Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 vanliga inredningsmissar på balkongen

24 jun, 2019 
AvNanna von Knorring
Äntligen säsong för balkonghäng! Men det är även den tid på året då man ska se upp för vanliga inredningsmissar som kan dra ner intrycket. Här är våra bästa tips som skapar en inspirerande balkong.
Annons

Att inreda balkongen är en härlig syssla under våren och sommaren. Man kan ofta vara lite modigare och stiga utanför sin vanliga färgpalett eller så kan man välja att med lite finess förlänga hemmets inredningsstil till balkongen.

Växter, ljusslingor, kuddar och mattor är bara några av detaljerna som gör balkongen till en härlig plats att hänga på under de soliga sommarmånaderna. Men det finns samtidigt vissa vanliga inredningsmisstag många gör när de inreder balkongen, som kan dra ner helhetskänslan och göra att man inte trivs lika bra som man föreställt sig.

Här är sju vanliga inredningsmissar på balkongen – och knepen för att undvika dem:

1. Du har för stora möbler på balkongen

Hopfällbara möbler på balkongen gör den både praktisk och snygg
Ett hopfällbart bord gör balkonginredningen smidig och snygg! Foto: Fredric Boukari Styling: Charlotte Lindholm för Historiska Hem/mäklare: Björn Schumacher

Känns det som att möblerna tar över balkongen? Utemöbler tenderar att vara anpassade efter större terrasser och uteplatser, men det finns mycket smart för den med mindre yta om man bara orkar leta lite.

Annons

Satsa på hopfällbara möbler eller ännu bättre – platsbygg efter din balkong och dina behov. Då kommer det att bli både snyggt och användbart.

2. Du inreder inte från golv till tak

Inred snyggt på balkongen genom att tänka på alla nivåer – från golv till tak
Inred från golv till ”tak” på balkongen! Foto: Granit

Det händer lätt att man bara inreder på sitthöjd på balkongen, men det är en miss som går att ordna snabbt. Har du bara placerat växter på räcket? Ställ några blomlådor på golvet och vice versa.

Häng gärna upp en ampel för att få grönska även på höjden. En piedestal eller växthylla kan också ge variation i höjd, medan en matta eller trall på golvet binder ihop helhetsintrycket.

Annons

3. Balkongen är för kal

En mysig balkong med textilier och en stämningsfull oas
Textilier gör balkongen mysig att hänga på i sommar. Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Trots att det är sommar så behövs det textilier för att ge den rätta mysfaktorn. En balkong med enbart möbler och inga textilier känns kal och ger inte ett särskilt inbjudande intryck.

Addera textilier i form av sittkuddar, dekorativa kuddar, plädar, en bordsduk eller en utomhusmatta. Några få nya textilier kommer att göra under för intrycket!

4. Det är för mycket på en liten yta

En snygg balkong med stilren inredning
Prioritera det som ger dig glädje på din balkong. Foto: SE360 för Bjurfors/mäklare: Josefin Liedholm

Samtidigt som man inte vill att balkongen ska kännas tom och kal, så gäller det att balansera så det inte blir överbelamrat heller. Har balkongen blivit förvaringsutrymme OCH uterum? Börja med att rensa och placera det du inte använder i ett förråd istället.

Annons

Har du en mindre balkong måste du också prioritera. Vad är viktigt för att du ska trivas på din balkong? Satsa på det som ger dig glädje, oavsett om det är massvis med växter, en loungemöbel eller många sittplatser, och skippa resten för att kunna njuta av din drömbalkong.

5. Det finns ingen röd tråd

Skandinaviskt inredd balkong med naturnära färger och matta på balkongen
Håll ihop stilen med en röd tråd på balkongen, här i skandinaviskt sköna naturnära färger. Foto: Cim Ek Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander

Precis som när det blir för mycket saker på en liten yta, kan det bli för många olika stilar på en gång. Anamma samma tänk som du har i hemmets övriga rum när det kommer till inredning för att undvika ett rörigt intryck.

Annons

Det betyder emellertid inte att du måste ha samma stil på balkongen som i hemmet, här kan du experimentera modigt! Men även en kitschig stil på balkongen kan hållas ihop av en röd tråd, som gör att det istället för att upplevas stökigt känns precis rätt för din balkong.

6. Du har valt fel växter för balkongen

Mysig balkong med växter och kuddar i skandinavisk stil
Välj växter som trivs på just din balkong! Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Hannah Heyman för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Växter som dör eller vantrivs ger inte ett särskilt trivsamt intryck på balkongen. Satsa på växter som är enkla att sköta om du saknar gröna fingrar, då blir det lätt att hålla det snyggt.

Annons

Tänk även in i vilket väderstreck din balkong är, har du söderläge med mycket sol eller är balkongen placerad mot norr där det är skuggigare och svalare även mitt på sommaren? Välj dina växter enligt de förutsättningar du har istället för att hoppa på krångliga trender.

7. Det saknas belysning på balkongen

Mysig balkong med ljusslinga och levande ljus
Skapa en mysig oas på balkongen genom att inreda med flera ljuskällor. Foto: Calle Ström Styling: Caroline Andersson för BoSthlm/mäklare: Vilhem Åman

Efter midsommar vänder det så småningom och kvällarna blir mörkare igen. Då kan belysning på balkongen förlänga sommarkvällarna långt in på hösten.

Utomhusbelysning, oavsett om det är en ljusslinga, en lampa, en lykta med levande ljus eller alla tre alternativ samtidigt, skruvar upp mysfaktorn rejält.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons