Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

7 förvaringsmissar i garderoben – och hur du löser dem

03 dec, 2019 
AvNanna von Knorring
Blir du trött bara vid tanken på kaoset i garderoben? Hittar du aldrig de plagg du vill använda? Bara lugn, det finns många smarta knep som kan trolla bort förvaringsproblemen!
Annons

Trött på oredan i garderoben? Då kan det vara ett bra nystartslöfte att ta tag i förvaringsproblemet.

Det är snarare regel än undantag att det råder brist på bra förvaring i våra hem. Och egentligen spelar det ingen roll hur mycket förvaring man har, om man inte utnyttjar den på bästa sätt. Smart garderobsförvaring behöver dock inte vara särskilt svår att få till.

Här listar vi sju förvaringsmissar som skapar oreda i garderoben – och tipsar om hur du enkelt kan lösa förvaringsproblemen hemma: 

Miss 1: Du sorterar inte enligt kategori

Grundregeln för ordning och reda är att allt ska ha en plats. I garderoben behöver det dock inte innebära att varje enskilt plagg har en utpekad plats. Istället kan du organisera enligt kategori. Byxor, stickade tröjor, kjolar – ja, alla kategorier ska helt enkelt ha en egen plats i klädkammaren.

Avgränsa i byrålådan om du ska förvara plagg ur olika kategorier i samma låda. Annars riskerar plaggen att flyta ihop till en enda röra med tiden.

Annons

Miss 2: Det går inte att få överblick i garderoben

Om du inte ser vad du har i garderoben kommer alla dina fina plagg inte att bli använda och känslan av att du aldrig har något att ha på dig komma krypande. Förvara dina kläder på ett sätt som gör det enkelt att få överblick över allt.

Förvarar du i byrålådor? Inspireras av Marie Kondo och vik plaggen så de kan ställas på högkant, istället för att vika dem på varandra. På så vis ser du direkt vad som ligger i lådan. Ett annat knep för att få överblick är att hänga upp plagg på galgar. Kom ihåg att även här sortera efter kategori och inte blanda exempelvis skjortor och kavajer.

Walk-in-closet från Kvik
Att du får överblick över det du har i garderoben är A och O för att lyckas hålla ordning. Foto: Kvik

Miss 3: Galgarna passar inte kläderna

Att hänga upp plagg är ett smart sätt att förvara mycket kläder på en liten yta. Dessutom går det att hänga upp flera stänger ovanför varandra i garderoben eller klädkammaren. En vanlig miss är dock att man glömmer bort att tänka på galgarna.

Annons

Den vackra klänningen eller skjortan i silke halkar lätt av en hal galge. Med rätt galgar hålls kläderna på plats och underlättar förvaringen.

Miss 4: Du har glömt småförvaringen

Garderobens små accessoarer och prylar förvaras bäst i mindre förvaringslådor eller i insatser i byrålådorna. Satsa på fina lådor om du vill ställa fram dem som inredningsdetaljer för att kombinera nytta och nöje.

Tänk på att genomskinliga förvaringsboxar är toppen när du ska förvara större saker och snabbt vill veta vad som finns i lådan. Små prylar i en genomskinlig box kan å sin sida ge ett plottrigt intryck om de står framme.

Snygg inbyggd garderob från Ballingslöv
Häng upp kläder för att maxa ytan, men glöm inte småförvaringen till de mindre accessoarerna. Här har garderoben byggts in för att ta vara på varje kvadratmeter. Foto: Ballingslöv

Miss 5: Du utnyttjar inte all yta

Bristen på förvaring kan bero på att all yta som finns tillgänglig inte utnyttjas till max. Höjden i rummet eller klädkammaren samt den tomma väggen eller hörnet är alla ytor som är optimala att använda till förvaring. En smal kroklist, lådor ovanpå garderoben eller några enstaka vackra krokar kan ge hemmet både ett lyft och mer förvaring.

Annons

Något som kan vara bra att tänka på är att en hel garderob tar upp lika mycket golvyta som en byrå, men ger betydligt mer förvaring. Om du inte hittar en garderob som passar för ditt hem kan det vara värt att överväga en platsbyggd variant. Det kostar ofta mer, men är värt det i längden, eftersom det både blir snyggare och betydligt mer kvadratsmart.

Miss 6: Garderoben uppdateras inte enligt säsong

Att du uppdaterar garderoben enligt säsong betyder inte att du ska handla nytt, utan att du ska plocka undan, respektive plocka fram, de plagg som hör till den rådande säsongen. Många plagg används endast en viss säsong och behöver inte ta upp plats i garderoben under det halvår då de inte används.

Packa kläderna i vakuumpåsar eller slutna lådor för att kunna förvara dem i källaren eller på vinden istället. På så vis blir garderoben inte överbelamrad och det blir betydligt lättare för dig att hitta de plagg du faktiskt vill använda.

Rensa ut och gå igenom garderoben
Det är viktigt att rensa ut kläder med jämna mellanrum. Foto: Fredrik Bjelkerud/Elfa

Miss 7: Du har inte rensat ut

Har du inte rensat ut på länge? Då kan det vara där skon klämmer vad gäller förvaringen. Har man för mycket kläder och saker som samlas på hög går det helt enkelt inte att få till några vettiga förvaringslösningar hur man än vrider och vänder på det.

Annons

Gör det till en vana att gå igenom dina kläder med jämna mellanrum och sedan skänka eller sälja plagg som är i gott skick, samt föra kläder som inte längre går att använda till textilåtervinningen. På så vis hittar du plaggen som du verkligen gillar direkt när du öppnar garderobsdörrarna på morgonen!

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons