Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 fina sätt att inreda vid fönster på sommaren

25 apr, 2019 
AvAnna Asplund
Vill du maxa sommarkänslan i år? Satsa på att möblera om – och styla smart – vid dina fönster. Vi har sju enkla och snabba tips.
Annons

Det finns många sätt att njuta av sommaren hemma, även om du inte har en balkong. Här är sju fina sätt att ta vara på mer av ljuset, utsikten och fågelkvittret utanför dina fönster:

1. Inred en mysig läshörna vid fönstret

Inred en läshörna vid ett fönster
Foto: Gubi

När man tvekar om vad som behövs för att göra ett rum mer hemtrevligt är svaret ofta ”ett rum i rummet”. Och ett av de finaste sätten att ta vara på ett fönster, är att inreda en läshörna. På sommaren kan den fylla flera av funktionerna som finns på en balkong:

Låt dagsljuset bli din läslampa ända till kvällen och inred med växter kring en fåtölj eller dagbädd. Sedan är det bara att öppna fönstret på vid gavel. Hörnan blir en avkopplande plats – och är mysig även när det regnar.

Annons

2. Lämna fritt framför fönstret

Lämna fritt framför fönstret
Foto: Skagerak

Ett av de finaste sätten att inreda vid ett fönster, kan vara att INTE göra det. Att lämna sikten – och vägen – fram till fönstret fri är ett enkelt sätt att ta vara på ytan i ett rum, och samtidigt ta in mer av sommaren utanför.

Och en pall eller sittbänk med luftig design blir en praktisk sittplats för spontana pauser, utan att täcka golvet.

Soffan kan du ställa en bit in istället – och varför inte vända den mot utsikten (om den är fin) på sommaren?

3. Ställ sängen vid fönstret under sommarhalvåret

Somrig möblering med sängen vid fönstret
Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel interior för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Att vakna vid ett fönster kan vara mysigt året runt, men handen på hjärtat: Kanske inte alltid så bekvämt på vintern med ett hett element och drag från fönstret. På våren och sommaren däremot, är det ett enkelt sätt att förändra hela känslan i sovrummet. Och morgonhumöret.

Annons

Men: Bra mörkläggning rekommenderas året om, för den som är rädd om sömnen.

4. Sätt allt ljus på dina favoriter

En piedestal vid fönstret
Foto: Hay

Ett bra knep för ett hem i harmoni är att rensa rejält och sedan placera dina favoriter där du ser dem så mycket som möjligt. Och våra blickar dras automatiskt till fönster, så du kan använda dem för att styra vad som hamnar i fokus i din inredning.

Vill du verkligen ta vara på sommarljuset kan du till exempel placera blommor där de får maximal exponering: På en pall eller piedestal där ljuset faller in.

5. Skapa rum för kreativitet (i naturligt ljus)

Inred en arbetsplats eller pysselhörna vid fönstret
Foto: Hay

Även om du inte planerar att spendera så mycket av din lediga sommartid inomhus, så är det här helt rätt tid att inreda den där ateljén, skrivarlyan eller pysselhörnan som du gått och drömt om.

Annons

Sommarljuset är både inspirerande och praktiskt. Men placera gärna arbetsbordet en bit in från fönstret. Mellanrum mellan möbler och väggar ger en luftigare känsla och gör att rummet ser större ut.

6. Ta in naturen med fler krukväxter

Inred med en hemmadjungel vid fönstret
Foto: Ferm living

Förutom att vi mår bra av att leva med växter omkring oss och kopplar av mer hemma när vi ser dem, så är de fina rumsavdelare. Men också det enklaste och bästa sättet att ta in mer av naturen.

Genom att gruppera växter – gärna i olika storlekar och höjder – vid ett fönster kan du öka sommarkänslan i ett rum. Och eftersom växter älskar ljus är det här en tacksam tid att ta sticklingar och rota dem.

Annons

7. Sudda ut gränsen mellan ute och inne

Sudda ut gränsne mellan ute och inne
Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel interior för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Om du har en balkong kan du placera krukväxter vid dörröppningen för att skapa känslan av att ytorna hänger ihop. Men det är inte kört om du bara har fönster att tillgå:

Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel interior för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Genom att inreda med växter kring och över fönstret vid till exempel ditt frukostbord, knyter du an din inredning inne till naturen utanför. Och slår du upp fönstret på vid gavel kan du hamna nära känslan att inta din granola utomhus.

Låt gärna växter slingra sig kring fönstret och hänga ner över bordet; ju mer vildvuxen din hemmadjungel är, desto mysigare blir din frukost.

Läs mer:

 

Annons