Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

7 fina sätt att inreda med trendfärgen gult

02 dec, 2019 
AvNanna von Knorring
Nyfiken på något nytt i inredningen? Våga prova mer färg! 2020 års stora trendfärg gul går att inreda med på flera olika sätt – inspireras av idéerna nedan.
Annons

Färgerna är tillbaka i inredningen – och det med besked. Bland det kommande årets färgtrender finns flera pigga kulörer och en av de starkast lysande trenderna är den gula färgen.

År 2020 syns det gula i alla dess nyanser. Från starkt solgult till en ljus pastell och vackert ockragult. Inspireras till att inreda med gult – vi tipsar om sju olika sätt att föra in trendfärgen i inredningen.

1. Addera gult i en skandinavisk färgpalett

Gul duk med ljust trä i skandinavisk stil
Matta gula nyanser gifter sig fint med ljust björkträ och andra naturnära färger. Foto: Ellos Home

En matt gul färg smälter snyggt in i den ljusa, skandinaviska paletten av vitt, beige och ljust björkträ. Färgen skapar en ljus helhetskänsla samtidigt som den ger en färgklick utan att sticka ut allt för mycket i den sobra inredningen. Ett perfekt val för dig som vill addera lite färg, men fortfarande föredrar att hålla inredningen ljus och naturnära.

Annons

2. Satsa på ockragult

Sänggavel och sängkläder från Mille Notti 2020
Det behöver inte vara solgult. Vackra ockragula nyanser är ett elegant val i hemmet. Foto: Mille Notti

Ockragult som går mot det gyllene, orange hållet är ett vackert sätt att tolka den gula trenden 2020. Det är naturnära, samtidigt som det ger en modig färgklick i inredningen. Särskilt fin är färgen i lyxig sammet med lyster, som på sänggaveln och prydnadskuddarna i bilden ovan.

3. Måla i trendigt gult

Måla väggarna i gult för att pigga upp i hemmets mörka hörn
Hörn målat i den milda, men glada färgen 10246 Velvet från Jotun. Foto: Jotun

Ett mörkt rum eller hörn i hemmet får en piggare känsla med lite färg. Gult är ett bra val på väggen eftersom kulören finns i en mängd nyanser som kan ge olika stämningar till rummet.

Annons

En lite varmare ton ger energi, sätter färg utan att vara gräll och kan även ha en ombonande och värmande effekt på ett kalt rum. En kallare gul färg, exempelvis med en grå underton i, kan å sin sida ge en sval, elegant färgsättning till ett rum.

Måla gult med en grå underton för en elegant gul väggfärg
Gult med en svag grå underton med färgen Soft Radiance 12082 från Jotun. Foto: Jotun

4. Kontrastera pastellgult med svarta detaljer

Sahara 614 är en ljusgul väggfärg från Beckers 2020
Ljust men färgglatt med den pastellgula färgen Sahara 614 från Beckers. Foto: Beckers

Även en ljus pastellgul färg kan bli ett modigt färgval med hjälp av kontraster. Svarta detaljer får det gula att poppa oavsett hur ljust det är, men när de mörkare detaljerna avlägsnas har du återigen en pastellig, ljus helhet. Flexibelt – och riktigt snyggt!

Annons

5. Välj luckor i gult

Kök i trendigt gul färg
Kök målat i Marpes 764 från Alcro som går fint ihop med ytor i såväl trä, marmor som rostfritt. Styling: Jill Windahl Foto: Lina Östling för Alcro

Knepet för dig som vill ha ett mer bestående inslag av gult, men som inte vill måla en hel vägg. Luckor i kök och badrum (eller varför inte förvaringen i hallen) kan få en uppdatering med gul färg.

Prova dig fram till den nyans som passar för just ditt hem. Kanske är du ute efter en energigivande retrokänsla eller så passar en riktigt blek gul, som nästan går över i beige, allra bäst?

6. Duka med gula detaljer

Gult porslin från Matteus
Duka helt i gult eller låt några gula fat lyfta hela dukningen. Foto: Matteus

Sätt en nästan bokstavlig guldkant på dukningen med gula detaljer. Linneservetter, koppar, serveringsfat eller varför inte en solgul dessertskål?

Annons

Gula detaljer på bordet hör inte bara påsken till, utan är fina året om. Matcha med grått, naturfärger och vitt för att balansera och dämpa färgen något eller kombinera med mörkare färger som svart och vinrött för en mer dramatisk dukning.

Vit dukning med gul accentfärg
Ett par färgglada servetter sätter guldkant på den monokroma dukningen. Foto: Ellos Home

7. Inred med gula detaljer

Gul pall och gul lampa i hall
Gula detaljer piggar upp och ger en unik detalj i hemmet. Dessutom kan du enkelt måla dem på egen hand! Foto: Beckers

Frisk och solgul – så kan den gula färgtrenden också se ut. Ett knep för att plocka in den glada färgen i inredningen är att göra det med en detalj som får bli ett blickfång.

Annons

Med lite målarfärg och DIY-knep kan du förvandla redan befintliga inredningsdetaljer till gula accenter och slippa köpa nytt. Måla om möbeln du tröttnat på och låt den istället bli den uppiggande gula detaljen i ett rum. Här ovan har en pall fått ny färg för att matcha både taklampa och knoppar och på så vis fullända hallens solgula färgtema.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons