Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 fina detaljer som skapar sommarkänsla i köket

19 jul, 2019 
AvNanna von Knorring
Njut av den varma, sköna sommaren så länge det går, även inomhus. Här tipsar vi om inredningsknepen och detaljerna som skapar sommarkänsla i köket.
Annons

Det är få förunnat att göra sommarens alla måltider i ett utekök, men det går att plocka in sommarkänslan och göra matlagningen och måltiderna inomhus lite härligare. Solsken, regn eller mulet – skapa en somrig oas i köket oberoende av väder utomhus.

Njut av säsongens ljus, grönska och värme genom att inreda med inspiration från alla ljuvliga sommarstunder. På så vis kan du dessutom bevara känslan långt in på hösten.

Här är fem fina sätt att skapa sommarkänsla i köket:

1. Addera örter

Kök med blå skåpsluckor från Kvänum med örter på köksbänken
Foto: Kvänum

Det är underbart att kunna plocka färska örter till matlagningen från trädgårdslandet eller balkongen, men saknar du bägge ska du inte misströsta. Addera några krukor med färska örter till köket för att få samma sommarkänsla när du lagar mat. Dessutom ger de gröna små bladen en fin somrig färgklick till köksinredningen – för att inte nämna doften!

2. Mjuka upp med linne

Detaljer i linne i köket ger en somrig känsla
Foto: Granit

Köket är ett av rummen i hemmet som lätt kan kännas lite kalt eftersom praktiska ytor ofta dominerar intrycket. Mjuka upp köksinredningen med textilier och skapa sommarkänslan med favoriten linne.

Annons

Linne är både praktiskt, miljövänligt och ett riktigt snyggt materialval i köket som finns i alla tänkbara färger. Dessutom går det att inreda med det vackert skira tyget på en mängd olika sätt – från linneduk och servetter till gardin, kökshandduk och löpare.

3. Plocka in grönskan

Somrigt kök med mycket grönväxter
Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Låt sommarens grönska ta sig in i hemmets alla rum. Den kan ta plats som en bukett på köksbordet, en stickling eller ett litet växthus på fönsterbrädet eller varför inte som en slingrande grönväxt uppe på hyllan. Flera gröna inslag bidrar till att skapa en somrig känsla i köket.

Inte särskilt grön om fingrarna? Kombinera några lättskötta växter med botaniska prints för att skapa stilen! Ska du resa bort och är rädd att växterna ska dö? Satsa istället på en bukett med torkade blommor som står sig.

4. Duka i sommarens färger och former

Somrig dukning i rosa och mint från Svenskt Tenn
Foto: Svenskt Tenn

Ett enkelt knep för att ge varje måltid sommarkänsla är att välja porslin efter säsong. Plocka fram tallrikar, glas och serveringsskålar i ljusa pasteller, ljuvligt blått eller varför inte i somrigt grönt, gult eller orange? Kombinera med nyanser av vitt för en ljus helhet eller satsa fullt ut på det färgglada stuket.

Annons

Det går även att plocka in sommaren i porslinets form. Särskilt trendigt är det med snäckformade skålar, fat och detaljer som fixar den somriga stilen i hemmet på ett kick.

5. Inspireras av lantliga detaljer

Lantlig och somrig känsla i köket
Foto: Matilda Hildingsson Styling: Nathalie Myrberg för Ikea Livet Hemma

Inspireras av lantliga, romantiska kök i detaljerna för att ge köket en somrig touch och för att föra tankarna till soliga sommardagar på landet oavsett om du jobbar eller om det regnar utanför fönstret.

Skapa tillfälliga inredningsdetaljer genom att ställa fram frukt och grönsaker i fina fat eller korgar och låt den rustika skärbrädan i trä samt kaffekannan stå framme – redo för den somriga frukosten.

Foto högst upp: Kvänum, Entrance, Ballingslöv

Läs mer:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons