Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 saker i köket som du måste rengöra oftare än du tror

26 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
Hur rent är ditt kök? Här är sju saker i köket som lätt glöms bort, men som borde rengöras betydligt oftare än du kanske tror.
Annons

Alla vill ha ett snyggt kök, men något som är precis lika viktigt är att köket faktiskt är rent. I ett kök kan det gömma sig flera bakteriehärdar som inte syns med blotta ögat och därför gäller det att vara noga med städrutinerna. Vissa av kökets saker och platser som är mest utsatta för bakterier måste faktiskt rengöras varje dag.

Städar du tillräckligt ofta och på rätt plats i köket? Här är 7 saker du måste rengöra oftare än du tror:

1. Köksbänken

I många hem är köksbänken en plats där både smulor, nycklar, post, väskor och mobiltelefoner vistas och redan då borde en varningssignal dyka upp i huvudet. Flera av sakerna är smutsiga och bär på bakterier som du absolut inte vill ha i middagen. Se till att torka av köksbänken varje dag för att slippa ovälkomna bakterier.

2. Diskhon

Man skulle kunna tro att diskhon är ren eftersom du tvättar händer med tvål och diskar med diskmedel, men tvärtom. Bakterier och smuts fastnar lätt längs med diskhon så gör det till en vana att tvätta av det åtminstone ett par gånger i veckan.

Annons

3. Köksgolvet

När du lagar och serverar mat är chansen stor att du tappar en smula eller mat på golvet och om du har barn hemma är risken mycket större. Resterna på golvet kan locka till sig ovälkomna gäster i form av skadedjur. Gör ditt köksgolv mindre gästvänligt gentemot ohyran genom att torka av efter middagen.

4. Handdukar

Enligt en amerikansk studie är den smutsigaste saken i våra kök just handduken. Handduken används flera gånger per dag och bakterier trivs bra i den fuktiga textilen. Byt ut och tvätta handduken efter ett par dagars användning eller varje dag om ni är många i familjen.

5. Kaffekokaren

Kaffekokaren är kanske den köksmaskin som används mest i hemmet, men även en av de större bakteriehärdarna. Carolyn Forte, vid Good Housekeeping Institute menar att kaffekokaren därför måste rengöras varje dag. Diska de löstagbara delarna och torka av maskinen med en fuktig trasa för att minska risken för bakterier och mögel.

Annons

6. Disktrasan och -svampen

En smutsig disksvamp eller -trasa gör inte rent utan sprider istället bakterier i köket. Tvätta dem dagligen med tvål och varmt vatten och torka ordentligt innan du lägger dem på sin plats.

7. Diskmaskinen

Diskmaskinen glöms lätt bort, det är ju trots allt den som gör rent disken. Men diskmaskinen ska även rengöras med jämna mellanrum eftersom matrester samlas i avloppet. Tvätta med vitvinäger och bakpulver en gång i månaden för att hålla diskmaskinen, och i förlängningen även disken, ren och fräsch.

Källor: Good Housekeeping, Today.com
Foto: Shutterstock

Läs även:

Annons