Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

6 tips: Så återbrukar du – utan att vara händig

28 jun, 2019 
AvNanna von Knorring
Det går att återbruka och ge sig på DIY-projekt utan att vara särskilt händig eller pysslig av sig. Här tipsar vi om hur du kan återbruka mer – på ett enkelt sätt!
Annons

Hållbarhet är inte längre en trend för några få, utan har blivit en självklar del av livsstilen för många och något de flesta tänker på i vardagen. Återbruk är ett populärt sätt att förändra sina vanor och ta till vara på resurser man redan har.

Men hur gör man om man inte är händig och sällan, eller aldrig, pysslar? Det går att lära sig att återbruka ändå – det behöver nämligen inte alls vara särskilt svårt att lyckas.

Här listar vi tipsen som gör det lite enklare och roligare att återbruka mer:

Tips 1: Måla om

Att måla om möbler och inredningsdetaljer är möjligtvis självklart för många, men det tål att upprepas eftersom det går att applicera på så många olika saker i hemmet. Det går att måla om vaser, kakel och luckor helt, men det går också att spraymåla detaljer och att ge exempelvis porslin som man tröttnat på ett nytt, fräscht utseende med stänkmålning.

Målning kan helt enkelt inte bli uttjatat eftersom det funkar på det mesta. Att måla är inte svårt och är du osäker på vilken färg du ska ha till ditt material så är det bara att fråga ett proffs i en målarbutik – de kan sitt yrke!

Återanvänd gamla burkar för att skapa snygg, unik förvaring
Återanvänd gamla burkar för att skapa snygg, unik förvaring. Foto: The Merry Thought

Tips 2: Byt användningsområde

En nyckel till att lyckas med återbruk är att kunna tänka utanför sakers vanliga användningsområden. De mest bevandrade DIY-proffsen kan skapa fantastiska kreationer av saker man aldrig skulle tro går att använda – men det går att inspireras av tänkesättet i enklare projekt.

Annons

Några enkla sätt att återbruka är att låta gamla handdukar bli flera små trasor, återanvända lådor till såväl förvaring i hemmet som till blomlådor i trädgården och på balkongen. Burkar och konserver som tvättas ur kan bli fina små vaser eller smidig småförvaring i badrummet med lite ny färg på.

Tips 3: Prova Ikea-hacks

Vi är många som har möbler och andra mindre detaljer från Ikea, såväl i hemmet som i sommarhuset. Och lika många produkter som det finns på varuhuset, så finns det troligtvis Ikea-hacks.

Återanvänd dina budgetmöbler och inredningsdetaljer genom att ge dem ett nytt liv med något av alla smarta Ikea-hacks. Här hittar du 5 riktigt snygga alternativ.

Återbruka och prova på DIY-trenden – du behöver inte vara händig för att göra det här Ikea hacket
En gammal burk kan bli en kruka och en krok går att skapa av en mängd olika överblivna prylar i hemmet. Foto: Pretty Nice

Tips 4: (Åter)använd det du har

Behöver du något nytt i inredningsväg? Istället för att direkt köpa nytt – se dig runt hemma och i skåpen. Finns det något som kan användas till ditt behov?

Annons

Återanvänd det du redan har och prova dig fram innan du bestämmer dig. En gammal stege som putsas upp kan bli förvaring, en kryddhylla kan användas i badrummet och en lampskärm kan skapas av allt från korgar till galgar.

Tips 5: Klä om en stol

Vid första anblick kan det låta svårt att ge gamla möbler ett ansiktslyft. Och visst är det något mer invecklat än projekt med små attiraljer i hemmet, men det finns DIY-knep som inte kräver mycket händighet.

En köksstol med mjuk sits är ett av de enklare projekten att prova på. Med tyg, exempelvis från en prydnadskudde eller annat som blivit över, och en häftpistol kan du lätt få en sits som ser ut som ny.

Återbruka och prova DIY – låt en låda bli snygg förvaring
En trälåda kan återanvändas som förvaring i hemmet, som snygg blomsterlåda på balkongen eller som något helt annat – bara fantasin sätter gränser när du återbrukar. Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet Hemma

Tips 6: Ta hjälp av andra

Du behöver inte uppfinna hjulet igen för att kunna återbruka. Låt återbrukandet, pysslandet och DIY-projekten vara prestigelösa och ta hjälp av andra, kreativa personer.

Inredningstidningar, DIY-bloggar, sociala medier och Pinterest är alla fyllda med smarta tips, steg-för-steg-guider och kreativa idéer. Inspireras eller kopiera – du behöver inte hitta på egna projekt!

Läs mer:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons