Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 snygga krukväxter som lyfter din inredning

11 okt, 2017 
AvFemina
Visst kan en vacker krukväxt lyfta ett helt rum! Här har vi listat sju av våra favoritkrukväxter, med tips på hur du tar hand om dem.
Annons

1. Boronia

Boronia är ett litet förtjusande träd med söta klockformade vita blommor. Den kommer från områden i Australien där Medelhavsklimat råder. Skugga och halvskugga är det som gäller och jorden måste vara mycket genomsläpplig så att vattnet rinner av snabbt. Växten trivs utomhus under sommarhalvåret och övervintras torrt och ljust.

2. Hortensia

Hydrangea macrophylla

Från att vara en pålitlig ”mormorsblomma” har hortensian nu fans inom alla åldersgrupper. Kanske för att den kommer i så många nya, läckra färger. En liten skvätt vatten varje dag rekommenderas, för hortensian får aldrig torka ut!

3. Fönstermonstera

Monstera obliqua

Fönstermonsteran är relativt ny i blomsterbutiken. Den växer snabbt och har ett något hängande växtsätt. Bladen har karaktäristiska hål som gör plantan väldigt speciell. Låt torka upp mellan vattningarna och placera ljust, men inte i direkt sol. Lätt att föröka med sticklingar!

Annons

4. Rosenskärm

Medinilla magnifica

Rosenskärmen gör skäl för sitt latinska namn, den är verkligen magnifik! I sin naturliga miljö på Filippinerna är den en 2–3 meter hög buske. Blommar hela sommaren från mars–april. Kräver mycket ljus men får inte stå i direkt sol från vår till höst. Jorden bör hållas jämnt fuktig och luftfuktigheten bör vara hög. Duscha den ofta med rumsvarmt vatten. Vintertid vill den stå svalare, 15–17 grader.

5. Revbensblad

Calathea ornata

Revbensblad kan bli en meter hög och har strimmiga, rosaskimrande blad med purpurfärgade undersidor. Tål inte uttorkning, så sommartid ska jorden hållas jämnt fuktig. På vintern bör man däremot vara försiktig så man inte övervattnar. Rumstemperatur fungerar året om, men gärna svalare vintertid.

6. Kristi törnekrona

Euphorbia milii

Kristi törnekrona har kommit med nya sorter de senaste åren, knubbigare och med fler och tätare blomställningar. Blomfärgerna är läckra pasteller. Kristi törnekrona är släkt med julstjärnan; de har samma typ av vit växtsaft i stammarna, en växtsaft som kan orsaka allergier. Kan blomma året om. Vill stå ljust, och när sommaren är som intensivast trivs den i ett ljust norrfönster. Rotblöta gäller vid varje vattning, sedan måste växten få torka upp ordentligt.

Annons

7. Pillerfikus

Ficus deltoidea

Fikusar av alla slag är senaste nytt inom området ”Inreda med växter”. På bilden en pillerfikus, Ficus deltoidea, som har ganska små, nästan runda blad. Den får pillerlika frukter som först är gröna men som övergår till gult. Pillerfikus kan bli en meter hög och trivs i österfönstret, utom på vintern då den gärna får stå i söder. Rotblöta gäller vid varje vattning, men däremellan måste pillerfikusen få torka upp.

Av Britt Mari Granath
Foto: Pernilla Wästberg

Läs mer:

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Annons