1. Geometriskt och vitt

Föredrar du stilrent och vitt? Måla en kvist och skapa små adventsluckor i vitt papper i olika geometriska former. Ett stilrent sätt att räkna ner till jul!

2. Mobil adventskalender

Låt din adventskalender ta form i en hängande mobil med plats för en chokladbit för varje dag. Dekorera med granbarr på toppen för att få in juldoften i hemmet redan den första december.

Se instruktionerna här.

3. Små gåvor i granen

Med 24 tändsticksaskar, snöre och en gren från granen kan du öppna små gåvor fram till dopparedagen. Dekorera tändsticksaskarna enligt smak och tycke och bind ihop fler grankvistar om du inte har en tillräckligt rejäl gren.

Se instruktionerna här.

4. En liten skog

Den här adventskalendern är en granskog fylld av valfria överraskningar. Det fungerar även att byta ut de små askarna mot tomma toarullar som fylls med godsaker och täpps igen med kartong eller papper.

Foto via: Oh happy day

Se instruktionerna här.

5. Modernt och snyggt

Föredrar du julen i grafiskt svart och vitt? Då kan den här julkalendern vara något för dig. Luckorna kan gömma fina ord, utmaningar eller till och med små chokladknappar om du gör dem till små påsar.

Se instruktionerna här.

6. Ballongkalender för barnen

En rolig variant av adventskalendern för barnen. Fyll ballongerna med godis, små lappar med utmaningar eller annat smått och gott. Häng upp ballongerna och spräck en varje dag fram till jul.

7. Enkelt och rustikt

Att göra en egen adventskalender behöver inte vara svårt. Skapa en rustik julkalender med en kraftig gren, snören och små papperspåsar som du märker med datum. Vill du ha mer julkänsla? Byt ut den nakna grenen mot en med granbarr.

8. Pepparkakskalender

Ha ett pepparkaksbak redan innan första advent och dekorera en pepparkaka för varje dag fram till jul. Fäst kakorna med ett vackert snöre och häng upp dem.

Se instruktioner här.

9. 24 små brev

Fyll 24 små kuvert med godis och små saker till barnen – eller varför inte dela julkalendern med din partner och fylla den med små kärleksbrev?

10. Adventskalender i koppar

Föredrar du kloka ord eller utmaningar istället för sötsaker? Den här julkalendern låter dig fylla december med något annat än socker och choklad. Allt du behöver är ett rör i koppar, valfritt snöre och en större träpinne.

Se instruktionerna här.

11. Kombinerad krans och kalender

Kombinera julkransen och -kalendern i ett. Häng små paket från kransen, men se till att det inte blir för tungt om köper en färdig, tunn krans.

Se instruktionerna här.

12. Barnens skog

Skapa en lekfull adventskalender till barnen. Skog, berg, moln och djur fylls alla med en liten godsak och går även att leka med under hela decembermånad.

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Mer läsning

Femina