trendiga lampor 2020

Belysning är en favoritdetalj i många hem och att investera i snygg belysning är ofta ett smart val, eftersom lamporna står sig i många år och slitaget de utsätts för ofta är väldigt litet. Precis som bland övriga trender i samhället och i inredningsväg går även belysningstrender i cykler. De kommer och går, men det man själv gillar att inreda med består i det egna hemmet. Inspireras av de rådande trenderna och hitta din nya, tidlösa favorit.

Här listar vi 5 stora belysningstrender 2020 – enligt vår trendspaning från inredningsmässan Maison & Objet i Paris:

Trend 1: Svarta lampor

Grafiskt och en skarp kontrast. Matta, nattsvarta armaturer har länge varit en favorit i Norden och nu syns de hos många designers och tillverkare. Den stilrena svarta lampan går dessutom att matcha till flera olika stilar och hem, vilket gör den till en tidlös inredningsdetalj.

IC Lights bordslampa från Flos, design av Michael Anastassiades

Foto: Flos/Nordiska Galleriet

Mobile Chandelier av Michael Anastassiades

Foto: Artilleriet

Trend 2: Opalglas

Vitt glas över ljuskällan ger ett mjukt sken i hemmet och kanske är det därför så många fallit för lampor i vitt. Särskilt ofta syns opalglaset tillsammans med den svarta armaturen, men den är enkel att kombinera med i princip vilken lampa som helst och den syns ofta med både kalla och varma metaller.

Lampa från Schwung

Foto: Schwung

Pearls Double från Formagenda

Foto: Formagenda

Lampor från Ago

Foto: Ago lighting

Trend 3: Lampor i naturmaterial

Vi ser naturmaterial i alla delar av inredningen i år – och så även bland belysningsnyheterna. Klassisk rotting, flätade lampskärmar och ljust trä är bara några av varianterna som syns just nu.

Lampa i naturmaterial från Tine K Home

Foto: Tine K Home

Lampa i rotting från Market Set

Foto: Market Set

Lampa i naturmaterial från HK Living

Foto: HK Living

Lampa i trä från Asaf Weinbroom

Foto: Asaf Weinbroom

Trend 4: Lampor i mässing

Bland metallerna är det fortfarande mässingen som skiner starkast. Blänkande, matt eller kombinerad med andra element – mässingen bjuder på flera olika tolkningar i belysningsväg och finns i såväl art deco-tappning som i mer minimalistiska armaturer.

vägglampa från Eno studio

Foto: Eno Studio

Bordslampa i mässing från House Doctor

Foto: House Doctor

Lampa från Valerie Objects

Foto: Valerie Objects

Trend 5: Lekfull belysning

Bland alla eleganta inslag med opalglas, mässing och minimalistiska, svarta lampor finns även en mer lekfull tendens som flera designers plockat upp. Lekfulla tolkningar med bland annat runda former, annorlunda färger och växt- och djurinspiration syntes på Maison & Objet-mässan i Paris. Det här är belysningstrenden för dig som gillar unika inredningsdetaljer som sticker ut och gör ett tydligt statement i hemmet – året om.

Kameleont-lampa från Seletti

Foto: Seletti

Lampa från Jonathan Adler

Foto: Jonathan Adler

Läs mer:

7 inredningstrender på Maison & Objet 2020

5 inredningsmissar med belysning – så lyckas du

Mest läst