Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

8 sätt att inreda med växter på liten yta

15 okt, 2018 
AvNanna von Knorring
Få plats med krukväxter
Glöm inte grönskan när du inreder! Växter och blommor är en fröjd för ögat och ger hemmet liv. Inred med växter oavsett om du bor stort eller smått med våra grönskande compact living-tips.
Annons

En liten yta ska inte begränsa dina inredningsambitioner – tvärtom! Vid det här laget är begreppet compact living ett bekant koncept för många som bor litet, men det är även användbart på större ytor när man vill inreda snyggt och kvadratsmart på samma gång. Dock sträcker sig compact living så mycket längre än en yteffektiv hylla eller säng med inbyggd förvaring – det kan nämligen även appliceras på de minsta av detaljer.

Växter och grönska är inte bara en fin inredningsdetalj, de förbättrar även inomhusluften och bidrar till att hemmet känns genomtänkt och personligt. Dessutom går det att inreda med det gröna med ett compact living-tänk för att lyfta hemmet och inredningen ytterligare ett snäpp.

Här följer åtta snygga och smarta sätt att inreda med växter – med ett compact living-tänk:

1. Använd den tomma väggen

vägghängda vaser för snittblommor
Foto: Crowdyhouse

Att ha en tråkig, tom vägg i hemmet är knappast inspirerande. Låt därför grönskan ta över ytan genom att fästa dina krukor och vaser direkt på väggen.

Annons

Utbudet i dag är stort och det går även att göra mycket själv – det är bara fantasin som sätter gränser. Välj väggvaser i glas för en minimalistisk look eller fäst hållare för små krukor eller provrörsvaser för att kunna fylla på med mycket grönska eller enstaka snittblommor enligt smak.

2. Utnyttja fönsterbrädan

placera grönväxterna på fönsterbrädan
Foto: Granit

För att få in grönska på några få kvadratmeter är det smart att utnyttja varje vrå och en man inte ska glömma bort är fönsterbrädan. En bonus med att placera växterna i fönstret är att de kommer få gott om ljus året om.

Ifall du inte enbart vill ställa krukorna på rad kan du skapa höjdskillnader och dynamik genom att kombinera grönskan med andra dekorationer och genom att ställa någon av krukorna på en låda för att få lite höjd.

Annons

3. Låt det bli rummets blickfång

Inred med grönska och kvistar i blickfånget
Foto: Alen Cordic/SE360 Styling: Intro för Bjurfors/mäklare: Julia Albinsson

Även om du bor litet så kan det gröna få ta lite plats och fungera som blickfång. Några snygga kvistar eller en vacker blombukett i en vas kan nämligen sätta tonen i ett helt rum.

Men glöm inte bort resten av hemmet ifall du väljer att låta en växt stå i centrum. Matcha med härlig grönska i små doser för att skapa en genomtänkt helhet.

4. Häng växterna i fönstret

Häng upp växterna i fönstret – ett smart compact living-knep
Foto: Fantastic Frank Styling: Josefin Hååg

När man har ont om golvyta blir man selektiv med vad som får ta plats i anspråk – och då kanske inte en kruka eller piedestal är på topplistan. Det här smarta compact living-knepet är därför perfekt för att få in mer grönska i den lilla lägenheten.

Annons

Genom att hänga upp det gröna i fönstret får du inte bara en uppdatering hemma, du får även en grönare utsikt.

5. Inspireras av balkongen

Inred med en minimalistisk spaljé inomhus
Foto: Lana Red Studio

Inspireras av spaljén på balkongen eller terrassen och skapa en inomhusvariant till ditt hem. Fördelen med spaljén är att den tar lite plats i anspråk – snyggast är den i tunn metall, hängd eller lutad mot en vägg.

Fäst en blandning av krukor och blomlådor på spaljén och gör den än mer personlig genom att hänga upp andra dekorationer, antingen direkt på metallen eller med hjälp av fina krokar eller band.

6. Satsa på amplar

Amplar är ett smart compact living-knep för att få in grönska
Foto: itsprettynice.com

Att utnyttja höjden i hemmet är A och O för att få till en smart compact living-inredning och det är inte bara i fönstret det går att hänga upp växterna.

Annons

Utnyttja oanvända hörn genom att hänga upp snygga amplar och kombinera din befintliga grönska med upphängda krukor för att inreda från golv till tak.

7. Ha en växtvagn

Pimpa drinkvagnen med växter
Foto: Plantagen

Drinkvagnen är en favorit hemma hos många, men varför låta flaskorna och glasen stå för sig själv? Gör om din drinkvagn till en växtvagn genom att addera flera olika sorters grönska.

Samma knep går att använda när det kommer till soffbordet eller sidobordet. Liva upp dina stilleben och inredningsdetaljer med några snygga växter.

8. Dekorera hyllan

Inred med växter på liten yta med smarta compact living-knep
Foto: Nordic Days

Inred kvadratsmart med hyllplan – och gör dem lite trendigare med hjälp av växter. Så lite som en växt eller två kan förändra hela intrycket.

Här har man valt att låta en av växterna sträcka sig längs med hela hyllsystemets ena sida och sedan fångas det gröna upp i en mindre växt i det motsatta hörnet. Intrycket blir balanserat och stilsäkert, samtidigt som det ger liv till hörnet i rummet.

Läs även:

 

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Annons