Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut

08 jul, 2016 
AvMikaela Råberg
Hur du väljer att inreda och placera möblerna spelar större roll än du tror. Följ våra konkreta tips så kommer hemmet kännas rymligare.
Annons

Det har ingen betydelse hur många kvadratmeter du har att husera på, smart inredning är A och O oavsett storlek.

Missplacering av möbler innebär inte bara att ditt hem kan upplevas som mindre estetiskt – även boytan kan kännas trängre.

En generell riktlinje att gå efter är: Less is more. Dekorativa inredningsprylar i all ära, men för många småsaker kan skapa ett lätt rörigt intryck.

Ett annat tips är att aldrig ställa möblerna mot en vägg. Genom att exempelvis skjuta ut soffan några centimeter kan du få ett rum att kännas mycket luftigare.

7 misstag som får ditt hem att kännas mindre – och hur du bör tänka istället:

1. Du matchar för mycket

I motsats till vad man kan tro bidrar färg-, mönster- och materialmatchning inte nödvändigtvis att man skapar en fin helhet. När allt från inredningsdetaljer och möbler till tyg och material smälter ihop blir resultatet oftast bara en enda stor massa.

Annons

Tips: Bryt av genom att mixa färger och mönster. Om du gillar att färgkoordinera är ett tips att begränsa dig till att endast färgmatcha väggarna eller hitta en röd tråd bland inredningsdetaljerna – inte båda alternativen.

2. Du har mörka väggar

Mörka väggar är jättesnyggt och en stark trend som stannat kvar sedan i höstas. Dock har dova färger en tendens att absorbera ljus, vilket resulterar i att rummet kan se mindre ut än vad det egentligen är.

Tips: Genom att välja ljusa färger till väggen får du rummet att kännas mer öppet och luftigt. Vill du ändå ha mörka nyanser? Begränsa dig till en fondvägg.

3. Möblerna är felplacerade

Ställer du dina sittmöbler med ryggen mot väggen bildas ett tomrum i mitten av rummet, vilket kan göra att det upplevs mindre.

Tips: Arrangera en mysiga sittgrupp med soffa, fåtölj och bord i mitten av rummet. Önskar du ändå att ställa möblerna längs en vägg? Skjut då ut möblerna några centimeter från väggen. På så vis ser väggarna ut att vara längre bort, vilket gör att rummet upplevs som större.

Annons

4. Du har för många prylar

Fyller du varje fri yta med inredningsprylar – hur fina de än må vara – kan du få även ett stort rum att kännas litet och rörigt.

Tips: Välj en begränsad yta där du ställer småsaker som fotoramar, ljuslyktor, vaser och prydnadssaker. Har du svårt att begränsa dig? Sätt upp en hylla enbart för prydnadssyfte.

5. Du har mellanlånga gardiner

Gardiner som inte går hela vägen ner till golvet och slutar strax under väggens mitt gör att taket upplevs som lågt.

Tips: Välj hellånga gardiner som går från tak till golv och både rummet och fönstret kommer kännas större.

6. Du har för många möbler

Precis som med prylar kan för många möbler i ett rum göra att det både känns och blir trångt.

Tips: Våga flytta runt dina möbler. En fåtölj kan likaväl så i sovrummet som i vardagsrummet Tänk dock på att aldrig placera möblerna direkt framför ett fönster, det bryter av rummets djup och får det att kännas mindre.

7. Du tänker inte på belysningen

Många gör misstaget att endast ha en central ljuskälla per rum, vilket gör att rummet upplevs som mindre.

Tips: Inred med tre lampor per rum, i olika storlekar och utföranden. På så vis kommer ljuset att träffa fler vinklar och vrår och skapa ett stämningsfullt sken. Har du inte plats för så många ljuskällor? Använd speglar som kan reflektera det naturliga ljuset i rummet.

07. lampor
Via: Luxe & Lucid / Interior Break

Källa: Wimdu

Annons