Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

5 inredningsdetaljer du inte ska köpa på resan

12 feb, 2020 
AvNanna von Knorring
Att köpa inredningsdetaljer som souvenirer är ett fint sätt att inreda med minnen. Men det är vissa saker man ska se upp för när man botaniserar på marknaderna i semesterparadisen. WWF:s expert reder ut vad du ska undvika och ha koll på!
Annons

Nästan var femte svensk turist köper produkter av vilda djur på semesterresan. Det visade en Sifo-undersökning som gjordes på uppdrag av WWF förra året. 17 procent av drygt 1 000 tillfrågade svenskar uppgav att de köpt produkter av vilda djur, inklusive koraller och snäckor.

Att produkter av djur säljs öppet på marknader utomlands betyder dock inte att det är lagligt eller ofarligt för miljön och djurlivet. Louise Carlsson är naturvårdsexpert på WWF, och uppmanar till att tänka efter, läsa på och fråga innan man köper något:

– När man köper de här sakerna utomlands kan man utan att veta om det bidra till den illegala handeln med vilda växter och djur. Det är en enormt stor illegal handel och miljarder dollar omsätts varje år. Så även om man kan tycka att det är oskyldigt att man köper något litet på en marknad kan det vara en del av organiserad brottslighet. Är man osäker ska man inte köpa, oavsett hur vackra saker det är, säger hon.

Annons

Har man redan köpt något hjälper inte ett dåligt samvete, men man kan lära sig till nästa gång och sprida kunskapen vidare samtidigt som man uppskattar det man har och ger det ett långt liv i hemmet.

Håll koll på semestern – här är fem saker du inte ska köpa med dig hem som inredningsdetaljer, enligt experten:

1. Produkter från djur

– Det man ska tänka på när man är ute och reser är att aldrig köpa några produkter från djur. Exempelvis ska man aldrig köpa produkter med elfenben, säger Louise Carlsson.

Köp inte heller hajtänder, sjöhästar, produkter från havssköldpaddor, äkta fjädrar, tavlor och askar med fjärilar och insekter samt produkter gjorda av skinn från rockor, reptiler eller krokodiler. Djurprodukter är ofta från hotade djur och många gånger är det illegalt.

2. Träföremål av hotade arter

– Man ska också fundera lite när man köper träföremål på resan. Det finns mycket vackra snidade trädföremål, men det kan vara tillverkat av arter som är hotade, så där kan man behöva kolla upp och fråga vad det är för arter som det är gjort av, säger Louise Carlsson.

Annons

3. Jade

Vacker grön jade syns i ofta både smycken, dekorationer och små skulpturer utomlands, men kan också vara en miljöbov i vissa fall.

– Där ska man också vara försiktig då det kan brytas i viktiga naturområden och förstöra miljön och hota arterna som lever där. Det kan också vara så att det bryts illegalt och att människorna som arbetar med det inte blir behandlade rättvist.

4. Koraller

Koraller finns på både stränder och marknader i många varma länder, men trots det ska man varken plocka eller köpa dem, enligt Louise Carlsson. Det behövs ofta tillstånd för att få sälja koraller och många arter är hotade. Korallerna har dessutom en viktig uppgift såväl i havet som på stranden och gör sig därför bäst där.

5. Snäckor

Snäckor må vara vackra, men det betyder inte att du ska plocka med dig dem hem som inredningsdetaljer. Satsa istället på snäckinspirerade produkter, som inte är gjorda av faktiska snäckor.

Annons

– Man ska inte plocka snäckor eftersom många arter är hotade och efter att de dör fungerar de som hem till andra djur. Ibland kan det till och med vara så att man plockar en snäcka som är död, men så är det en eremitkräfta eller något djur som gömmer sig inne i snäckan. Och även om snäckan är tom för tillfället så betyder det inte att den inte är nyttjad, säger Louise Carlsson.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons