Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 tips för få rummet att kännas större

29 mar, 2016 
AvFemina
Att svala färger får ett rum att kännas större är det många som känner till. Men det finns faktiskt fler knep för att få ett rum att kännas större – här är några av dem.
Annons

Vill du att dina kvadratmeter ska kännas större än vad de är? Här ger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare hos Alcro, sina bästa tips på hur du gör det – med målarfärg och lampor.

1. Måla fönstersnickerierna blanka
För att maximera ljusinsläppet från fönstren bör du måla snickerierna runt dem med blanka kulörer, som reflekterar det naturliga ljuset. Väggarna däremot bör hållas matta, annars får du ljusreflexer överallt vilket tar fokus från andra ytor.

2. Måla lister och väggar i samma kulör
Ska du eftersträva rymd, håll då ungefär samma ton över väggen. Ögat får mer rymd att titta på, vilket ger intrycket att rummet är större än det är. Det är ett vanligt grepp i dag, att man målar lister, dörrar och hyllor i samma kulör och låter möblerna skapa kontrasten i rummet.

3. Skapa rymd med ränder
Stående ränder lyfter taket och liggande gör att rummet känns bredare. Men använd inte för stora kontraster, utan håll ränderna i olika djupa kulörer av samma tonskala. Även en randig matta kan ”dra ut” ett rum.

Annons

4. Måla hela vägen upp
Vill du lyfta ett rum bör du måla vägarna hela vägen upp till taket. Taket bör även vara ljusare än väggarna, då de reflekterar mycket av det naturliga ljusinsläppet.

5. Anpassa mönster efter rumsstorlek
Om du i stället väljer tapeter, tänk på att stora mönster på liten yta kan krympa rummet. Ett mindre rum som vill kännas större bör ha småmönstrade tapeter.

6. Belys taket
Att belysa taket är en fin effekt som ökar känslan av rymd rejält. Det kan till exempel göras med en LED-list högt upp på väggen. Men se till att belysa taket, inte väggen.

7. Skapa ett ljusinsläpp
I små rum utan fönster kan du sätta ett ljust draperi längs väggen och belysa det bakifrån med en LED-list eller annan ljuskälla, för att skapa illusionen av ett fönster.

 

Av: Mats Bax

Foto: Shutterstock

Annons