Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

13 inredningsknep som får dig att sova bättre

28 jan, 2019 
AvNina Nyström
tips sovrum inredning
Små justeringar i inredningen kan göra ditt sovrum mer harmoniskt och faktiskt få dig att sova bättre. Här är 13 enkla tips, inspirerade av underbyggd vetenskap såväl som klassiska inredningsknep och harmoniserande Feng Shui.
Annons

Det finns ganska många saker du kan göra för att få ditt sovrum att bli en mer rofylld plats – vilka behöver du jobba lite på?

13 inredningsknep som ökar chansen till god sömn

1. Rensa

En av de viktigaste sakerna att ta tag i för att slippa dålig energi i sovrummet. Håll sovrummet välstädat och gör dig av med sådant du inte använder.

2. Sovrummet ska bara en plats för vila och romantik

Inredningen i rummet ska spegla det. Så ut med strykbrädor, tvättkorgar och träningsredskap.

3. Håll jobbet utanför sovrummet

Har du exempelvis datorn eller skrivbordet i sovrummet signalerar det jobb – och det är sällan särskilt sövande. Bor du trångt och absolut måste ha arbetsyta i sovrummet, skaffa en fin vikskärm eller ett draperi du kan dra för kvällstid.

4. Välj neutrala färger

Starka färger är sällan särskilt vanliga i sovrummet, och det finns goda anledningar till det – sovrummet ska vara vilsamt. Håll dig till dämpade och rogivande färger, framför allt på väggarna. Enligt Feng Shui bidrar varma nyanser till värme i dina relationer, medan kalla toner kan tillföra mer kyla.

Milda, varma toner skapar en haromonisk känsla i sovrummet.
Milda, varma toner skapar en harmonisk känsla i sovrummet. | Bild: H&M Home

5. Tänk en vända till på speglarna

Många har minst en spegel i sovrummet, men Feng Shui-experter avråder från det för att minska energierna i rummet. Vill du absolut ha en spegel, häng den så att den inte är vänd mot sängen.

Annons

6. Balansera med hjälp av textilier

Den som har lite koll på inredning vet att en mix av material och texturer skapar en fin balans. Ofta har vi för mycket stelt, hårt och fyrkantigt i sovrummet idag. Blanda upp med mjuka mattor, extra kuddar, en mjuk filt och kanske en sammetspuff.

Sovrum inspiration
Sovrum med mjuka textilier, tvåsamhet och lugn färgskala – har sover man gott! | Bild: H&M Home

7. Inred i par

Delar du sovrum med din partner kan det ge positiv energi ett inreda i par, tänk två likadana sängbord (gärna med mjukt rundade kanter), lampor i par och kanske likadana mattor nedanför sängen.

8. Tänk på sängens placering

Ha inte sängen mot fönstret, det kan skapa otrygg känsla. Ingen vill heller ligga intyckt mot väggen, så om ni är två som delar säng, försök ställa den så att båda har fri golvyta att kliva ner på. Tryggast sover man med sänggaveln placerad mot en vägg och uppsikt över dörren, men helst inte rakt mitt emot dörröppningen, eftersom det kan få dig att känna dig sårbar. Rätt placering av sängen reducerar stresshormoner och får oss att slappna av.

Annons

9. Minska tekniken i sovrummet

Det här vet du egentligen. TV, datorer och telefoner distraherar oss och minskar både tiden vi sover och stör sömnkvalitén.

10. Välj din sovrumskonst med omsorg

Tänk på att det du hänger på sovrumsväggen är det första och sista du ser varje dag, så passa på att hänga upp något som får dig att må bra. Ha gärna kärleksfulla bilder på dig och din partner i sovrummet, men undvik andra familjebilder – du vill ju faktiskt inte svärmor, kompisarna eller barnen ”vakande” över er i sängen?

Säng med hotellkänsla.
Häng något på väggarna som gör dig glad!

11. Sov inte intryckt

Alltför brant sluttande snedtak eller trånga sovkojor kan skapa en intryckt känsla och få dig att sova otryggt.

12. Ju mörkare desto bättre

Investera i mörkläggningsgardiner, det kommer att göra under för din sömnkvalitet.

13. Gör en årlig utrensning

Se över vad du samlat på dig som inte är optimalt för sovrummet och borde rensas bort eller bytas ut. Kanske är det dags för en ny fluffigare kudde, fräscha sängkläder som lockar till sänggående, en ny persienn eller kanske till och med en ny säng?

Inspirerat av Prevention.  Bildkälla: Ikea Livet Hemma

Läs också:

Annons