Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 vanliga fel som gör att tulpanerna slokar

14 jan, 2021 
AvNina Nyström
orangea och röda tulpaner

Finns det något vårigare än en bukett krispiga tulpaner? Sköt dem rätt så håller de sig fina länge. Här är några vanliga misstag många gör med sina tulpaner – och knepen som får buketten att hålla längre.

Annons
7 knep som håller tulpanerna fina längreBrand logo
7 knep som håller tulpanerna fina längre

Det är skillnad på kvalitetstulpaner och billigare tulpaner, men även skötseln av tulpanerna har stor inverkan på hur länge dina blommor håller sig fina. Hur många av de här missarna gör du?

Så får du tulpanerna att hålla längre – 7 misstag att undvika

Fel temperatur på vattnet

Tulpaner vill ha kallt vatten.

Du beskär dem inte

Ge dina tuplaner en ny snittyta innan du sätter dem i det kalla vattnet. Skär med en vass kniv – klipp inte med sax, för det kan pressa sönder rören i stjälken, vilket får dem att ta upp vattnet sämre.

Du tar bort förpackningen för fort

Motstå frestelsen att ta bort plasten direkt! Låt tulpanerna stå minst en timme innan du tar bort förpackningen, så får de stöd under tiden de suger åt sig av det friska vattnet, det ger tulpanerna bättre stadga och en mer upprätt hållning.

Du har för mycket vatten

De första timmarna kan du vara generös med vattnet. Men när du sedan tar bort förpackningen kan du passa på att hälla av lite vatten. För mycket vatten kan göra dina tulpaner långa och gängliga och då slokar de fortare.

Annons

Du byter inte vattnet

Byt vatten varannan dag, och vill du vara riktigt noga bör du till och med diska vasen ren från bakterier, åtminstone en gång. Snitta om och jämna till buketten innan du stoppar ner tulpanerna igen så håller de sig fina längre.

De står för varmt

Fönster är sällan en riktigt bra planering för tulpaner. De gillar inte solljus, det får dem att åldras i förtid. Har du dessutom ett element som brassar på underifrån kan de tycka att det blir för varmt och börja sloka fortare. Vill du vara riktigt seriös, så flyttar du undan blommorna nattetid när ingen ändå ser dem och ger dem en svalare placering – du kan till och med sätta in dem i kylen!

Fel sällskap

Vissa frukter, framförallt äpplen, avger etylengas, vilket du kanske visste påskyndar mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker. Men hade du koll på att den även påverkar åldrandet på dina blommor?

tulpaner i små vaser

När buketten slokar

Men – förkasta inte en slokande bukett! Många tycker att tulpanerna är som allra vackrast när de är helt utslagna. Snitta om och ta bort de blommor och blad som ser trista ut så kan tulpanerna få nytt liv flera dagar till. Kanske grupperar du om dem i flera små vaser och placerar ut i hemmet?

Foto: Interflora/Unsplash/Blomsterfrämjandet (Åsa Myhrberg)

Källa: Interflora

LÄS MER:

Annons