Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

12 snygga krukväxter alla kan ta hand om

28 jan, 2016 
AvFemina
Tenderar dina krukväxter att vissna snabbare än du hinner att byta ut dem? Här är 12 enkla plantor som överlever det mesta!
Annons

Aloe vera

Via: blomsterlandet.se
Via: blomsterlandet.se

Aloe vera vill gärna stå ganska torrt vilket betyder att du med fördel kan glömma bort att vattna den ett bra tag, annars kan den ruttna och dö. Vattna ett par gånger i månaden under vår, sommar och höst, och ge även lite växtnäring i samma veva. Under vintern vilar växten och då behöver den ännu mindre vatten och ingen näring. Då kan den förvaras ljust och svalt.

Svärmorstunga

Via: odla.nu
Via: odla.nu

Den här växten vattnas igenom ordentligt och står sen tills jorden torkar ut innan den vattnas igen. Tillsätt lite näring varannan vecka från vår till höst, och vattna igen när jorden är helt torr. Det enda den är känslig för är för låg temperatur på vintern och för mycket vatten. Bladen börjar gulna om den inte mår bra.

Annons

Linspilea, Zebrablad och Sköldpaddstuva

Via: odla.nu
Sköldpaddstuva, via: odla.nu
Linspilea, via: blomsterlandet.se
Linspilea, via: blomsterlandet.se
Zebrablad, via: plantagen.se
Zebrablad, via: plantagen.se

 

Annons

De är fina tillsammans och har samma krav på ljus och vatten. De trivs bra i skugga eller halvskugga. Den kan alltså med fördel placeras längre in i hemmet, och trivs bra med lätt och jämt fuktad jord, men det är inte katastrof om jorden torkar upp mellan vattningarna.

Fredskalla

Fredskalla, via: plantagen.se
Fredskalla, via: plantagen.se

Vattna ordentligt med ljummet vatten och låt sedan jorden torka innan du vattnar igen. Den ska dock inte stå torrt utan se till att fylla på med vatten så fort jorden har torkat. Låt den stå ljust men lite skuggigt och ge den lite näring varannan vecka från vår till höst, och mer sällan under vintern.

Gullranka

Via: plantagen.se
Via: plantagen.se

Du behöver inte vattna förrän jorden har torkat ut, och då vattnar du igenom ordentligt. Tillför gärna lite näring en gång i veckan mellan höst och vår. Den trivs väldigt bra i rumstemperatur året om, och eventuellt lite svalare på vintern. Mycket enkelt.

Annons

Monstera

Via: blomsterlandet.se
Via: blomsterlandet.se

Även denna mår bra av att jorden torkar ut mellan vattningarna, och sedan vattnas ordentligt. Stick gärna ner luftrör i jorden. Denna är en favorit eftersom den kan bli väldigt gammal och stor, och den kan även få ätbara frukter. Trivs i de flesta ljusförhållanden: Skuggigt, halvskuggigt eller ljust, men inte i direkt sol, och inte under 18 grader.

 

Begonia

Via: blomsterframjandet.se
Via: blomsterframjandet.se

En begonia bör inte torka ut helt, men heller inte stå blött. Alltså behöver du inte vattna den särskilt ofta. Det trist i rumstemperatur året om, och bör endast skyddas från direkt solljus. Ge lite näring varannan vecka under blomningen.

Annons

Zamiakalla

Via: plantagen.se
Via: plantagen.se

Du kan utan problem glömma bort zamiakallan ett bra tag, den lagrar nämligen vatten själv. Försök hålla jorden lätt fuktig, men det gör inget om den torkar ut i bland. Däremot kan gulnande blad nedtill vara ett tecken på att du har vattnat för mycket. Tillsätt gärna lite växtnäring ungefär varannan vecka. Kallas även för garderobsblomma.

Pelargon

Via: impecta.se
Via: impecta.se

Pelargoner finns i en uppsjö av varianter. De gillar ljus och värme, men var försiktig med att låta dem stå blött. Använd en kruka med dräneringshål och låt jorden torka ut innan du vattnar igen. Under vintern ska de stå svalt och vattnas mycket sparsamt.

Annons

Kalanchoe (våreld, höstglöd)

Via: blomsterframjandet.se
Via: blomsterframjandet.se

En mycket tacksam växt som tål de flesta förhållanden. Vattna igenom ordentligt och låt sedan jorden torka ordentligt. Under vår och sommar kan du gärna ge den lite extra näring en gång i månaden. Låt den gärna stå ljust.

Källor: Odla.nu, blomsterframjandet.se

AV JOEL LINDE

 

Missa inte att läsa:

Annons