Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 inredningsknep som ljusar upp ett vintermörkt hem

05 jan, 2017 
AvMikaela Råberg
Vi går mot ljusare tider, men om det ändå känns mörkt inomhus kan du med dessa enkla tips ljusa upp ditt hem.
Annons

Nu är vi på rätt sida av året och det blir bara ljusare för var dag som går. Dock är det långt kvar tills vi helt slipper mörkret.

Fram till dess kan du hjälpa dagsljuset på traven och med några enkla stylingknep kan du underlätta för solens strålar att nå in i ditt vintermörka hem.

1. Dekorera med speglar

01. inred-ljust
Foto: A pair & a spare

Speglar gör inte bara att rummet känns större. Reflektionerna bidrar även till att ljuset återspeglas och på så vis ljusar upp.

Häng en stor spegel mittemot ett fönster eller arrangera flera mindre speglar på väggen, som kan fånga upp det efterlängtade dagsljuset.

2. Matta ner väggarna

Det låter kanske motsägelsefullt, men faktum är att blanka väggar kan skapa glans, vilket gör att dagsljuset får svårt att reflekteras.

Annons

Matta ytor och kulörer är därför alltid att föredra, eftersom dessa reflekterar ljuset i alla riktningar.

3. Putsa fönstren

Det tråkigaste, men kanske mest självklara tipset, är att ha rena fönster.

Bara genom att ha skinande rutor kan du få solljuset att nå rummets alla delar, till skillnad från om glaset är dammigt, fläckigt och smutsigt.

4. Placera konsten

Tavlor och fotokonst kan verkligen lyfta ett helt rum, men det gäller att placera dem rätt.

Stora och mörka verk och posters absorberar solljuset snarare än att reflektera det, med ett mer dunkelt rum som resultat.

Då är det bättre att hänga dessa i rum med generöst ljusinsläpp och spara de mindre och ljusare tavlorna till ytorna där ljuset behöver hjälp på traven.

5. Styla med blanka detaljer

Även om blanka väggar går bort kan du fortfarande inreda med blanka detaljer. Det kan till och med vara att föredra.

Blanka ytor på exempelvis möbler reflekterar solljuset och gör så att det sprider sig fint i rummet. Ett soffbord i glas, genomskinlig plexi och detaljer i metall eller spegelglas gör susen.

6. Välj rätt väggfärg

06. inred-ljus
Foto: Fredric Boukari Styling: Jonna Sommarhed för Historiska hem

I ett mörkt rum med begränsat ljusinsläpp är det inte rätt läge att välja en mörk väggfärg, oavsett hur snyggt det är i teorin. En ljus och neutral färg skapar mer rymd i rummet och reflekterar även ljuset.

Annons

Ett tips är att måla taket i en nyans ljusare än väggarna, det hjälper till att sprida ljuset.

7. Ljusa upp med gardiner

07. inred-ljus
Foto: Fantastic Frank Styling: Josefin Hååg Mäklare: Caroline Gergils

Gardiner hjälper till att skapa karaktär åt ett rum, men låt inte tjocka och tunga längder hindra ljuset från att nå ända in.

Satsa på gardiner som släpper igenom ljus, även om de hänger en bit för fönstret. Det behöver nödvändigtvis inte betyda tyger i ljusa kulörer. Mörka nyanser går lika bra, huvudsaken är att själva textilen är aningen transparent.

Läs även

Annons