Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

3 experter: Här är julens stora inredningstrender

02 nov, 2018 
AvNanna von Knorring
Julen syns redan ute i butikerna och snart är det dags för den att smyga in i hemmet. Vi frågade tre inredningsproffs på Ellos Home, H&M Home och Ikea om julens stora trender – och hur de själva helst inreder i jul. Inspireras av trenderna och proffsens bästa tips här.
Annons

Snart är det dags att inreda och dekorera inför julen och om du är nyfiken på att förnya julinredningen i år finns det mycket att välja bland. Julens inredning kan vara allt från rustik och grön, vintervit eller klassiskt julröd till en nertonad, dov variant. Stilarna är många och så även de nya trenderna.

Vi har frågat tre inredningsproffs från Ellos Home, H&M Home och Ikea om vilka jultrender som finns hos i butikskedjorna i år samt hur de själva helst inreder hemma i jul. Och deras svar bevisar att det ofta bara är några små inredningsförändringar som krävs för att skapa den rätta julkänslan.

Ulrika Sjövall, designchef på Ellos Home

Vilka är julens stora trender i år?

– Julens stora trender är att gå mer på mustiga hösttoner som kanel, bränd orange och djupare vinröd. Det är snudd på att den där klassiska julröda färgen får stå tillbaka för alla ”nya” färger. Blanda gärna material och för även in en lite lyxigare känsla med mässing och marmor.

Annons

– Jag tror även starkt på att man inreder sitt hem i en stil som håller från början av november när mörkret kommer ända fram till nyår. Sammetsgardiner i khakigrönt matchat med kuddar, dekorationer och kanske kvistar som man hänger dekorationer i. Allt för att skapa en vinterstil som kanske inte är fullt så traditionellt julig som förr.

Hur skapar man bäst julstämning i hemmet enligt dig?

– Genom att byta kuddar i soffan, gärna till sammetskuddar i mustiga färger, och genom att sätta härlig nudefärgad amaryllis i en vacker vas, tända ljus, värma på glögg och bara njuta av stunden tillsammans med familj och vänner.

Hur inreder du själv helst i jul?

– Jag tycker om advent och själva förväntan inför jul. När vi plockar fram adventsbelysningen, köper vacker amaryllis och tänder ljus, då infinner sig själva stämningen. För mig är just adventsbelysningen något som lyser upp på ett mysigt sätt och smyckar alla rummen i hemmet.

Julen på Ellos Home 2018
Foto: Ellos Home

Guillaume Vaillant, konceptdesigner på H&M Home

Vilka är julens stora trender i år?

– I år kommer vår inspiration från längtan efter harmoni under vinterhalvåret. Vi vill krypa upp i soffan med en stickad filt och dricka te! Vinterlandskap var väldigt närvarande i vår kreativa process när vi skapade H&M:s julkollektion och vi undersökte fuskpäls, trä och keramik i relation till detta. Vintergröna och röda toner i kombination med en rustik charm och hintar av guld. Vi ville omfamna den traditionella estetik julen föreslår och uppdatera med nya mönster och material.

Annons

– En annan trend vi förutspår blir stor för julen är en mer modern och sofistikerad strömning med bärnstensfärgat glas och gyllene sammet som tar plats bland enkla och eleganta former.

Hur skapar man bäst julstämning i hemmet enligt dig?

– Den här tiden på året handlar om att umgås! Det bästa sättet att skapa en ombonad atmosfär är att alltid ha något som puttrar på spisen för vänner och familj. Det handlar om sinnen, doften av ett doftljus med kanel och ingefära, en spellista med julklassiker eller att titta på en film under en hög av filtar. Riktigt boa in sig när det är kallt ute!

Hur inreder du själv helst i jul?

– Jag kommer från Frankrike och skulle aldrig missa en jul med familjen där. Bara att vara där ger mig julstämning. Vi inreder väldigt traditionellt med ärvda julprydnader från mormor och tända ljus i hela huset. Grönt, rött och skvättar av guld! I mitt hem i Stockholm har jag en mer modern inställning till julen, kuddar med textur och mjuka filtar i vardagsrummet och en stor soffa där alla mina vänner får plats. Den gemensamma nämnaren mellan Sverige och Frankrike är glädjen över att vara med de jag älskar, massor av stearinljus och mat.

Julen på H&M Home 2018
Foto: H&M Home

Tina Björeman, pressansvarig för heminredning på Ikea

Vilka är julens stora trender i år?

– I år är julen traditionell på ett modernt sätt. Färgerna är ganska mörka med mörkrött och -blått, men i Sverige behöver vi ljusa upp det och det gör vi med belysning. Vi har märkt att det finns ett stort behov att kunna inreda med julljus hemma så man får till julstämningen som är så viktig för många svenskar.

Annons

Hur skapar man bäst julstämning i hemmet enligt dig?

– Enligt mig handlar julstämningen mycket om ljuset och dofterna. Apelsin, kanel, dofter från buketter och ljus. Det handlar även om att ta in naturen och det gröna är viktigt för stämningen.

Hur inreder du själv helst i jul?

– Det blir ungefär så, mycket grönt, ljus och doftljus med julstämning för att komma in i den rätta känslan.

Julen på Ikea 2018

Läs också:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

[socializer-facebooklikeshare]

Annons