Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 smarta tips för att inreda ett harmoniskt hem

11 feb, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Mindful home ny bok
Hur skapar man hållbar inredning att må bra i. Det vet inredaren Charlotte Hagelin allt om. Missa inte hennes fem smarta knep.
Annons

Inte mindre än 18 egna hem har Charlotte Hagelin inrett. Men om man älskar det man gör, och har verktygen för att skapa ett mindful home så är en och annan flytt genom åren enbart en fröjd.

Charlotte har en bakgrund inom idrott, friskvård och ledarskap, hon har bland annat arbetat på Sturebadet. Intresset för inredning har alltid funnits där, som liten möblerade hon ständigt om i sitt rum. Hon hjälpte gärna sina kompisar att flytta och inreda. När hon flyttade in i sin första egna bostad vid Mariatorget i Stockholm var hon bara 16 år.

– Den känslan att komma in i något helt nytt och få sätta sin egen prägel var fantastisk, säger Charlotte.

Feng shui betyder vind och vatten

Under åren har hon tagit till sig de österländska lärorna och när familjen bodde i Los Angeles gick hon bland annat kurser i Feng shui, som betyder vind och vatten.

– Jag har ett stark visuellt seende i mig, jag ser på något vis vad som ska göras. Allt i hemmet talar till oss, därför är det viktigt att vi omger oss med saker som vi tycker om.

Mindful home ny bok

Nu är Charlotte Hagelin aktuell med boken Mindful home: Fyll ditt hem och liv med ny energi (The book affair), där hon tar greppet om vilka energier som finns i vårt hem och hur vi med hjälp av handfasta tips kan skapa ett hem som inte bara är fint på ytan. Utan också får oss att må bra hela vägen in i själen.

Annons

Skapa ett hem att må bra i

– Grundtanken för mig är ju om att du har för mycket saker omkring dig och skräp hemma, ja, då stagnerar energierna. Jag vill medvetandegöra vilka energier som finns i vårt hem och vad vi omger oss med. Och hur vi med hjälp av handfasta tips kan skapa ett hem som vi mår bra i.

– Att skapa balans handlar förstå inte bara om ditt hem, utan lika mycket om kost, motion, sömn och socialt liv. Det är viktigt att inte utesluta något.

Mindful home ny bok

Idén att skriva boken kom för fem år sedan. Men det var först tre år senare när tillbringade Charlotte tio dagar ensam i Barcelona som kom boken till henne.

– Jag vill inte skriva någon på näsan, istället vill jag bara påminna om det vi har inom oss. Att bjuda på en inspirerande guide helt enkelt. Det är ju inget krångel, tips för positiva energier hemma kan vara så pass enkla saker som att bädda sängen innan du går till jobbet, håll rent på diskbänken och stänga toalettlocket. Sunt förnuft!

Mindful home ny bok

– Enkla tips är ju att gå igenom rum för rum och rensa ut. Och ta in naturen, av växter och blommor får vi energi. Gör som Marie Kondo: titta på din pryl och tänk högt: Ger den här saken mig glädje till den personen jag är idag?

Annons

– Och vet du, vi använder endast 20 procent av vår garderob, där kan man rensa ut mycket. Om du inte använt ett plagg på ett halvår, så skänk det vidare och låt kläderna cirkulera. Du gör gott för miljön samtidigt.

Lever du som du lär?

– Ja, det gör jag. Men visst, saker och ting kan falla mellan stolar hemma hos oss också. Men då tar jag mig tid, jag låter inte stöket gå för långt.

Charlottes 5 tips för hållbar inredning:

1. Investera i saker du tycker om. Vårda dem så att de håller länge. Spring inte och köpa en massa nytt.

2. En liten repa här och där är ingen fara. Se med kärlek på dina saker som kanske har varit med länge och som du haft stor glädje av.

3. Gamla kunskaper inom hantverk kommer tillbaka och det blir viktigare och viktigare att kunna lappa och laga för att kunna ta hand om sina saker.

4. Självklart vill vi alla köpa nytt ibland. Men köper du ett nytt soffbord, skänk eller sälj ditt gamla vidare så blir det ett flow av nytt och gammalt. Och du gör gott för miljö i sann återbruksanda.

5.  Ta in naturen och gör rum för gröna växter. Enklare och bättre tips finns knappt. Se till att vårda dem omsorgsfullt. Vi fyller på med massor av positiv energi när vi inreder med grönt.

Annons