Miljömärkt kronljus tillverkat av 100 procent stearin från svenska Delsbo Candles. Finns även i rött, vitt och ljusbeige. Finns att köpa här (länk till butik).

10. Miljövänligt doftljus, Yvelis

Miljövänligt och veganskt doftljus med rosmarin

Doftljus gjort på svensk, vegansk rapsvax och eteriska oljor. Det här ljuset har en doft av rosmarin, men det finns flera dofter i samma serie. Finns att köpa här (länk till butik).

11. Klassiska vita blockljus, Åhléns

Svanenmärkta vita blockljus

Klassiskt blockljus som finns i tre olika storlekar och är tillverkat i stearin. Ljuset är fint för sig själv på ett fat eller tillsammans i grupp. Finns att köpa här (länk till Åhlens).

12. Blockljus för advent, Clas Ohlson

Miljövänliga adventsljus

Blockljus i stearin med nedräkning till fjärde advent. Ljusen är Svanenmärkta. Finns att köpa här (länk till butik).

Foto högst upp: Unsplash

Läs mer:

Därför ska du inte tända doftljus i ditt hem

8 sätt att fira en miljövänligare jul

13 veganska doftljus att klicka hem på direkten

Mest läst