Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 stora belysningstrender 2020

24 jan, 2020 
AvNanna von Knorring
trendiga lampor 2020
Elegant i mässing och opalglas – eller personligt och lekfullt? Det finns mycket fint att välja bland när det kommer till lampor. Vi listar fem av årets hetaste belysningstrender!
Annons

Belysning är en favoritdetalj i många hem och att investera i snygg belysning är ofta ett smart val, eftersom lamporna står sig i många år och slitaget de utsätts för ofta är väldigt litet. Precis som bland övriga trender i samhället och i inredningsväg går även belysningstrender i cykler. De kommer och går, men det man själv gillar att inreda med består i det egna hemmet. Inspireras av de rådande trenderna och hitta din nya, tidlösa favorit.

Här listar vi 5 stora belysningstrender 2020 – enligt vår trendspaning från inredningsmässan Maison & Objet i Paris:

Trend 1: Svarta lampor

Grafiskt och en skarp kontrast. Matta, nattsvarta armaturer har länge varit en favorit i Norden och nu syns de hos många designers och tillverkare. Den stilrena svarta lampan går dessutom att matcha till flera olika stilar och hem, vilket gör den till en tidlös inredningsdetalj.

IC Lights bordslampa från Flos, design av Michael Anastassiades
Foto: Flos/Nordiska Galleriet
Mobile Chandelier av Michael Anastassiades
Foto: Artilleriet
Annons

Trend 2: Opalglas

Vitt glas över ljuskällan ger ett mjukt sken i hemmet och kanske är det därför så många fallit för lampor i vitt. Särskilt ofta syns opalglaset tillsammans med den svarta armaturen, men den är enkel att kombinera med i princip vilken lampa som helst och den syns ofta med både kalla och varma metaller.

Lampa från Schwung
Foto: Schwung
Pearls Double från Formagenda
Foto: Formagenda
Annons
Lampor från Ago
Foto: Ago lighting

Trend 3: Lampor i naturmaterial

Vi ser naturmaterial i alla delar av inredningen i år – och så även bland belysningsnyheterna. Klassisk rotting, flätade lampskärmar och ljust trä är bara några av varianterna som syns just nu.

Annons
Lampa i naturmaterial från Tine K Home
Foto: Tine K Home
Lampa i rotting från Market Set
Foto: Market Set
Lampa i naturmaterial från HK Living
Foto: HK Living
Annons
Lampa i trä från Asaf Weinbroom
Foto: Asaf Weinbroom

Trend 4: Lampor i mässing

Bland metallerna är det fortfarande mässingen som skiner starkast. Blänkande, matt eller kombinerad med andra element – mässingen bjuder på flera olika tolkningar i belysningsväg och finns i såväl art deco-tappning som i mer minimalistiska armaturer.

Annons
vägglampa från Eno studio
Foto: Eno Studio
Bordslampa i mässing från House Doctor
Foto: House Doctor
Lampa från Valerie Objects
Foto: Valerie Objects
Annons

Trend 5: Lekfull belysning

Bland alla eleganta inslag med opalglas, mässing och minimalistiska, svarta lampor finns även en mer lekfull tendens som flera designers plockat upp. Lekfulla tolkningar med bland annat runda former, annorlunda färger och växt- och djurinspiration syntes på Maison & Objet-mässan i Paris. Det här är belysningstrenden för dig som gillar unika inredningsdetaljer som sticker ut och gör ett tydligt statement i hemmet – året om.

Annons
Kameleont-lampa från Seletti
Foto: Seletti
Lampa från Jonathan Adler
Foto: Jonathan Adler

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons