Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

12 tips: Skapa mysig julstämning hemma – utan julrött och tomtar

06 nov, 2018 
AvNanna von Knorring
Inred i snygg i jul – utan rött och tomtar
Är klassiskt julrött, tomtar och traditionella juldekorationer inte en favorit? Det går att skapa julstämning, utan att behöva ändra inredningsstil. Här är tolv fina inredningstips att inspireras av i jul.
Annons

Alla har vi en egen inredningsstil som fungerar för vårt hem och det gäller även när julen gör entré. Vissa älskar det traditionella och klassiska och att inreda med julröda textilier och tomtar i fönstren, medan andra föredrar att hålla dekorationerna mer avskalade och färgpaletten nedtonad. Och det går att satsa på det senare, utan att behöva tumma på julstämningen.

Grönska, belysning, blänkande detaljer och textilier i vackra färger – det finns mycket att välja på när det kommer till att skapa en festlig känslan i inredningen.

Här är tipsen som skapar julstämning, utan att du behöver inreda med julrött och tomtar:

1. Välj vintervitt

Inspireras av vintern och inred i vitt i jul
Foto: Tine K, Homey Oh My

En nordisk favorit som nästan blivit lika klassisk som det julröda stuket. Den som drömmer om en vit jul inreder med fördel även med vitt hemma – från dekorationer och adventsstjärnor till textilier. Det vita ger en harmonisk, lugn julstämning till hemmet. Dessutom är det riktigt snyggt tillsammans med grönska och naturmaterial eller att bryta av med svalt grått och svart.

Annons

2. Inred med ljus

Dekorera med ljus i jul – piffa till hallen som hos Ikea
Foto: Ikea

Lys upp i mörkret med ljus av alla olika slag. Levande ljus, ljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor bidrar alla till ett varmt intryck och ett mysig hem att trivas i. Fördelen med ljus är att du kan vara precis så traditionell eller personlig som du vill – de olika ljusen går att kombinera på en mängd olika sätt och finns i alla tänkbara former och färger i dag.

3. Satsa på det gröna

Inred med grönska i jul
Foto: The White Company, H&M Home

Granris, tallris, mossa, julblommor, eukalyptus… Sällan inreder vi med så mycket grönska som just vid julen, vilket gör att en inredning med mycket gröna inslag kan bidra till precis den rätta julkänslan. Låt det gröna stå för sig själv eller matcha med ljus och dekorationer för ytterligare julstämning.

Annons

4. Sätt guldkant med mässing

Dekorera hemmet med detaljer i mässing i jul – här hos Jotex
Foto: Jotex

Julen är en festlig högtid och ett enkelt knep för att få in känslan i inredningen är med detaljer i mässing. Komplettera dina vanliga mässingsdetaljer med ytterligare dekorationer i blänkande eller borstad mässing för att lyfta känslan i hemmet ett snäpp.

5. Ge hemmet stämning med mörka textilier

mörka textilier bidrar till julkänslan i hemmet, här hos Ellos Home
Foto: Ellos Home

Ute efter en mysig jul i den mörkare och murrigare inredningsstilen? Inred med vackra textilier i mörka kulörer. Särskilt fina blir textilierna i sovrummet och det krävs inte mycket mer för att ge rummet en ombonad julkänsla. De olika dova färgerna kombineras med fördel med varandra för en levande helhet.

Annons

6. Välj en julstjärna i modern tappning

Satsa på en modern julstjärna med flera uddar – här hos Artilleriet
Foto: Artilleriet

Låt de klassiska juldekorationerna ta plats i ny, trendig tappning. Den traditionella julstjärnan behöver inte alls vara röd och hänga i fönstret – välj en med flera uddar som fungerar som taklampa istället. Eller varför inte bara ställa den klassiska stjärnan i valfri kulör på ett bord som en del av ett stilleben? Våga tänka nytt både vad gäller form, färg och hur du pyntar med de traditionella juldetaljerna.

Annons

7. Låt naturmaterialen ta plats

Naturmaterial ger en rustik julkänsla till hemmet
Foto till vänster: Anna Malmberg Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet Hemma Foto till höger: Granit

Naturmaterial är en rustik stämningshöjare som många förknippar med julen. Obehandlat trä, en vacker duk i linne, fluffig fårull, prydnader i naturfärgad halm, enkla kvistar och gröna kransar är bara några av alla fina naturdetaljerna som finns att välja på.

8. Dekorera en kvist istället för en gran

Dekorera en gren med julgranspyntet för en minimalistisk julinredning
Foto: The Merry Thought

Är du en av dem som inte vill ha en gran i hemmet i jul? Slipp barr överallt och dekorera istället en kvist eller gren med julgransdekorationer och ljusslingor för en minimalistisk julstämning.

Annons

9. Satsa på rosa

Inred med rosa i hemmet i jul
Foto: Ellos Home, Åhléns

Att man inte vill inreda med det klassiskt julröda behöver inte innebära att det blir färglöst eller mörkt i hemmet. Allt fler varumärken erbjuder julprydnader i vackra nyanser av rosa, vilket är en fin färg att inreda med även till högtiden. Prova dig fram med mindre prydnader i trendfärgen eller låt den bli din röda tråd i jul.

10. Välj kalla, mörka kulörer i granen

Monokrom gran med pynt i svart och silver
Foto: Broste Copenhagen

Julgranspyntet behöver inte vara rött – det gröna är minst lika fint tillsammans med kallare kulörer som svart, silver, grått och isblått. För en stilfull, minimalistisk look kan du satsa på en monokrom helhet eller bryta av med stilrena detaljer i glas och silver.

Annons

11. Prova en annan nyans av rött

Vinrött och rostrött ger en elegant julstämning
Foto: Ellos Home

Om det är just den granna, julröda färgen som känns onaturlig i hemmet kan någon av de trendiga varianterna vinrött eller rostrött kanske vara något för dig. De smälter snyggt in bland både gråskalor och dovare kulörer och bidrar till en elegant julstämning.

12. Välj en helt egen accentfärg

Bärnstenstoner passar till julen - här hos H&M Home
Foto: H&M Home

Julen behöver inte bara förknippas med nyanser av vitt, rött och grönt. Välj en egen accentfärg till högtiden som passar i just ditt hem. Kanske är det en vacker nyans av blått eller bärnstenstoner som fixar den rätta stämningen hemma hos dig?

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons