Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

6 tips som håller ditt hem rent – även om du har husdjur

02 maj, 2017 
AvIda Gustafsson
Om du är en djurägare mår du säkert bättre än de flesta. Men nivån på renligheten i ditt hem kanske lämnar en del att önska när din fyrfota vän fäller päls, ligger i soffan eller drar in sand.
Annons

Att ha ett husdjur har många flera goda hälsoeffekter. Men det finns det ändå lite nackdelar. En av dem är att hemmet blir stökigare med en fyrfota vän i hushållet. Så förutom att kamma långhåriga djur ofta samt investera i en bra dammsugare som suger upp alla pälsstrån, finns det andra enkla sätt att hålla hemmet i schack.

1. Tvätta din fyrfota vän

Om hunden kommit hem med i princip all sand från Sahara i pälsen är den enklaste lösningen att spola av den snabbt i duschen.

Annons

Ta fram kattschampot om din fyrtassade vän har hittat ett fint gömställe under en bil och är alldeles oljig i pälsen.

Men det inte fel att göra det till en vana att bada hunden eller katten med jämna mellanrum. Om ditt husdjur inte uppskattar hårfönen, se till att håll det i ett rum eller avgränsat område under tiden pälsen torkar, så att du inte får blöta dynor eller tassavtryck i hela huset.

2. Byt soffa

Om din hund eller katt gärna ligger i soffan kan det vara hög tid att byta soffa. Om du har ljusa material i soffan kommer den med all sannolikhet inte vara så ljus länge till och är den klädd i fel material är den svår att borsta ren från katt- och hundhår. Och om tyget är för tunt kommer det definitivt inte hålla för kattens prövningar…

3. Gör en städhörna för katten eller hunden

Om du har ett grovkök är det den ultimata platsen för att rengöra en hund eller katt som alltid får med sig sand, kvistar och lera hem i pälsen. Har du inget grovkök är i så fall hallen den bästa platsen. Skaffa en ordentlig dörrmatta, häng ditt husdjurs handduk i närheten, en sprejflaska med vatten som du kan rengöra leriga tassar och magar med samt eventuella kammar och borstar. Glöm inte bort att ha lite belöningsgodis i närheten också!

Annons

Om du har katt, ställ en sopset i närheten av kattlådan så går det snabbt och enkelt att sopa upp kattsanden som hamnar utanför.

4. Tvätta sängar, filtar och leksaker

Gör det till en vana att tvätta din hund eller katts bäddar och filtar med jämna mellanrum, kolla först vilka som kan köras i tvättmaskinen och vilka som måste tvättas för hand.

Om du är hundägare, gör det enkelt för dig genom att köpa en hundsäng som är lätt att torka av med en fuktig trasa.

5. Köp rätt rengöringsmedel

Kattens låda rengör du bäst med ett enzymbaserat rengöringsmedel som tar bort den skarpa lukten eller med allrengöring med citrusdoft. Du kan även prova att ha i lite  bakpulver i kattsanden, det är ofarligt för katten och ska neutralisera lukten.

Även om din hund eller katt är rumsren händer det ändå ibland att olyckor inträffar, och om det är så att det sker på för sådana tillfällen, ha en sprejflaska med såpa eller annat rengöringmedel så att du lätt kan rengöra efter ditt djur. Om olyckan inträffar på ett stoppat material, som en filt eller något klädesplagg, förbehandla det (om materialet tillåter) med lite ättika innan du kör det i maskinen. Går textilen inte att tvätta i maskinen, behandla fläcken med en blandning av en tredjedel del ättika och två delar vatten, låt torka in och upprepa efter ett par minuter för att bli av med doften.

6. Vädra!

Hundlukten eller doften av en katt som kommer in från ett regnoväder försvinner lätt genom lite vädring. Efter 10 minuter är lukten så gott som borta!

Läs även 

Annons