Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 smarta sätt att inreda hallen – proffsets bästa tips

30 maj, 2016 
AvMikaela Råberg
Det kan ibland kännas svårt att inreda en hall som både är snygg, känns rymlig och samtidigt praktisk. Därför bad vi förvaringsdrottningen Paulina Draganja dela med sig av sina bästa tips.
Annons

När det kommer till hallförvaring ser utmaningarna lite olika ut beroende på hur många kvadratmeter du har att husera på. Bor du litet är den största svårigheten att få plats med alla grejer, bor du däremot större är risken att du sprider ut dig onödigt mycket, vilket gör att du i slutändan inte hittar någonting och är tvungen att leta efter rätt jacka eller skor varje gång du ska gå hemifrån.

– En rymlig hall kan vara en lika stor utmaning som en liten, men det är två helt olika utmaningar, säger Paulina Draganja, känd som Förvaringsdrottningen från sin populära blogg med samma namn. I januari i år släppte hon även boken Förvara smart – organisera ditt hem.

– Det är vanligt att man inte tänker utifrån sitt förvaringsperspektiv och inte funderar över vad man har för behov av sin hall, säger hon.

Paulina menar att behoven skiljer från person till person. Det som fungerar bra för någon som bor ensam är oftast inte lika optimalt för en småbarnsfamilj.

Annons

Förvaringsdrottningens bästa tips för ordning och reda i hallen:

1. Utgå från dig själv
Tänk igenom dina behov och vilka saker du absolut måste förvara i hallen. Ta bort det som inte är nödvändigt och börja skapa utifrån det. Är du en person som måste titta dig i spegeln innan du går hemifrån? Ja, då ska du ha en spegel i hallen. Utgå från dig själv och inred därefter. Det gäller alla rum.

2. Anpassa höjden
Har du småbarn? Sätt upp hängare, krokar och korgar i rätt höjd, så att ditt barn själv kan hänga upp sina kläder.

3. Inred med korgar
En klassiker är att halsdukar, huvudbonader och vantar bara ligger slängda i en hög ovanpå hatthyllan. Köp korgar, sortera och ställ på hyllan. Märk gärna upp korgarna med skyltar – text eller bild – så du vet vad som ligger var. Det underlättar, särskilt om hatthyllan är högt placerad.

4. Utnyttja vägghöjden
Har du många par skor? Köp en skohylla som går hela vägen upp längs väggen. Bygg på höjden och använd hyllor, häng upp korgar och krokar. Har du ont om plats – utnyttja väggarna.

Annons

5. Sätt upp krokar
När man har bjudit hem gäster är det sällan ovanligt att alla jackhängare och galgar i hallen snabbt blir upptagna. Ett tips är att hänga upp några extra krokar på en annan vägg. Det finns många fina varianter som kan fungera som väggprydnad när de inte används.

6. Säsongsrensa
Säsongsrensa regelbundet och ta bort alla vinterjackor och kängor när det inte är säsong för dem – även om du har en stor hall. Det du använder just nu vill du ha lättillgängligt. Har du för mycket plagg i hallen är risken stor att du inte hittar det du söker och det gör dig mindre effektiv på morgonen.

7. Glöm inte småförvaringen
Ha en behållare, en liten korg, ask eller låda på byrån i hallen där du kan ha småsaker. Samlar du allt på samma ställe vet du alltid var du har grejerna.

Annons