Ännu ett år börjar lida mot sitt slut och många passar på att summera det gångna året – och så även vi. I inredningsväg har året bjudit på mycket för alla smaker och många av trenderna har blivit bestående favoriter som kommer hänga med i flera år framöver.

Vi har blickat tillbaka på inredningsåret som gått och samlat våra sju trendfavoriter från 2018. Från pampasgräset till det tonade glaset – här är inredningstrenderna som dominerat under 2018.

1. Pampasgräs

Pampasgräs dominerade bland inredningstrenderna 2018

Foto: Anders Bergstedt Styling: Style by Mouche för Entrance mäkleri

Det torkade pampasgräset seglade upp som den nya trendväxten i svenska hem redan under 2017, men det var under 2018 som den fullkomligt exploderade och syntes till på såväl Hemnet, Instagram som i blomsterbutikerna.

Med sin fluffiga vita alternativt svagt rosa vippa är den en dekorativ detalj och populärast har varit att styla den minimalistiskt för sig själv i en stor vas eller kruka.

Pampasgräs och jordnära inredning

Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/Anna-Kajsa Nylander

2. Sammet i mängder

Sammet i mängder hos Ellos Home

Foto: Ellos Home

Det är ingen tvekan om att det allra populäraste materialet i år har varit den mjuka sammeten som har synts i var och varannan butik och i både möbler och mindre detaljer.

I år har materialet funnits i alla regnbågens färger och även i mönstrade varianter, vilket har resulterat i att man har kunnat se många olika sätt att styla och tolka materialet i inredningen.

Sammetsstolar och puffar hos House Doctor

Foto: House Doctor

3. Mässing och guldkant

Mässing i massor hos Jotex 2018

Foto: Jotex

Bland metaller har det fortsatt varit mässingen som varit den mest älskade. Borstad eller blank har inte spelat så stor roll, men att det ska vara guldkant på inredningen är det många som har varit överens om.

Inför 2019 har det dock förutspåtts att vi kommer att tona ner det guldiga till förmån för kallare metaller, men det går utmärkt att blanda både mässing, koppar och krom med varandra om man inte kan välja vilken metall man gillar bäst.

Mässingsdetaljer hos Zara Home

Foto: Zara Home

4. Varma toner

Rosa i mängder hos H&M Home

Foto: H&M Home

Varma färger som rosa, rött och orange har dominerat under hela 2018. I våras var det en ljus pastellrosa färg som syntes överallt och till hösten förvandlades den till en något mer dimmig nyans som fick sällskap av rostrött och gråtonade nyanser av orange och gult.

Rosa, rostrött och orange är trendiga färger 2018

Foto: Fredric Boukari Styling: Sand för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

5. Naturnära och beige

Beige och en naturnära färgskala är trendigt 2018

Foto: Alen Cordic Styling: ByBon för Bjurfors/mäklare: Sandra Stals

Värden som tidlöshet, harmoni och att utnyttja det man redan har i inredningen har sakta men säkert spridit sig och vi har blivit intresserade av att gå tillbaka till naturen och hitta en harmoni i hemmet.

Beige var en av årets trendfärger och tillsammans med den kom andra jordiga toner samt naturnära inredning med naturmaterial som rotting och linne.

Läs mer: Så inreder du med jordnära toner – 9 tips

jordnära och naturmaterial hos Tine K 2018

Foto: Tine K

6. Tonat glas

Tonade glasvasar hos Marimekko

Foto: Marimekko

2018 satte vi färg på vaser, glas och andra glasföremål i hemmet. De allra trendigaste glasföremålen har gått i alla tänkbara färger och klassiker har börjat erbjudas i såväl klarglas som flertalet olika tonade varianter.

tonat glas hos H&M Home 2018

Foto: H&M Home

7. Figuriner

Figuriner var trendigt 2018 - här hos Kähler

Foto: Kähler

2018 var figurinernas år och udda, personliga objekt fick ta plats i många hem. De dekorativa figurerna finns i dag i alla tänkbara former och färger – från små marmorstatyetter och vardagsobjekt med ansikten eller djur på till maximalistiska, stora porslinsdjur.

Figuriner i Ikeas kollektion med Per B Sundberg

Foto: Ikea

Läs mer:

Uppdatera hemmet med 2019 års inredningstrender – rum för rum

Så målar vi 2019 – 5 stora färgtrender

Spaning: Här är materialen som spås bli populära 2019

3 experter: Det blir 2019 års trender hos kedjorna